Een huis voor boeken, cultuur en ontmoeting. Literair, progressief en coöperatief.

In het spoor van Fanon


Nederlands | 08-02-2023 | 240 pagina's

9789462673939

Paperback / softback


€ 24,90


 Beschikbaarheid

   Bestelbaar
Tekst achterflap

‘Dekolonisering, gericht op het veranderen van de orde van de wereld, is een programma van totale wanorde.’ Woorden van de legendarische Martinikaans-Franse psychiater, filosoof en revolutionair Frantz Fanon. Koen Bogaert opent er zijn boek mee. Want wat als je consequent dekoloniseert? Dekolonisering is geen eenvoudig stappenplan dat je even implementeert. Het is in de eerste plaats een sociale en intellectuele strijd, een revolutionair project zelfs, dat start met de radicale verbeelding van een totaal nieuwe samenleving. In dit boek trekt Koen Bogaert alle draden samen van zijn studie van een reeks dekoloniale denkers, van Fanon tot C.L.R. James, Michel-Rolph Trouillot, Sylvia Wynter en Priyamvada Gopal. In hun spoor neemt hij je mee in een geschiedenis die ruim vijfhonderd jaar overspant, van de koloniale symbiose tussen staten en bedrijven, de uitvinding van ‘ras’ tot de Haïtiaanse Revolutie en de hedendaagse heropflakkering van het mondiale protest. Met een nawoord van Sibo Kanobana.

Recensie/Quote

"Voorzover er in Nederland publieke discussies over dekolonisering zijn, zijn ze doorgaans van afgrijselijk laag intellectueel niveau. Alleen al daarom is Bogaerts boek een welkome bijdrage.”

Biografie

Koen Bogaert is verbonden aan de vakgroep Conflicten Ontwikkelingsstudies, Universiteit Gent. Hij doet onderzoek naar de verbanden tussen globalisering, verstedelijking, sociale ongelijkheid en sociaal protest, meer specifiek in Noord-Afrika. Hij doceert over de koloniale geschiedenis en dekoloniaal verzet.

Inhoudsopgave

-

Details

EAN :9789462673939
Auteur: 
Uitgever :Epo, Uitgeverij
Publicatie datum :  08-02-2023
Uitvoering :Paperback / softback
common.Language :Nederlands
Hoogte :225 mm
Breedte :150 mm
Dikte :30 mm
Gewicht :549 gr
Status : Bestelbaar
Aantal pagina's :240