Welkom bij De Groene Waterman. Een huis voor boeken, cultuur en ontmoeting. Literair, progressief en coöperatief.In gesprek met Johan Braeckman 1

Een zoektocht naar menselijkheid

EAN:  9789089249784
Publicatiedatum:   02-11-2021
Formaat:  Paperback / softback
Taal:  Nederlands

  Bestelbaar

In de zomerperiodes van 2020 en 2021 voerden Dirk Verhofstadt en Johan Braeckman wekenlang indringende gesprekken over diverse onderwerpen. De rode draad in hun conversaties is de vraag wat menselijkheid betekent. In dit boek behandelen ze fascinerende kwesties als de opkomst van Homo sapiens, Darwin en de evolutietheorie, irrationalisme, religie, humanisme en atheïsme. Vanaf welk moment in de prehistorie kunnen we spreken van een mens? Welke typische kenmerken heeft de mens? Vanwaar de spanning tussen rede en geloof? In 2022 verschijnt een tweede boek. Daarin bespreken ze de maakbaarheid van de mens, de vrije wil, de oorsprong van geweld, de relaties tussen mensen en dieren, en de zin en betekenis van het leven.

Dirk Verhofstadt is moraalfilosoof en auteur van verschillende politieke, filosofische en historische boeken. Hij doceerde media-ethiek aan de Universiteit Gent en maakte een doctoraat over Pius XII en de vernietiging van de Joden. Johan Braeckman was zijn promotor. Johan Braeckman is hoogleraar Wijsbegeerte aan de Universiteit Gent. Hij was jarenlang Socrates Hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Als scepticus en filosoof stelt hij kritische vragen bij elke vorm van mythisch en irrationeel denken. Hij specialiseerde zich in Darwins evolutietheorie en publiceerde meerdere boeken en hoorcolleges, over diverse onderwerpen. Zijn belangrijkste studieobject is de mens.

  EAN: 9789089249784
  Auteur: 
  Uitgever: VBK - Houtekiet
  Publicatiedatum:   02-11-2021
  Formaat: Paperback / softback
  Taal: Nederlands
  Hoogte: 156 mm
  Breedte: 234 mm
  Dikte: 35 mm
  Gewicht: 668 gr
  Voorraad:  Bestelbaar