Een huis voor boeken, cultuur en ontmoeting. Literair, progressief en coöperatief.

Alledaags Utopia


Nederlands | 09-06-2023 | 280 pagina's

9789462674356

Paperback / softback


€ 29,90


 Beschikbaarheid

   Bestelbaar
Korte beschrijving/Annotatie

Om de samenleving van morgen te dromen zullen we buiten de lijntjes van het alledaagse moeten kleuren. De utopische feministische visies uit het verleden kunnen ons daarbij inspireren.

Tekst achterflap

Oscar Wilde wist het al: ‘Een wereldkaart waarop Utopia niet voorkomt is de moeite van het bekijken niet waard.’ In haar nieuwe boek neemt Kristen Ghodsee je mee langs een stoet grotere en kleinere Utopia’s. Want de zoektocht naar andere manieren om huishouden, opvoeding, relaties, familie, wonen en bezit te organiseren is zo oud als de mensheid zelve. Zelfs Pythagoras – ja, die van de driehoek – had zes eeuwen voor Christus al een eigen commune waar mannen en vrouwen het werk eerlijk verdeelden. Om de samenleving van morgen te dromen zullen we buiten de lijntjes van het alledaagse moeten kleuren. De utopische feministische visies uit het verleden kunnen ons daarbij helpen en inspireren. Hun desem zit al in het klein verzet dat wereldwijd bloeit, van Deense cohousinggemeenschappen en matriarchale Colombiaanse ecodorpen tot de microdistricten in China. ‘Utopia is terug’, aldus een enthousiaste Thomas Piketty, ‘en je neemt het beter ernstig want de geschiedenis wordt gemaakt door dromers. Een must-read!’

Recensie/Quote

“Hoog tijd voor verandering, en in Alledaags Utopia strooit Ghodsee handenvol prikkelende ideeën. Haar aanstekelijke boek is verplichte kost voor sneakersocialisten en linkse intellectuelen die op het rechtse pad gesukkeld zijn. En voor iedereen die droomt van een betere toekomst.”

Biografie

Kristen R. Ghodsee is professor Russische en Oost-Europese studies. Ze schrijft onder andere voor 'The New York Times', 'Foreign Affairs' en 'Jacobin'. Bij EPO verscheen eerder 'Waarom vrouwen betere seks hebben onder het socialisme' (2019).

Details

EAN :9789462674356
Auteur: 
Uitgever :Epo, Uitgeverij
Vertaler : Jan Reyniers
Publicatie datum :  09-06-2023
Uitvoering :Paperback / softback
common.Language :Nederlands
Hoogte :227 mm
Breedte :152 mm
Dikte :35 mm
Gewicht :647 gr
Status : Bestelbaar
Aantal pagina's :280