EAN:  9789025312398
Publicatiedatum:   15-09-2020
Formaat:  Hardback
Taal:  Nederlands
Aantal bladzijden:  304

  Afhalen in winkel steeds gratis - Leveren vanaf € 30,00 gratis.

Juvenalis (ca. 60-140) was een Romeins dichter. Hij begon zijn carrière als militair. Onder keizer Domitianus trad hij op als declamator te Rome. Hij werd verbannen omdat hij de draak stak met een vermaarde toneelacteur, de favoriet van de keizer. Pas op middelbare leeftijd begon Juvenalis met het schrijven van satiren.

‘Romeinen imiteren de Grieken, maar de satire is van ons,’ zei in de oudheid een professor in de retorica. Het sarcastische hekeldicht werd inderdaad ‘uitgevonden’ door de Romeinse dichter Juvenalis (ca. 100 n.Chr.). Enkele van de zestien hekeldichten die hij als een vroege stand-upcomedian voordroeg zijn beroemd geworden: die op vrouwen, op het literaire leven, op de drukke wereldstad (Rome) en op de Raad van State die vergadert over het bakken van vis voor de keizer.
‘Wie bewaakt de bewakers?’, ‘Brood en Spelen’ en niet te vergeten ‘Een gezonde geest in een gezond lichaam’. In deze nieuwe vertaling gebruikt Piet Schrijvers modern Nederlands en behoudt hij waar mogelijk de metrische vorm. Elke satire wordt in deze vertaling voorafgegaan door een beknopte inleiding over achtergrond en receptie. Ook zijn twee essays toegevoegd over Juvenalis als Romeins conferencier en de receptie van zijn werk in Nederland.
In het tweede deel kan de lezer kennismaken met de zes satiren van Juvenalis’ collega Persius (ca. 50 n.Chr.), die hier voor het eerst in een Nederlandse metrische vertaling verschijnen. Dit zestal bekritiseert het menselijk doen en laten vanuit de stoïsche filosofie.

  EAN: 9789025312398
  Auteur: 
  Uitgever: Singel Uitgeverijen
  Vertaler:  Piet Schrijvers
  Publicatiedatum:   15-09-2020
  Formaat: Hardback
  Taal: Nederlands
  Hoogte: 145 mm
  Breedte: 222 mm
  Dikte: 30 mm
  Gewicht: 489 gr
  Voorraad: Gratis verzending vanaf € 30,- • Gratis afhalen in de winkel
  Aantal bladzijden: 304