De limieten van de markt

De slinger tussen overheid en kapitalisme. (nieuwe editie na corona)

EAN:  9789401472326
Publicatiedatum:   16-10-2020
Formaat:  Paperback / softback
Taal:  Nederlands
Aantal bladzijden:  280

  Bestelbaar

Zorgen de financiële crisis, de coronapandemie en de groeiende ongelijkheid voor een definitief keerpunt in de machtsverhouding tussen vrije markt en overheid? Krijgen we een omverwerping van het kapitalisme en een nieuwe triomftocht van de staat?

In De limieten van de markt buigt Paul De Grauwe zich over de vraag waarom een gezonde mix van markt en staat zo moeilijk blijkt. Periodes waarin de vrije markt aan belang wint, worden steevast afgewisseld met periodes waarin de overheid de touwtjes stevig in handen neemt. De keerpunten in deze eeuwige slingerbeweging lijken typisch samen te vallen met ontwrichtende gebeurtenissen die de limieten van de markt en de staat op de proef stellen. Vandaag is het kapitalisme na een decennialange triomftocht goed op weg om zichzelf te vernietigen en het initiatief aan de overheid te laten, waarschuwt De Grauwe. Kernproblemen als klimaatverandering, het beheersen van een pandemie en groeiende inkomensongelijkheid illustreren de onvermijdelijke limieten van de markt. Enkel de overheid lijkt een oplossing te kunnen bieden. Maar ook zij zal onvermijdelijk op grenzen botsen en de weg effenen voor een comeback van de markt.

Met zijn nieuwe boek levert Vlaanderens prominentste econoom een onschatbare bijdrage aan het debat over de houdbaarheid van ons marktsysteem. De Grauwe analyseert haarfijn de externe en interne limieten van de markt en de overheid. Hij heeft daarbij ook uitgebreid aandacht voor Thomas Piketty's explosieve inzichten over inkomensongelijkheid. Om de desastreuze pendelbeweging te doorbreken, roept De Grauwe op tot internationale samenwerking rond klimaatverandering en de invoering van een vermogensbelasting. Een moeilijke opdracht, maar uitstel verhoogt alleen maar de kans op een gevaarlijke implosie.

Topeconoom Paul De Grauwe over de toekomst van markt en overheid na de coronacrisis

  EAN: 9789401472326
  Auteur: 
  Uitgever: Terra - Lannoo, Uitgeverij
  Publicatiedatum:   16-10-2020
  Formaat: Paperback / softback
  Taal: Nederlands
  Hoogte: 141 mm
  Breedte: 210 mm
  Dikte: 26 mm
  Gewicht: 415 gr
  Voorraad:  Bestelbaar
  Aantal bladzijden: 280