Jaap Tielbeke stelt "Een beter milieu begint niet bij jezelf" voor (online event)

Zolang we ons blindstaren op individuele gedragsverandering blijven de structurele oorzaken van de ecologische crisis buiten beeld en de ware schuldigen buiten schot, aldus de Nederlandse journalist Jaap Tielbeke. Hij doorprikt de mythes die het huidige klimaatdebat in de greep houden.

‘Doe het licht uit als je de deur uit gaat.’
‘Scheid je afval.’
‘Douche kort.’

Dat waren de ‘groene geboden’ waarmee journalist Jaap Tielbeke opgroeide. Een beter milieu begint immers bij jezelf, zo leerde hij. Veel heeft het niet geholpen, want twintig jaar later blijven de temperaturen stijgen, diersoorten uitsterven en stevenen we af op onvoorstelbare rampspoed.
We zijn nog niet verloren. In Een beter milieu begint niet bij jezelf doorprikt Tielbeke de mythes die het huidige klimaatdebat in de greep houden. We staren ons blind op persoonlijke gedragsverandering en technologische innovatie, terwijl echte verandering begint bij de politiek. Niet bij de aanschaf van een Tesla, maar bij het investeren in het openbaar vervoer. Niet bij een bekering tot veganisme, maar bij het afschaffen van intensieve veehouderij.
Als de situatie ernstig genoeg is, zijn we bereid en in staat tot radicale verandering, zo bewijst de coronapandemie. Een beter milieu begint niet bij jezelf laat zien waarom we de ecologische ontwrichting met eenzelfde urgentie moeten behandelen. En het toont hoe we duurzamer uit de crisis kunnen komen
Een belangrijk en hoopvol boek, dat ons niet vrijpleit van actie, maar vooral laat zien hoe we de echte verantwoordelijken ter verantwoording kunnen roepen. Bestel dit boek, dat je zeker moet lezen, bij De Groene Waterman – www.groenewaterman.be

Organisatie: Masereelfonds Antwerpen, Elcker-Ik, Hart boven Hard Antwerpen, De Groene Waterman

- Praktisch -

  • Dit is een online event. De link naar het online webinar wordt bezorgd na inschrijving via: www.elcker-ik.be.
    Inschrijven kan tot 29.09.20. Na inschrijving krijg je, voor de start van de online boekbespreking, een inloglin

- Over Jaap Tielbeke -

Jaap Tielbeke (1989) werkt sinds 2015 op de redactie van De Groene Amsterdammer. Daarvoor studeerde hij Internationale Betrekkingen in Groningen en Filosofie in Antwerpen en Nijmegen. Voor De Groene schrijft hij vooral over klimaatverandering, sociale bewegingen en democratische vernieuwing. Ook publiceerde hij, onder meer, over de ideologie van filantrokapitalisten en de verwording van WikiLeaks.

- Gegevens boek -

23.99 euro - Das Mag - paperback - 9789493168435 - bestellen