Een huis voor boeken, cultuur en ontmoeting. Literair, progressief en coöperatief.

Nieuw Rome


Nederlands | 23-01-2023 | 224 pagina's

9789463403276

Hardback


  Bekijk inkijkexemplaar

€ 24,90


 Beschikbaarheid

   Bestelbaar
Korte beschrijving/Annotatie

Nieuw Rome beschrijft hoe in de vijfde eeuw het Oost-Romeinse rijk de toekomst leek te hebben, maar in de zesde eeuw één keizerschap voldoende was om de basis van het rijk te ondermijnen.

Tekst achterflap

In de vijfde eeuw na Christus verkruimelde het West-Romeinse rijk, maar het Oost-Romeinse rijk vernieuwde zich, onder leiding van kundige keizers en minstens zo kundige keizerinnen. De hoofdstad Constantinopel groeide. Ondanks alle uitgaven was aan het begin van de zesde eeuw de staatskas beter gevuld dan misschien wel ooit eerder in de Romeinse geschiedenis. Toen kwam Justinianus, ‘de keizer die niet van ophouden wist’. Hij draaide de vernieuwingen van de vijfde eeuw terug en probeerde ten koste van alles de verloren westelijke helft van het rijk te heroveren. Ondertussen scheurde in de Syrische en Egyptische provincies de staatskerk in tweeën. En dan was er ook nog een pandemie: de builenpest. 'Nieuw Rome' beschrijft hoe in de vijfde eeuw het Oost-Romeinse rijk de toekomst leek te hebben, maar in de zesde eeuw één keizerschap voldoende was om de basis van het rijk te ondermijnen.

Biografie

Wim Jurg werd geboren in Zwolle in 1953. Hij deed eindexamen gymnasium β in 1971 aan het Corderius College in Amersfoort en doctoraal examen geschiedenis in 1979 aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij werkte in Groningen als zakelijk leider van theater- en muziektheaterproducties. Daarna was hij beleidsmedewerker van de Nederlandse Toonkunstenaarsbond in Amsterdam (vakbond voor musici), en zakelijk directeur van filmtheater Filmhuis Arnhem, tegenwoordig filmtheater Focus. Van 2002 tot 2011 was hij in Amsterdam mede-directeur en later algemeen directeur van de Vereniging van Schrijvers en Vertalers, tegenwoordig de Auteursbond. Van november 2013 tot maart 2014 keerde hij nog even terug als directeur-ad-interim. Hij was bestuurslid van de Schrijversvakschool en PEN Nederland. Nu is hij bestuurslid van de Auteursbond en PEN Emergency Fund. Daarnaast trad hij op als muzikant (onder meer in het Gebirtig Trio) en hij schreef. Zie voor meer informatie en (niet) eerder gepubliceerde teksten en verhalen: https://www.wimjurgboeken.nl

Details

EAN :9789463403276
Auteur: 
Uitgever :Uitgeverij Damon VOF
Publicatie datum :  23-01-2023
Uitvoering :Hardback
common.Language :Nederlands
Hoogte :223 mm
Breedte :148 mm
Dikte :20 mm
Gewicht :431 gr
Status : Bestelbaar
Aantal pagina's :224