Een huis voor boeken, cultuur en ontmoeting. Literair, progressief en coöperatief.

Een namiddag over 'Seks in Biopolitieke tijden, levenskunst met Foucault en Lacan'.

Graag heten Daan Rutten, Marc De Kesel en De Groene Waterman u van harte welkom op de boekvoorstelling van Seks in Biopolitieke tijden, levenskunst met Foucault en Lacan

Nu seks vandaag de dag al te vaak met grensoverschrijdend gedrag wordt geassocieerd, is het de hoogste tijd om hard na te denken over seksualiteit en over seksuele ethiek. Is seks niet vooral een zaak van ‘vrijen’ en dus van vrijheid? Maar is vrijheid – ook vrije seks – zonder grenzen mogelijk? Of heeft seks onvermijdelijk iets met grenzen, maar dan in de zin dat ermee gespeeld wordt? Is dat wat seks erotisch maakt? Maar ook als erotiek met grenzen speelt, moet dat spel toch grenzen kennen. Of niet? Of moeten we seks en erotiek helemaal anders denken en dus niet vanuit grens en grensoverschrijding? Seks is dan niet zozeer een zaak van wetten en regels (of van overschrijding daarvan), zoals we vandaag bewust of onbewust denken, maar van levenskunst: een oefening in de kunst ons erotisch genot vorm te geven. Ligt de uitweg uit de impasse van onze seksuele ethiek in een hernieuwde erotische levenskunst?

In Seks in biopolitieke tijden (Boom, 2023) loodst Marc De Kesel ons helder en overzichtelijk door dit soort vragen en doet dat in dialoog met twee grote denkers uit de late twintigste eeuw die beiden diepgaand over vrijheid en seksualiteit hebben nagedacht, Michel Foucault en Jacques Lacan.

Marc De Kesel publiceerde onder meer Goden breken (2010), Auschwitz mon amour (2012) en Het münchhausenparadigma (2019).

Daan Rutten is cultuurwetenschapper verbonden aan Tilburg University. Hij schreef met name over Willem Frederik Hermans en heeft een speciale interesse in 'Critical Theory', waarvoor zowel Foucault als Lacan belangrijke inspiratiebronnen zijn.

Praktisch:

  • - Zaterdag 27 mei ,14:00u. 
  • - Deelname is gratis, graag inschrijven via mail naar groenewaterman@groenewaterman.be
  • - Wolstraat 7, 2000 Antwerpen