
Oudheidkunde is een wetenschap: in zijn nieuwe boek legt Jona Lendering uit waarom. Nieuwe data en nieuwe perspectieven leiden tot nieuwe inzichten. Nieuwe technieken leiden bovendien tot nieuwe soorten inzicht. Nog mooier zijn de kruisbestuivingen, zoals wanneer de bioarcheologie de literatuurwetenschap verrijkt.
Hoewel de oudheidkundige disciplines zich dus vernieuwen, lees je daar weinig over. Dat is jammer, want slechte kennis van het verleden is de ideale voedingsbodem voor politieke propaganda. In zijn op 29 november in De Groene Waterman te presenteren Oudheidkunde is een wetenschap (en dat mag je ook best eens uitleggen) legt Jona Lendering uit waar de wetenschappelijke dynamiek zit en waarom nieuwe inzichten onvoldoende doordringen in het publieke debat.
Ook Robert
Nouwen, de auteur van Ambiorix tegen Caesar, neemt het woord, Hij vertelt hoe
het verleden met politieke doelen wordt gebruikt en misbruikt. Niet alleen in
verre landen, maar ook hier in Europa, niet alleen in het verre verleden, maar
ook vandaag de dag.
Achteraf is er een moment om na te praten bij een glas.
Over de sprekers
Jona Lendering is het bekendst van zijn dagelijkse Oudheidblog Mainzer Beobachter. Hij is tevens de auteur van diverse boeken, waaronder een recent tweeluik over onvoldoende samenwerkende wetenschappen: Bedrieglijk echt en Hannibal in de Alpen.
Robert Nouwen was directeur van het Gallo-Romeins Museum in Tongeren, hoofd van de collecties van het openluchtmuseum Bokrijk, en was tot voor kort directeur erfgoedcollecties van de Koninklijke Bibliotheek van België. Hij is de auteur van onder andere Ambiorix tegen Caesar.
Deelname is gratis, inschrijven via groenewaterman@groenewaterman.be wordt gewaardeerd.
