Een huis voor boeken, cultuur en ontmoeting. Literair, progressief en coöperatief.

Femina


Nederlands | 25-08-2022 | 432 pagina's

9789044650143

Hardback


  Bekijk inkijkexemplaar

€ 35,00


 Beschikbaarheid

   Bestelbaar
Tekst achterflap

De Middeleeuwen associëren wij veelal met kruistochten, ketterjachten en koningen: een patriarchale en duistere tijd waarin men vrouwen onderdrukte. Maar als we een beetje verder kijken en gebruikmaken van onderzoeksmateriaal uit allerlei disciplines, zien we dat ze allesbehalve duister waren.
Cultuurhistorica Janina Ramirez ontdekte vele archeologische sporen en historische bronnen die getuigen van machtige vrouwen, in de marge evenwel voorzien van de aantekening ‘femina’, waarna hun namen in de vergetelheid raakten. Mannelijke poortwachters uit het verleden verbrandden boeken, vernietigden kunstwerken en produceerden mythen, legenden en documenten die onze blik op de geschiedenis hebben vertroebeld.
Janina Ramirez nuanceert deze ‘mannelijke’ kijk op de Middeleeuwen en brengt vele invloedrijke vrouwen voor het voetlicht. Het resultaat is een fascinerende, meeslepende en veel completere geschiedenis van die duizend jaren. Bovendien laat ze ons zien dat de Middeleeuwen aanzienlijk meer op onze tijd leken dan we misschien denken.

Dr. Janina Ramirez is als cultuurhistorica verbonden aan de universiteit van Oxford. Ze maakte vele programma’s voor de BBC en publiceerde diverse boeken.

‘Door prikkelende vragen vanuit het heden en verrassende onderzoeksmethoden slaagt Janina Ramirez erin de vergeten geschiedenis van vrouwen in de Middeleeuwen spectaculair gestalte te geven. Dankzij haar krijgen talrijke vrouwen uit de Middeleeuwen niet alleen een gezicht, maar ten langen leste ook hun centrale rol toegemeten.’
Herman Pleij

Femina is fascinerend, hartstochtelijk, meeslepend en geweldig verfrissend van toon, gewaagd breed van benadering, elegant geschreven, op basis van grondig onderzoek. Een baanbrekende geschiedenis van de Middeleeuwen waarin de wereld tot leven wordt gebracht met vrouwen in het middelpunt, in de hoofdrol die ze verdienen. Heerlijk.’
Simon Sebag Montefiore

Details

EAN :9789044650143
Auteur: 
Uitgever :Prometheus, Uitgeverij
Publicatie datum :  25-08-2022
Uitvoering :Hardback
common.Language :Nederlands
Hoogte :237 mm
Breedte :159 mm
Dikte :35 mm
Gewicht :792 gr
Status : Bestelbaar
Aantal pagina's :432