Een huis voor boeken, cultuur en ontmoeting. Literair, progressief en coöperatief.

Orientalisme


Nederlands | 11-01-2022 | 520 pagina's

9789025314064

Paperback / softback


€ 29,99


 Beschikbaarheid

   Bestelbaar
Tekst achterflap

Oriëntalisme zorgde bij verschijnen in 1978 voor een grote omslag in de Midden-Oostenstudies en had een blijvend effect op postkoloniale en culturele studies. Met de term, gemunt door Said, wordt de ‘westerse’ kijk op het Oosten gedefinieerd, een invloedrijke Europees-ideologi¬sche schepping die het mogelijk maakte om te gaan met het ‘andere’ van de oosterse cultuur. Oriëntalisme maakt het Oosten ondergeschikt aan het Westen.
Die simplificatie gaat terug tot op de oude Grieken en is in de eeu¬wen daarna in de literatuur, schilderkunst, geschiedschrijving, we¬tenschap en de politiek verder verdiept. Het legde de basis voor het westerse kolonialisme én, stelt Said, het Westen verschafte zich er een eigen identiteit mee door zich te profileren als ‘verheven’.
Said onderzoekt klassieke Europese werken die een groot aandeel hebben in het exotische beeld dat het Westen schiep van het Oosten en beschrijft hoe oriëntalistische beeldvorming een reflectie kan zijn van imperialisme en racisme.

Biografie

Edward W. Said (1935-2003) werd geboren in Jeruzalem en groeide op in Jeruzalem en Caïro. Hij studeerde in de Verenigde Staten aan de universiteiten van Princeton en Harvard, en doceerde Engels en vergelijkende literatuurwetenschap aan Colombia University. Hij schreef tweeëntwintig boeken en zijn werk werd in vijfendertig talen vertaald.

Details

EAN :9789025314064
Auteur: 
Uitgever :Singel Uitgeverijen
Vertaler : Wiecher Hulst
Publicatie datum :  11-01-2022
Uitvoering :Paperback / softback
common.Language :Nederlands
Hoogte :215 mm
Breedte :135 mm
Dikte :43 mm
Gewicht :653 gr
Status : Bestelbaar
Aantal pagina's :520
Reeks :  Paradigma