Een huis voor boeken, cultuur en ontmoeting. Literair, progressief en coöperatief.De vloek van de nootmuskaat

Boodschap aan een planeet in crisis

EAN:  9789045048123
Publicatiedatum:   24-02-2023
Formaat:  Paperback / softback
Taal:  Nederlands
Aantal bladzijden:  352

  Bestelbaar

De nootmuskaat als een parabel voor onze milieucrisis en onthult hoe de uitputting van de aarde begon in de tijd van de VOC. Met speciaal voorwoord voor Nederlandse editie

Wat heeft de strijd om het monopolie op de handel in de muskaatnoot te maken met de hedendaagse klimaatverandering? Amitav Ghosh’ boek leidt onze hedendaagse planetaire crisis terug naar de ontdekking van de Nieuwe Wereld en de zeeroute naar de Indische Oceaan. Centraal staat de nu alomtegenwoordige nootmuskaat. In de handen van Ghosh wordt het verhaal van de nootmuskaat een parabel voor onze milieucrisis, die onthult hoe onze welvaart altijd afhankelijk is geweest van aardse materialen zoals specerijen, thee, suikerriet, opium en fossiele brandstoffen. De huidige mondiale problemen zijn uiteindelijk het resultaat van een mechanistische kijk op de aarde, waar de natuur alleen bestaat als een grondstof die mensen voor hun eigen doeleinden kunnen gebruiken, in plaats van een eigen kracht. Door discussies over de geschiedenis van de VOC en het kolonialisme te verweven met de klimaatcrisis en de spiritualiteit van oorspronkelijke gemeenschappen vandaag de dag, biedt dit boek een scherpe kritiek op de dominante ideologie in het Westen.

'Ghosh' boek is een intellectuele tour de force, (...) dat mij veel nieuwe inzichten opleverde.'

Amitav Ghosh (1956) is een Indiase schrijver van zowel fictie als non-fictie, in Nederland vooral bekend van zijn Ibis-trilogie. Hij ontving diverse prijzen over de hele wereld en zijn werk verscheen in The New Yorker, The New Republic en The New York Times.

  EAN: 9789045048123
  Auteur: 
  Uitgever: Atlas Contact, Uitgeverij
  Vertaler:  Menno Grootveld
  Publicatiedatum:   24-02-2023
  Formaat: Paperback / softback
  Taal: Nederlands
  Hoogte: 210 mm
  Breedte: 135 mm
  Dikte: 24 mm
  Gewicht: 424 gr
  Voorraad:  Bestelbaar
  Aantal bladzijden: 352