Een huis voor boeken, cultuur en ontmoeting. Literair, progressief en coöperatief.

De woordenaar


Nederlands | 19-02-2024 |

9789463823425

Paperback / softback


€ 27,50


 Beschikbaarheid

   Bestelbaar
Korte beschrijving/Annotatie

Deze biografie zit van de eerste tot de laatste pagina op de huid van cultureel ondernemer, workaholic en familiepatriarch Plantijn, die van weesjongen uitgroeide tot ’s werelds grootste boekdrukker.

Tekst achterflap

'Een verrukkelijk historisch werk.' – de Telegraaf Waar Sandra Langereis’ gelauwerde biografie Erasmus: dwarsdenker ophield, begint De woordenaar, haar veelgeprezen en nu geheel geactualiseerde biografie van Christoffel Plantijn. Christoffel Plantijn (1520-1589) was en is een fenomeen in de wereld van het boek. Op houten drukpersen in zijn proto-industriële werkplaats drukte hij een fenomenaal fonds, met tot op de dag van vandaag wereldberoemde uitgaven van de allergrootste literatuur en wetenschap uit de renaissance. Deze biografie zit van de eerste tot de laatste pagina op de huid van cultureel ondernemer, workaholic en familiepatriarch Plantijn. De woordenaar beschrijft buitengewoon levendig hoe de economische migrant uitgroeide van arme weesjongen tot ‘s werelds grootste boekdrukker en plaatst zijn culturele impact op deskundige wijze in perspectief. In een Europa dat worstelde met religieus fanatisme wilde Plantijn de gepolariseerde samenleving verbinden met goede boeken. Scholing kon mensen verzoenen, vond hij in navolging van Erasmus; censuur en gewetensdwang nooit. Hij maakte het tot zijn levenswerk om Erasmus’ intellectuele erfenis voort te zetten, wat zijn drukkerij bijna failliet deed gaan. Alle hoogte- en dieptepunten van Plantijns fenomenale uitgeversleven bewegen mee op de golven van de zestiende eeuw: de boekverbrandingen en beeldenstormen, de reformatie en contrareformatie, de oorlog en economische crisis, de kettervervolgingen onder Karel V en Filips II, de religievredes van Willem van Oranje. De woordenaar vertelt hoe dit ging.

Slogan/Promotie

Waar Sandra Langereis’ gelauwerde biografie Erasmus: dwarsdenker ophield, begint De woordenaar, haar veelgeprezen en nu geheel geactualiseerde biografie van Christoffel Plantijn.

Biografie

Sandra Langereis (1967) is historicus en biograaf. 'De woordenaar' haalde de shortlist van de Libris Geschiedenis Prijs, werd gekozen tot Beste Biografie van het jaar door de Volkskrant, en tot Beste Historische Boek van het jaar door Trouw.

Details

EAN :9789463823425
Auteur: 
Uitgever :Balans, Uitgeverij
Publicatie datum :  19-02-2024
Uitvoering :Paperback / softback
common.Language :Nederlands
Hoogte :215 mm
Breedte :138 mm
Dikte :33 mm
Gewicht :540 gr
Status : Bestelbaar