Een huis voor boeken, cultuur en ontmoeting. Literair, progressief en coöperatief.

"Moed en tegenspoed" door Historicus Edward De Maesschalck

18
November

Historicus Edward De Maesschalck stelt zijn recentste boek 'Moed en tegenspoed, Edelvrouwen in de Bourgondische tijd ' voor.

De Bourgondische tijd was in alle opzichten voorspoedig maar niet voor de positie van de edelvrouw. In deze overgangstijd van middeleeuwen naar renaissance pikten mannen het niet langer dat vrouwen in eigen naam bestuurden. De vrouwen verzetten zich, soms met de moed der wanhoop, tegen deze evolutie. De eerste vrouw die alarm sloeg was Christine de Pisan (†1430), maar ook later bestreden vele edelvrouwen de teloorgang van hun waardigheid. Tien edelvrouwen passeren de revue: Margaretha van Brabant, Margaretha van Male, Christine de Pisan, Jeanne d’Arc, Isabella van Portugal, Guigone de Salins, Jacoba van Beieren, Maria van Bourgondië, Johanna de Waanzinnige, Margaretha van Oostenrijk. Ze waren vaak moedig maar steeds meer machteloos. De Maesschalck brengt deze vrouwen voor het voetlicht en laat hen opnieuw schitteren. Tussendoor gaat aandacht naar fenomenen als bastaards, nonnen, begijnen, zieneressen, politiek actieve vrouwen en vermeende heksen, vrouwenkleren en juwelen, en bovenal naar liefde, seks en ongepaste mannengrappen.

Edward De Maesschalck publiceerde reeds spraakmakende boeken over de Bourgondische vorsten, de graven van Vlaanderen en de Habsburgers, terug te vinden op onze website

Praktisch:

Wanneer: zaterdag 18/11/2023 om 16u 
Waar: De Groene Waterman - Wolstraat 7, 2000 Antwerpen

Deelname is gratis maar graag op voorhand inschrijven via mail: groenewaterman@groenewaterman.be

Tags:
Terug naar de lijst