Een huis voor boeken, cultuur en ontmoeting. Literair, progressief en coöperatief.

Constantinopel en de eerste jihad 633-718


Nederlands | 10-10-2022 | 560 pages

9789026334559

Paperback / softback


  Bekijk het inkijkexemplaar

€ 34,99

  Toevoegen aan winkelwagen
 Beschikbaarheid

   Bestelbaar
Korte beschrijving/Annotatie

Constantinopel en de eerste jihad 633-718, Het overleven van een christelijk Europa in de zevende en achtste eeuw is het nieuwe boek van historicus Henk Singor.

Tekst achterflap

Constantinopel en de eerste jihad 633-718, Hoe de christelijk-Romeinse beschaving de Arabische stormloop overleefde is het langverwachte nieuwe boek van Henk Singor, auteur van onder andere Constantijn en de christelijke revolutie in het Romeinse Rijk.

De zevende eeuw is de eeuw waarin de oudheid definitief ten einde komt en de middeleeuwen beginnen. Terwijl de antieke wereld rond de Middellandse Zee haar oude samenhang verloor, verschenen er met de Arabische veroveringen een nieuwe cultuur en een nieuwe religie op het toneel. Overal waar de islam voet aan de grond kreeg was de vroegchristelijke cultuur gedoemd te verdwijnen, zoals grotendeels gebeurde in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Ook Europa werd door de Arabische expansiedrift bedreigd, maar ondanks enorme verliezen bleef Constantinopel, middelpunt van het christelijk-Romeinse rijk, overeind. En daarmee werd de kern van de Europese beschaving gered.

Met oog voor zowel de details als de grote lijnen wordt het verhaal van de christelijk-Romeinse wereld rond Constantinopel aan het begin van de zevende eeuw en de dramatische gebeurtenissen die de stad radicaal veranderden geschetst. Een episch hoogtepunt in de strijd om lijfsbehoud beleefde Constantinopel toen de stad in 717-718 de grootste Arabische aanval wist af te slaan. Het was een keerpunt in de wereldgeschiedenis dat het overleven van de antieke en christelijke erfenis garandeerde en de latere bloei van de Europese cultuur mogelijk maakte.

Over Constantijn:

‘Singors werk is grondig en het is veel wat hij de lezer biedt.’ – Trouw 4 sterren

‘Boeiende studie van Leidse historicus laat zien hoe het christendom in het Romeinse Rijk niet tegen te houden was. De rol van keizer Constantijn was anders dan gedacht.’ – NRC Handelsblad

Recensie/Quote

'Singors werk is grondig en het is veel wat hij de lezer biedt.' - Trouw

Biografie

Henk Singor was docent oude geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Samen met Frits Naerebout schreef hij het standaardwerk De Oudheid. Grieken en Romeinen in de context van de wereldgeschiedenis, dat in het Engels werd vertaald. In 2010 verscheen van zijn hand De komst van Alexander en in 2014 publiceerde hij zijn biografie van Constantijn de Grote: Constantijn en de christelijke revolutie in het Romeinse Rijk.

Details

EAN :9789026334559
Auteur: 
Uitgever :Ambo/Anthos B.V.
Publicatiedatum :  10-10-2022
Formaat :Paperback / softback
Taal :Nederlands
Hoogte :229 mm
Breedte :151 mm
Dikte :46 mm
Gewicht :811 gr
Voorraad : Bestelbaar
Aantal bladzijden :560