EAN:  9789062240616
Publicatiedatum:   16-07-2020
Formaat:  Paperback / softback
Taal:  Nederlands
Aantal bladzijden:  360

  Afhalen in winkel steeds gratis - Leveren vanaf € 30,00 gratis. (1 zending/bestelling)

Deze editie met isbn 978 90 6224 061 6 vervangt de editie van 2008 die toen isbn 978 90 6224 476 8 had.

Mark Lynas (1973) is een Britse schrijver, journalist en milieubeschermer gespecialiseerd in klimaatverandering. Hij schrijft onder andere voor de kranten The Guardian en The Observer. Mark studeerde geschiedenis en politiek aan de Universiteit van Edinburgh. Hij woont in Oxford, Engeland. Hij schreef eerder de boeken Zes graden, onze toekomst op een warmere planeet (2008) en De mens als god, hoe de aarde het Antropoceen kan doorstaan, die beide in vertaling verschenen bij Uitgeverij Jan van Arkel. Daarvoor schreef hij al High Tide, News from a Warming World en Collins Gem Carbon Calculator, en daarna nog de boeken Nuclear 2.0 en Seeds of Science.

‘We moeten snel onze aanpak van het klimaatprobleem op een ecologische leest gaan schoeien, voordat we onze laatste restjes veerkracht versnoepen. Dat is de les van Zes graden.’ – Louise Vet, Voorzitter bestuur Urgenda, tot 2019 Directeur NIOO-KNAW Dit boek beschrijft de gevolgen van de opwarming, van 1°C tot en met 6°C. Het is een geheel nieuwe versie van 'Zes graden' uit 2008, toen het beste Engelse wetenschapsboek. Mark Lynas vat vele honderden wetenschappelijke artikelen voor ons samen. De gevolgen voelen we nu al. ‘Niet alleen de zeespiegel stijgt en het zee-ijs neemt in hoog tempo af. Ook de verzuring is groot en heeft consequenties voor de ecosystemen in de oceaan. Dit bedreigt in sommige gebieden de visstand. Het verdwijnen van de koraalriffen is al nagenoeg onomkeerbaar en weersextremen worden een steeds groter risico. We zouden dit niet moeten willen, maar u kunt er van alles over lezen in Zes graden. De noodzaak om nu iets te doen is groot.’ – Roderik van de Wal, Hoogleraar Zeespiegelstijging UU Ondanks het Akkoord van Parijs (2015) gingen we tot de ‘corona-dip’ stug door met business as usual. We lopen zo een grote kans op 3°C of zelfs 4°C temperatuurstijging, met fatale gevolgen. We staan voor de opgave om dezelfde daadkracht te tonen als bij ‘corona’, nu bij een veel sluipender, maar ook veel groter en permanent gevaar. "Het is verleidelijk weg te kijken van sombere toekomstscenario’s. Maar daarmee verdwijnen ze niet. Gun ook toekomstige generaties een leefbare aarde en kom nu al in actie!" - Helga van Leur, meteoroloog Kijk op www.zesgraden.nu Naomi Klein: ‘Als je terugkomt van deze reis naar onze schrikwekkende toekomst, zul je vastbesloten zijn de loop van de geschiedenis te veranderen.’

De inhoudsopgave staat in de Inkijktekst

De klimaatcrisis ontvouwt zich Vandaag zijn al veel koralen dood, straks sterft het Amazonewoud, daarna komt het noordpoolgebied – drie rijke ecosystemen die zeker verloren gaan als we niet onmiddellijk en drastisch ingrijpen. Driemaal onvervangbaar, voor eeuwig verloren, misschien al een onomkeerbaar verlies binnen 15 jaar. Eenmaal verloren wordt de opwarming ook aangejaagd doordat het systeem Aarde de CO2 zelf in de atmosfeer gaat brengen. De biomassa van het Amazonewoud gaat immers de lucht in; ook het bos in Siberië vliegt in brand. Permafrost ontdooit, bodems verteren. Een opwarming tot twee graden is al bijna onvermijdelijk. Dan ligt dus een automatische opwarming tot drie graden op de loer. De warme poolzee doet daarbij het weer op hol slaan. Minstens een miljard mensen staan bloot aan dodelijke temperaturen en er heerst overal droogte. U heeft trek in een visje? Vergeet het maar, want zeehittegolven maken de oceanen dood. Voedselschokken doen de mensheid sidderen. Dit alles gaat bijna iedereen die dit leest het zelf meemaken. We dachten dat de geschiedenis geleidelijk gaat, maar door de coronacrisis weten we dat dingen ook plotseling kunnen gaan. Het boek Zes graden geeft nu alvast een voorspelling van wat er bij de klimaatcrisis precies gaat komen. Het wordt een storm vergeleken waarbij de coronacrisis een lentebriesje is. We weten dus wat er komen gaat. Maar nemen we dat ook ter harte? Tot nu toe niet. Lees voor je eigen bestwil het boek Zes graden en geef het anderen cadeau. Het boek Zes graden van Mark Lynas verschijnt op 17 juli bij Uitgeverij Jan van Arkel i.s.m. Maurits Groen*MGMC (isbn 978 90 6224 061 6, 384 p, 19,95)

  EAN: 9789062240616
  Auteur: 
  Uitgever: Samenwerkende Uitgevers VOF
  Vertaler:  Nigel Harle
  Publicatiedatum:   16-07-2020
  Formaat: Paperback / softback
  Taal: Nederlands
  Hoogte: 140 mm
  Breedte: 221 mm
  Dikte: 24 mm
  Gewicht: 558 gr
  Voorraad: Gratis verzending vanaf € 30,- • Gratis afhalen in de winkel
  Aantal bladzijden: 360