Een huis voor boeken, cultuur en ontmoeting. Literair, progressief en coöperatief.

Het open woord


Nederlands | 19-05-2023 | 184 pagina's

9789082005967

Paperback / softback


€ 19,50


 Beschikbaarheid

   Bestelbaar
Korte beschrijving/Annotatie

Het open woord is een bundel felle open brieven geschreven in de jaren 1965-1974 waarin zij dissidenten als Pasternak, Solzjenitsyn en Sacharov verdedigt. In alle openbaarheid en in een grootse stijl.

Tekst achterflap

Na als student in de jaren twintig van de vorige eeuw te zijn gearresteerd en verbannen werkte Lidija Tsjoekovskaja enige jaren als redacteur bij een uitgeverij van kinderboeken. Naar aanleiding van de arrestatie en – naar later bleek – moord op haar echtgenoot schreef zij midden in die tijd van repressie de beklemmende roman Sofia Petrovna/Het verlaten huis. Nadat Tsjoekovskaja het haar had voorgelezen zei de dichter Anna Achmatova hierover: ‘Ieder woord ervan is waar.’ Haar tweede roman, Duik in de diepte, is gesitueerd in 1949 toen een nieuwe golf van vervolging en antisemitisme werd ingezet. Na het einde van de dooi onder Chroestsjov verzette zij zich openlijk tegen het opnieuw intredende repressieve klimaat van leugenachtigheid, manipulatie en zwijgen. In 1974 werd zij uit de Schrijversbond gezet. De transcriptie van haar verdedigingsrede is in het boek opgenomen. Wie is deze vrouw, door Solzjenitsyn omschreven als ‘een sieraad voor de Sovjetliteratuur’? De frisheid, kracht en de literaire kwaliteit van haar open brieven rechtvaardigen deze vertaling en publicatie, en daarmee de hernieuwde aandacht voor haar werk. Enkele fragmenten uit Women’s Works in Stalin’s Time van Beth Holmgren duiden vanuit een feministisch perspectief het belang, de werkwijze en de bijzondere plaats die vrouwen, zoals Lidija Tsjoekovskaja, in de Sovjetliteratuur innemen.

Slogan/Promotie

De namen van de mannen die zij verdedigt kennen we nog. Zij lijkt vergeten? Dat zetten we recht! 'Dit boek is - helaas - actueler dan ooit.'

Biografie

BIOGRAFIE VAN LIDIJA TSJOEKOVSKAJA 1907 geboren in Sint-Petersburg als dochter van Maria Goldfeld en Korneij Tsjoekovski, gevierd kinderboekenschrijver 1926 verbanning naar Saratov. Na elf maanden weer vrij 1927 redacteur kinderboekenafdeling bij Samoeil Marsjak. Schrijft In het laboratorium van de redacteur 1929-1933 huwelijk met de criticus Cesar Volpe. Dochter Elena. 1934 huwelijk met natuurkundige Matvej Bronstein 1937 Bronstein gearresteerd 1938 Bronstein vermoord door de NKVD 1938 schrijft de roman Sofia Petrovna/ Het verlaten huis. Begin van haar ontmoetingen met Anna Achmatova 1941 evacuatie naar Tsjistopol, later Tasjkent 1949 begint aan de roman Duik in de diepte, gepubliceerd in New York, 1972 1953 ‘Dooi’ onder Chroestjov. Enige publicaties van Tsjoekovskaja zien het licht 1965 einde van de ‘dooi’. 1965-1974 schrijft haar open brieven, gebundeld in HET OPEN WOORD 1974 Tsjoekovskaja wordt uit de Schrijversbond gezet 1980 Prix de la Liberté van de PENclub Français 1987 voor het eerst weer in de openbaarheid 1990 krijgt de eerste Sacharovprijs, die zij schenkt aan Memorial (onder Poetin onlangs weer verboden) 1996 overleden in Peredelkino.

Inhoudsopgave

HET OPEN WOORD Lidija Tsjoekovskaja 1965 Grafrede (ter nagedachtenis aan Frida Vigdorova) 1966 Aan Izvestia (over de zaak Andrej Sinjavski en Joeli Daniël) Vragen die op de schrijversbijeenkomst gesteld zijn aan Lev Nikolajevitsj Smirnov Aan Uitgeverij Detskaja Literatoera (over de inleiding bij een boek van I.I. Miltsjik) Aan Michail Sjolochov (over de zaak Sinjavski en Daniël) 1968 Geen executie, maar een gedachte, een woord De verantwoordelijkheid van de schrijver en de onverantwoordelijkheid van de Literatoernaja Gazeta Telegram aan Aleksandr Solzjenitsyn bij zijn vijftigste verjaardag 1969 Aan het Presidium van de Schrijversbond van de USSR (over de uitsluiting van Aleksandr Solzjenitsyn) 1971 Aan het Strafrechtelijk College ter verdediging van Rejza Anatoljevna Palatnik 1973 De toorn van het volk 1974 Het laatste woord (bij Tsjoekovskaja’s uitsluiting van de Schrijversbond) Het doorbreken van het zwijgen (bij het uitkomen van Solzjenitsyns De Goelag Archipel) Solzjenitsyn is gearresteerd LIDIJA TSJOEKOVSKAJA, EEN MOEDIG MENS Gerrit Jolink VROUWELIJKE AUTEURS IN DE TIJD VAN STALIN Beth Holmgren BEELDBIOGRAFIE NOTEN PERSONENREGISTER VERANTWOORDING PUBLICATIES VAN LIDIJA TSJOEKOVSKAJA, een selectie

Details

EAN :9789082005967
Auteur: 
Uitgever :A.A. Hoogteiling
Vertaler : Emma de Klerk
Publicatie datum :  19-05-2023
Uitvoering :Paperback / softback
common.Language :Nederlands
Hoogte :203 mm
Breedte :127 mm
Dikte :15 mm
Gewicht :227 gr
Status : Bestelbaar
Aantal pagina's :184
Reeks :  Les bijoux discrets
Keywords :  rusland sovjet unie stalinterreur repressie