Een huis voor boeken, cultuur en ontmoeting. Literair, progressief en coöperatief.
EAN:  9789048862986
Publicatiedatum:   08-09-2021
Formaat:  Hardback
Taal:  Nederlands
Aantal bladzijden:  160

  Bestelbaar

Bundel over moed, medemenselijkheid en trouw blijven aan jezelf

Het kwaad kwam niet van buiten, maar uit onszelf. Om het moerasland heen blijven fietsen en alleen op het prille bloemenveld wijzen, is lui en gevaarlijk. Alles wat toen gebeurd is, kan per definitie nogmaals gebeuren en die kans wordt alleen maar groter als er geen streven is het gebeurde ten minste te onderzoeken.

Sinds de verschijning van 't Hooge Nest in november 2018 hebben talloze lezers Roxane van Iperen geschreven. Ontroerende brieven met ontboezemingen over de oorlog, over onbesproken leed en over opgroeien in een door trauma's getekend gezin. Maar ook kwam er nieuwe informatie over personen uit 't Hooge Nest aan het licht, die door deze publicatie wordt ontsloten.

Een simpel streven zoveel mogelijk stemmen aan het woord te laten. Geen historici, onderzoekers of oorlogskenners, hoewel die niet zijn uitgesloten, maar willekeurige lezers die zich geroepen voelden hun persoonlijke ervaringen op te schrijven over gebeurtenissen nu of uit die tijd.

Samen met de 4-meilezing Stemmen uit het diepe die ze in 2021 uitsprak, de Cleveringalezing en het aangrijpende relaas over de ontruiming van de psychiatrische instelling Het Apeldoornsche Bosch in 1943, vormen deze brieven een reflectie op de realiteit van onderdrukking, wegkijken, moed en medemenselijkheid.

Het zwijgen hielp niet. In hoeverre de brieven iets van het zwijgen opheffen is niet te zeggen - zij die in het zwijgen volharden schrijven niet.

Een selectie brieven vol ''onbespreken leed'' en ''afgeleide trauma's die zich door stambomen hebben vertakt.''

Roxane van Iperen (1976) is auteur en jurist. In 2016 verscheen haar debuutroman Schuim der aarde, waarmee ze de Hebban Debuutprijs won. In 2018 volgde 't Hooge Nest, waarvan tot op heden meer dan 275.000 exemplaren zijn verkocht. Het werd bekroond met de Opzij Literatuurprijs 2019 en stond op de shortlist van de NS Publieksprijs 2020. Elf landen verwierven de vertaalrechten, waaronder het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, waar het boek ook de bestsellerlijsten haalde. De filmrechten zijn verkocht aan Man Up, het productiebedrijf van Carice van Houten en Halina Reijn. Van Iperen heeft een vaste column over macht in Vrij Nederland en schrijft voor diverse media.

  EAN: 9789048862986
  Auteur: 
  Uitgever: Overamstel Uitgevers
  Publicatiedatum:   08-09-2021
  Formaat: Hardback
  Taal: Nederlands
  Hoogte: 143 mm
  Breedte: 216 mm
  Dikte: 20 mm
  Gewicht: 282 gr
  Voorraad:  Bestelbaar
  Aantal bladzijden: 160
  Trefwoorden:   4 mei;4-meilezing;apeldoornsche bosch;apeldoornse bos;artikel;brief;brieven;brievenarchief;brievenboek;brievenbundel;brilleslijper;bundel;collectie;cultuur;doorbreken;familie;generatie;herdenken;herdenkingscultuur;hooge nest;inrichting;jannie;janny;kempowski;lezers;lezing;libelle;lien;mail;meilezing;moeilijke tijden;nabestaanden;oorlog;oorlogsboek;post;schuim der aarde;slachtoffers;tijdsbeeld;vrij nederland;wat doe jij;zwijgen