Een huis voor boeken, cultuur en ontmoeting. Literair, progressief en coöperatief.

Met Hannah Arendt naar Parijs


Nederlands | 01-04-2020 |

9789029541053

Hardback


€ 6,95


 Beschikbaarheid

   Bestelbaar
Afzender gedefinieerd

De Maand van de Filosofie is een periode waarin de onafhankelijke boekhandel met lezingen en/of een specifiek aanbod extra aandacht aan filosofie besteedt. Sinds 2017 geeft Confituur bij die gelegenheid een exclusief essay uit: Johan Braeckman schreef het boeiende Er was eens over de verhalende mens, Ignaas Devisch confronteerde met De naakte waarheid, een indringend essay over het failliet van de pornografische blik en Dirk De Wachter schreef in 2019 het gesmaakte ‘De kunst van het ongelukkig zijn’.


Dit jaar realiseerde Confituur in samenwerking met uitgeverij De Arbeiderspers Met Hannah Arendt naar Parijs van Joke Hermsen. In dit prikkelende essay keert Joke Hermsen terug naar haar studententijd, toen ze naar Parijs trok om te werken aan haar proefschrift over ‘Het denken van het sekseverschil’ en ‘De positie van vrouwen binnen de filosofie.’ De colleges die ze bij – mannelijke – professoren volgde “hadden mij ondanks hun eruditie en diepzinnigheid toch vaak de indruk gegeven dat er iets wezenlijks aan hun betogen miste, namelijk het perspectief van de andere helft van de wereldbevolking.”

Hermsen beschrijft stijlvol hoe ze op zoek ging naar een denken dat tussen dat van Simone De Beauvoir en dat van Luce Irigaray zou in liggen. “Ik wist niet goed hoe ik deze strijd moest beoordelen; soms meende ik dat De Beauvoir de beste argumenten had, dan weer Irigaray. Ik was op zoek naar een manier van denken, die de zorgen van beide filosofes kon wegnemen, zonder van mij een ‘man’ dan wel een ‘vrouw’ te willen maken.” In haar zoektocht naar dat denken, rekent ze op hulp van Hannah Arendt wier The Human Condition haar mee naar Parijs vergezelt. In samenwerking met uitgeverij De Arbeiderspers werd dit exclusief essay in beperkte oplage gedrukt. Het zal verspreid worden in de 25 Confituurboekhandels voor € 6,95.

 

(tekst overgenomen van Villadarte.nl)

Details

EAN :9789029541053
Uitgever :Confituur
Publicatie datum :  01-04-2020
Uitvoering :Hardback
common.Language :Nederlands
Status : Bestelbaar