Een huis voor boeken, cultuur en ontmoeting. Literair, progressief en coöperatief.

Waarom dit niet de laatste oorlog is


Nederlands | 26-10-2022 | 237 pagina's

9789401487429

Paperback / softback


  Bekijk inkijkexemplaar

€ 22,99


 Beschikbaarheid

   Bestelbaar
Tekst achterflap

Waar wordt de volgende oorlog uitgevochten? In Taiwan, Soedan of de Centraal-Afrikaanse Republiek? In de Balkan of zelfs in de Verenigde Staten? Het lijkt doemspraak, maar zo onwaarschijnlijk is een nieuwe golf van gewapende conflicten niet.

De oorlog in Oekraïne kwam voor het Westen als een schok. Rationeel was die niet te verklaren. Maar conflicten ontstaan niet uit rationele overwegingen. Bijna altijd is er sprake van een onverwerkt verleden. De val van de Sovjet-Unie was voor Rusland een pijnlijk trauma. Een etterende wonde die ook in de jaren daarna ontstoken bleef, door de hoogmoed van de VS en Europa, de uitbreiding van de NAVO en de kleurenrevoluties in naburige landen. Om dat trauma te verwerken wil Poetin terugkeren naar de geboorte van het tsaristisch Rusland, mét Oekraïne erbij.

Rusland is lang niet het enige land met een onverwerkt trauma. Ook landen als Turkije, Egypte en China worstelen met hun verleden. Sinds 9/11 plooien steeds meer naties terug op zichzelf. De globalisering en democratisering van de wereld wordt teruggedraaid. Als die evolutie blijft duren, dan is een nieuwe oorlog onvermijdelijk.

Historicus en politiek analist Koert Debeuf gebruikt zijn jarenlange expertise in het geopolitieke veld en zijn persoonlijke ervaringen om aan te tonen dat oorlog niet wordt uitgevochten om economische, maar om psychologische redenen. Hij waarschuwt waar de volgende conflicten zich aandienen, en hoe we die met empathie en begrip alsnog kunnen proberen te vermijden.

Slogan/Promotie

Waarom oorlog vaak een psychologische oorzaak heeft

Details

EAN :9789401487429
Auteur: 
Uitgever :Terra - Lannoo, Uitgeverij
Publicatie datum :  26-10-2022
Uitvoering :Paperback / softback
common.Language :Nederlands
Hoogte :211 mm
Breedte :142 mm
Dikte :24 mm
Gewicht :362 gr
Status : Bestelbaar
Aantal pagina's :237