Een huis voor boeken, cultuur en ontmoeting. Literair, progressief en coöperatief.Apocalypsofie

Over recycling, groene groei en andere gevaarlijke fantasieën

EAN:  9789025907877
Publicatiedatum:   15-06-2023
Formaat:  Paperback / softback
Taal:  Nederlands
Aantal bladzijden:  240

  POD (Beschikbaar als print-on-demand.)

Filosofe Lisa Doeland daagt uit tot kritisch denken over de illusie van recycling en groene groei. Een verhelderend perspectief op onze ecologische crisis en hoe we ermee kunnen omgaan.

Leven gaat onvermijdelijk gepaard met verlies, met verval en met afval – wie leeft maakt vuile handen en laat een ecologische voetafdruk achter. Toch dromen we liever van recycling zonder restjes binnen een circulaire economie, van een wereld waarin alles zich laat opruimen en oplossen. Lisa Doeland confronteert ons met het illusoire karakter van deze ‘Groene droom’. Apocalypsofie stelt niet gerust, maar biedt wel handvatten voor leven in tijden van uitsterving. Waar het op aankomt, is jezelf steeds de vraag stellen hoe je dat zo goed mogelijk kunt doen.

Filosoferen is leren om te sterven, stelden onder andere Socrates en Montaigne. In tijden van ecologische catastrofe moeten we echter niet alleen met onze sterfelijkheid om leren gaan, maar ook met onze ‘uitsterfelijkheid’. Hoe kan de filosofie ons leren om uit te sterven?

‘Wat als er niemand meer over is om überhaupt nog de vraag te stellen naar het goede, het ware, en het schone?’

‘De lezer is uitgenodigd er verder zelf op uit te gaan, de wereld van de filosofie in.’ ????

Lisa Doeland is filosoof. Ze werkt aan de Radboud Universiteit en de UvA en doet promotieonderzoek naar afval. Samen met Naomi Jacobs en Elize de Mul schreef ze Onszelf voorbij: Kijken naar wat we liever niet zien (2018). Haar essays verschenen onder meer in De Groene Amsterdammer, Wijsgerig Perspectief en de Nederlandse Boekengids.

  EAN: 9789025907877
  Auteur: 
  Uitgever: VBK Media
  Publicatiedatum:   15-06-2023
  Formaat: Paperback / softback
  Taal: Nederlands
  Hoogte: 215 mm
  Breedte: 136 mm
  Dikte: 17 mm
  Gewicht: 256 gr
  Voorraad: POD (Beschikbaar als print-on-demand.)
  Aantal bladzijden: 240