De kleine De Beauvoir

haar baanbrekende de tweede sekse samengevat

EAN:  9789045037936
Publicatiedatum:   10-09-2019
Formaat:  Hardback
Taal:  Nederlands
Aantal bladzijden:  96

  Bestelbaar

Met De kleine De Beauvoir geeft Marja Vuijsje in kort bestek weer wie Simone de Beauvoir was en wat de kern van diens bijzonder invloedrijke boek De tweede sekse is. ‘Je bent niet als vrouw geboren, je wordt vrouw.’ Dit is de bekendste zin uit het beroemde boek van filosofe, schrijfster en feministe De Beauvoir. Haar in 1949 verschenen De tweede sekse is een vlammend pleidooi voor verbetering van de positie van vrouwen, voor de onafhankelijkheid van de vrouw. Schrijfster en boek werden een belangrijke inspiratiebron voor de tweede feministische golf. Tot op de huidige dag geldt het als een iconisch boek over de bevrijding van de vrouw, er wordt dikwijls naar verwezen en in de afgelopen jaren is er duidelijk hernieuwde belangstelling voor deze oertekst van het feminisme. Marja Vuijsje, begenadigd schrijfster, behorend tot de generatie van de tweede feministische golf is lezer en herlezer van het oeuvre van De Beauvoir en van De tweede sekse in het bijzonder.

‘Je bent niet als vrouw geboren, je wordt vrouw.’ Dit is de bekendste zin uit het beroemde boek van filosofe, schrijfster en feministe De Beauvoir.

Marja Vuijsje (1955) is schrijver van een klein en bejubeld oeuvre. Haar biografie van Joke Smit werd genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs en de Erik Hazelhoff Biografieprijs en stond op de tiplijst van de AKO Literatuurprijs. Haar boek Ons kamp stond op de longlist van de Libris Geschiedenis Prijs en werd genomineerd voor de Gouden Boekenuil. In 2015 verscheen Het rijbewijs van Nematollah. Een migratiegeschiedenis, dat werd genomineerd voor de E. du Perronprijs, en in 2018 Oude dozen. Een min of meer feministische leesgeschiedenis.

  EAN: 9789045037936
  Auteur: 
  Uitgever: Atlas Contact, Uitgeverij
  Publicatiedatum:   10-09-2019
  Formaat: Hardback
  Taal: Nederlands
  Hoogte: 122 mm
  Breedte: 187 mm
  Dikte: 12 mm
  Gewicht: 144 gr
  Voorraad:  Bestelbaar
  Aantal bladzijden: 96
  Reeks:   Kleine boekjes - grote inzichten
  Trefwoorden:   filosofie;introductie