Welkom bij De Groene Waterman. Een huis voor boeken, cultuur en ontmoeting. Literair, progressief en coöperatief.
EAN:  9789077766057
Publicatiedatum:   23-06-2011
Formaat:  Paperback / softback
Taal:  Nederlands
Aantal bladzijden:  227

  Bestelbaar

Bekroond magnum opus in stripvorm van journalist Joe Sacco over zijn ervaringen in Oost-Bosnië tijdens de oorlog in voormaligJoegoslavië. Tijdloos portret van gewone mensen die geen kant op kunnen tijdens de verschrikkingen van deze Balkanoorlog (1992-1995).

Als enige buitenlandse journalist verbleef Joe Sacco eind 1995, begin 1996 een aantal maanden in Goražde. Deze zwaar belegerdeenclave met een bevolking van merendeels moslims lag geïsoleerdin Servisch gebied en werd jarenlang door de Bosnische Serviërsmet zwaar geschut bestookt.

Sacco is getuige van de laatste stuiptrekkingen van de oorlog en ontmoet tientallen mensen die hun ervaringen met hem delen overhun angsten, hoop, ontberingen, machteloosheid en het verlies van dierbaren.

Het ongeloof van de bevolking is groot dat de Verenigde Naties Goražde tot 'veilig gebied' uitriepen, maar vervolgens - net als in Srebrenica - etnische zuiveringen en andere oorlogsmisdadenlieten gebeuren.

Onder meer bekroond met een Eisner Award for Best Graphic Novel en de VPRO Grand Prix.

"Sacco's gedetailleerde en persoonlijke manier van verslaggeving geeft een overtuigender beeld dan foto's of Christiane Amanpour." - Time Magazine

"Het indringendste verhaal over de Bosnische tragedie wordt verteld door Joe Sacco." - New York Times

In dit bekroonde werk brengt Sacco verslag uit van het verwoestende effect van het Servische geweld op het dagelijks leven van de inwoners van Gorazde, een moslimenclave diep in Bosnisch-Servisch gebied. Tijdens de oorlog in het voormalige Joegoslavië werd de stad door de VN bestempeld tot `veilig gebied . Maar net als Sbrenica en Zepa werd Gorazde door de VN in de steek gelaten. Joe Sacco is ooggetuige van de dagelijkse strijd van de aan hun lot overgelaten inwoners, die hij op een aangrijpende manier portretteert en aan het woord laat over hun soms gruwelijke ervaringen.

  EAN: 9789077766057
  Auteur: 
  Uitgever: Xtra, Uitgeverij
  Vertaler:  Robert Schuit
  Publicatiedatum:   23-06-2011
  Formaat: Paperback / softback
  Taal: Nederlands
  Hoogte: 190 mm
  Breedte: 260 mm
  Dikte: 19 mm
  Gewicht: 732 gr
  Voorraad:  Bestelbaar
  Aantal bladzijden: 227
  Trefwoorden:   bosnië moslim oorlog en vrede;joegoslavië gorazde;journalistiek eisnerwinnaar