Een huis voor boeken, cultuur en ontmoeting. Literair, progressief en coöperatief.Grand Tour Europa

Een zelfportret van Europa door hedendaagse schrijvers

EAN:  9789029097536
Publicatiedatum:   23-08-2023
Formaat:  Hardback
Taal:  Nederlands
Aantal bladzijden:  448

  Bestelbaar

‘Een fascinerende reis, met mooie verhalen die de enorme diversiteit van Europa weerspiegelen.’**** de Volkskrant
 

Europa is onze geschiedenis én onze toekomst. De bijdragen in deze bundel laten zien hoe sterk de landen van de EU met elkaar verbonden zijn, maar ook hoe kwetsbaar Europa is.

Met een voorwoord van journalist en Europa-correspondent Caroline de Gruyter

Europa is onze geschiedenis én onze toekomst. Zevenentwintig literaire auteurs – één per lidstaat – geven hun visie op ‘hun’ Europa. In niet eerder gepubliceerde verhalen, essays en reportages verstrengelen herinneringen, opvattingen en ideeën zich tot een portret van de Europese Unie. De bijdragen in deze bundel laten zien hoe sterk de landen van de EU met elkaar verbonden zijn, maar ook hoe kwetsbaar Europa is.

De titel Grand Tour Europa verwijst naar de rondreis door Europa die welgestelde jongeren in de achttiende en negentiende eeuw moesten maken om hun horizon te verbreden. Deze Grand Tour levert een uniek panorama van de hedendaagse Europese literatuur, een zelfportret van het continent door zijn beste auteurs.

Met bijdragen van: Lize Spit (België), Kapka Kassabova (Bulgarije), Stavros Christodoulou (Cyprus), Jens Christian Grøndahl (Denemarken), Daniel Kehlmann (Duitsland), Tiit Aleksjev (Estland), Sofi Oksanen (Finland), Maylis de Kerangal (Frankrijk), Ersi Sotiropoulos (Griekenland), László Krasznahorkai (Hongarije), Colm Tóibin (Ierland), Rosella Postorino (Italië), Olja Savicevic (Kroatië), Janis Jonevs (Letland), Tomas Venclova (Litouwen), Jean Portante (Luxemburg), Immanuel Mifsud (Malta), Jan Brokken (Nederland), Eva Menasse (Oostenrijk), Agata Tuczynska (Polen), Lídia Jorge (Portugal), Norman Manea (Roemenië), Brina Svit (Slovenië), Michal Hvorecký (Slowakije), Fernando Aramburu (Spanje), Katerina Tucková (Tsjechië) en Björn Larsson (Zweden).


In de pers

‘Zevenentwintig Europese schrijvers over plaatsen die de geschiedenis en de cultuur van hun land, en dus van Europa bepalen – schitterend divers panorama.’ De beste boeken van 2022, Margot Dijkgraaf in NRC

‘Een zeer waardevol boek.’ Le Monde

‘Een ode aan vrijheid en diversiteit.’ Persbericht Bozar, Brussel

Samensteller Olivier Guez (1974) is schrijver, journalist en scenarist. Hij heeft meerdere werken gepubliceerd, en hij schrijft regelmatig voor Le Monde, Le Point, The New York Times en de Frankfurter Allgemeine Zeitung. In 2016 ontving hij de German Film Award voor beste script, voor de film The People vs. Fritz Bauer. In 2018 verscheen bij Meulenhoff zijn roman De verdwijning van Josef Mengele.

Caroline de Gruyter is Europa-correspondent en columnist voor NRC in Brussel. Ze is ook columnist voor Foreign Policy, De Standaard en EUobserver, en is lid van de European Council on Foreign Relations. Haar laatste boek, Beter wordt het niet; een reis door de Europese Unie en het Habsburgse Rijk, werd een bestseller.

  EAN: 9789029097536
  Auteur: 
  Uitgever: Meulenhoff Boekerij B.V.
  Vertaler:  Katelijne De Vuyst
  Publicatiedatum:   23-08-2023
  Formaat: Hardback
  Taal: Nederlands
  Hoogte: 222 mm
  Breedte: 152 mm
  Dikte: 41 mm
  Gewicht: 698 gr
  Voorraad:  Bestelbaar
  Aantal bladzijden: 448
  Trefwoorden:   caroline de gruyter;cultuur;eu;europa;kunst;reizen;verzamelde essays