Een huis voor boeken, cultuur en ontmoeting. Literair, progressief en coöperatief.

Nieuwsbrief 22 februari 2021

Beste lezer,

Het heeft even geduurd maar hier zijn we weer met wat boekennieuws.
De voorraad is geteld, het jaar is afgesloten en de boeken van het voorjaar zijn besteld. De titels waar Jan naar uitkijkt, kan je hier vinden.
Daarnaast hebben we de voorbije weken ook weer heel wat gelezen. Het overzicht van welke boeken ons het meest aanspraken vindt u hieronder. 
De besprekingen kan u lezen op www.groenewaterman.be. 
Het loont trouwens de moeite om daar af en toe een te gaan kijken. Wekelijks vullen wij onze favorieten en nieuwe titels aan.

Verder zetten we ook nog enkele non-fictie titels in de kijker, waaronder het nieuwe boek van econome Mariana Mazzucato en het toch wel opvallende debuut dat spoken word-artieste Hind Eljadid over haar moeilijke jeugd schreef.

Veel leesplezier.
Hartelijke groeten
Hanne, Iris, Jan, Katrien & Karel
De Groene Waterman

Deze nieuwe favorieten staan nu op onze website:

Tips van Jan:
- Langs de rivier van Esther Kinsky
- Afscheid van Juan Carlos Onetti
- De stilte van Don DeLillo
- Grensgebieden van Gerald Murnane

Tips van Katrien:
- De stemmen van de Pamano van Jaume Cabré
- Alles wat ik niet kan zeggen van Emilie Pine
- Zo'n leuke leeftijd van Kiley Reid

Tips van Edith:
- Aan de Europeanen van vandaag en morgen van Stefan Zweig
- Train Dreams van Denis Johnson

►► Onze besprekingen lezen? Een boek inkijken of bestellen? Alles vind je hier.

Non-fictie in de kijker:

Werk, Een geschiedenis van de bezige mens – van de oertijd tot het heden van James Suzman (uitgeverij Thomas Rap)
Waarom draait eigenlijk alles in onze samenleving om werk? En hoe zou onze wereld eruitzien als werk een minder belangrijke rol zou spelen in ons dagelijks leven? 
In dit boek buigt James Suzman zich over de geschiedenis van de werkende mens. Werk definieert ons, het bepaalt waar we ons elke dag naartoe begeven en met wie we onze tijd doorbrengen. 
Het beïnvloedt onze manier van denken en onze eigenwaarde. Maar dat is niet altijd zo geweest. Economen voorspellen al langer dat we steeds meer vrije tijd zullen krijgen. 
Maar nu werk zo belangrijk is geworden, klinkt dat perspectief minder aanlokkelijk. James Suzman duikt in de geschiedenis van de werkende mens en laat ons zien dat werk altijd van grote betekenis is geweest, 
maar dat onze focus op productiviteit een relatief nieuw fenomeen is. Vanuit de geschiedenis werpen we een blik op de toekomst om te ontdekken dat het misschien wel tijd is voor een andere kijk op ons dagelijks werk.
► Lees hier de uitvoerige bespreking van Paul Verhaeghe
► Meer info, boek inkijken of bestellen? Kan je hier.

Kruimeldief van Hind Eljadid (uitgeverij Epo)
Kruimeldief is een elegie, een klaagdicht over een overleden moeder dat vooral bijzonder oprecht is. Opgroeien onder haar vleugels was hard en heeft littekens nagelaten die nooit zullen verdwijnen, schrijft Eljadid, 
maar het was ook een leerschool voor het leven. Kruimeldief is kortom een moederboek dat zowat alle voorgaande in de schaduw plaatst." - Marnix Verplancke in Knack
► Meer info, boek bestellen? Kan je hier.

De goede voorouder, langetermijndenken voor een kortetermijnwereld van Roman Krznaric (uitgeverij Ten Have)
Onder alle grote problemen waar de wereld mee worstelt, ligt één kraakheldere oorzaak: we denken alleen aan de korte termijn. Dat denken koloniseert de toekomst. Je ziet het in het bedrijfsleven, 
de politiek en het persoonlijk leven. Zo ontstaat steeds meer ongelijkheid tussen bevolkingsgroepen en nemen existentiële dreigingen toe. We staan aan de rand van de afgrond. 
In dit urgente en praktische filosofieboek breekt bestsellerauteur Roman Krznaric het debat hierover open. Hij beschrijft de geschiedenis van dit kortetermijndenken en schetst hoe we verder kunnen kijken 
dan onze eigen generatie lang is.
► Lees hier een interview in De Volkskrant.
► Meer info, boek inkijken, bestellen? Kan je hier.

Mission Economy, a moonshot guide to changing capitalism van Mariana Mazzucato (uitgeverij Allen Lane)
" Als mensen op de maan kunnen landen, waarom kunnen we dan geen dwingende problemen oplossen op aarde. Denk aan armoede, ziekte of de klimaatverandering? 
Al sinds 1969 wordt die vraag gesteld. De Amerikaans-Italiaanse econome Mariana Mazzucato (52) geeft in haar jongste boek een antwoord. “Als regeringen de methoden van het Apollo-project zouden toepassen, 
zou het kunnen”, schrijft ze.
De naam van Mazzucato zingt al langer rond in de economische wereld. Daar vormt ze samen met onder anderen Nobelprijswinnaar Esther Duflo, donuteconomie-bedenkster Kate Raworth en Stephanie Kelton (The Deficit Myth) 
een spraakmakende, veelzijdig progressieve en toevallig of niet ook vrouwelijke flank. Mazzucato staat daarbij bekend om haar pleidooi voor een actievere staat." - Lieven Desmet in De Morgen.
► Lees hier het volledige artikel in De Morgen van 10/2/2021
► Meer info, boek bestellen? Kan je hier.

Vlaanderen excelleert!? Kritiek op de rechtse cultuurpolitiek onder redactie van Robrecht Vanderbeeken en Ine Hermans (uitgeverij Epo)
Een kroniek van het historisch cultuurprotest tegen een politieke agenda die wil besparen om te kunnen vermarkten en die het cultuurbeleid wil inzetten als een instrument voor de Vlaamse natievorming.
met bijdragen van Gaea Schoeters, Wouter Hillaert, Fikry El Azzouzi, Katrien Van Haute, Stijn De Paepe, Charlotte Van Buylaere, Wannes Gyselinck, Charlotte De Somviele, Fatma Arikoglu, 
Simon Allemeersch, Marlies De Munck, Sacha Dierckx, Evelien Jonckheere, Luc Tuymans, Jarne Van Loon, Tom Lanoye en lectrr.
► Vlaanderen excelleert!? The Movie. Bekijk hier het filmpje van Sara Vertongen en Sarah Baur.
► Lees hier de recensie van Piet Lambrechts op Uitpers.
► Meer info, boek inkijken, bestellen? Kan je hier.

=> Inschrijven op de nieuwsbrief kan je hier.
Terug naar de lijst