Een huis voor boeken, cultuur en ontmoeting. Literair, progressief en coöperatief.

Bacchus in Gallië


Nederlands | 03-09-2020 | 260 pages

9789462672062

Paperback / softback


€ 29,90

  Toevoegen aan winkelwagen
 Beschikbaarheid

   Bestelbaar




Korte beschrijving/Annotatie

Een rijkelijk geïllustreerde geschiedenis van de wijn, van de 'uitvinding' van de wijnbouw tot vandaag, een geschiedenis in golfbewegingen.

Tekst achterflap

Of het nu gaat om een Bourgondische grand cru of een anonieme coup de rouge: wijn drinken is een genot. Maar nog mooier is dat te doen als je iets afweet van de geschiedenis van deze godendrank, die in dit rijkelijk geïllustreerde boek geschetst wordt. Het epos begint in de Kaukasus waar de wijnbouw 10.000 jaar geleden werd ‘uitgevonden’. Via de Grieken en Romeinen bereikte de viticultuur Gallië, het ‘beloofde land’ van Bacchus. De wijngod heeft er hoogtepunten beleefd, zoals de middeleeuwen toen er nog geen concurrentie bestond van koffie of frisdrank en wingerds zelfs geplant werden in het hoge noorden van het Franse koninkrijk, het graafschap Vlaanderen. Maar ook dieptepunten, zoals de rampzalige crisis van omstreeks 1900, veroorzaakt door de uit Amerika afkomstige druifluis. En er waren ambivalente episodes zoals de vroegmoderne tijd, toen Bacchus enerzijds terrein verloor maar anderzijds Frankrijk nieuwe soorten nectar schonk, zoals champagne. Een boek om te ‘degusteren’.

Biografie

Jacques R. Pauwels doceerde aan meerdere universiteiten in Canada en publiceerde in Canada, de VS, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Cuba, Ecuador, Rusland, Turkije, Zuid-Korea en België over onderwerpen zoals de twee wereldoorlogen en de Franse Revolutie.

Inhoudsopgave

Voorwoord 9 Deel 1. Prehistorie en oudheid 23 Ontstaan en verspreiding van de wijnbouw 25 Wijn en wijnbouw in het Romeinse Gallië 35 Deel 2. Middeleeuwen (500-1500) 57 In het land van de brood- en varkensvleesetende wijndrinkers 59 Oenofiele kerkelijke en adellijke heren en stedelijke burgers 69 Vranxen wijnen uit Parijs en omgeving 85 Zwarte en witte monniken, wijn en slakken 99 Druivennat en zout in ruil voor haring en pelzen 115 Het Privilege van Bordeaux 125 Wijndrinkers tegen waterdrinkers, oenofielen tegen oenofoben 135 Deel 3. Vroegmoderne tijd (1500-1800) 143 Bacchus boert achteruit 145 Hollandse kopers op de kust 161 Cognac en ander vuurwater 171 Champagne: duivelse wijn (niet alleen) voor de dames 187 Grands crus van Bordeaux 203 De grote wijnen van Bourgondië 215 Koffiehuizen, salons en guinguettes 233 Wijn en revolutie 245 Deel 4. Moderne tijd (1800-heden) 263 Van hoogconjunctuur tot crisis 265 Bezoek uit Amerika 283 De druiven der gramschap: overproductie, onlusten, oorlog 301 Minder maar beter 323 Nawoord 335 Dankwoord 341 Noten 343 Bibliografie 351 Fotoverantwoording 358

Details

EAN :9789462672062
Auteur: 
Uitgever :Epo, Uitgeverij
Publicatiedatum :  03-09-2020
Formaat :Paperback / softback
Taal :Nederlands
Hoogte :228 mm
Breedte :154 mm
Dikte :24 mm
Gewicht :575 gr
Voorraad : Bestelbaar
Aantal bladzijden :260