Allen tegen allen

De lange winter van 1933 en het ontstaan van de Tweede Wereldoorlog

EAN:  9789000348527
Publicatiedatum:   20-08-2020
Formaat:  Hardback
Taal:  Nederlands
Aantal bladzijden:  544

  Bestelbaar

1933: de winter waarin de wereld van naoorlogs in vooroorlogs veranderde

Dit is een boek dat gaat over de kracht van slechte ideeën. Het gaat over een specifieke winter, die van 1933, en zoekt een antwoord op de vraag waarom een heleboel dingen toen zo misgingen.

In die specifieke winter kwam Hitler aan de macht, verliet Japan de Volkenbond, richtte Mussolini zijn buitenlands beleid op het Somalisch schiereiland. In die maanden werd Roosevelt verkozen, veranderde Frankrijk drie keer van regering en raakte de ooit zo charismatische groep van overwinnaars na 1918 verder van elkaar verwijderd door verschillende opvattingen over oorlogsschulden, wapens, valuta, invoerrechten én de omgang met Duitsland. Op het grondgebied van de Oekraïense Sovjetrepubliek kwamen vanwege een hongersnood bovendien miljoenen mensen om én was er wereldwijd sprake van een enorme economische crisis. En in Genève kwam de wereldontwapeningsconferentie tot stilstand omdat de deelnemende landen het niet eens konden worden. Die specifieke winter veranderde de wereld van naoorlogs in vooroorlogs.

In dit boek onderzoekt Paul Jankowski hoe burgers op meerdere plekken ter wereld samenspanden om hun verscheidene regeringen richting een oorlog te drijven die maar weinigen van hen wilden en geen van hen onder controle kon houden. Jankowski baseert zich hierbij op nooit eerder gepubliceerde bronnen, zoals de handgeschreven notities van de Franse ambassadeur na zijn ontmoeting met Hitler, en daarnaast op memoires, krantenartikelen en radio-uitzendingen, om zo het proces dat in die winter van 1933 begon voor een breed lezerspubliek te reconstrueren. Voor de lezers van Ian Kershaw en Antony Beevor.

Paul Jankowski is hoogleraar Geschiedenis aan Brandeis University. Hij heeft meerdere boeken geschreven, waaronder Stavisky: A Confidence Man in the Republic of Virtue, Shades of Indignation: Political Scandals in France, Past and Present, en meest recentelijk Verdun: The Longest Battle of the Great War.

  EAN: 9789000348527
  Auteur: 
  Uitgever: Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum
  Publicatiedatum:   20-08-2020
  Formaat: Hardback
  Taal: Nederlands
  Hoogte: 162 mm
  Breedte: 238 mm
  Dikte: 49 mm
  Gewicht: 983 gr
  Voorraad:  Bestelbaar
  Aantal bladzijden: 544