Een huis voor boeken, cultuur en ontmoeting. Literair, progressief en coöperatief.

Met Kafka in Berlijn


Nederlands | 17-06-2024 | 128 pagina's

9789463836241

Paperback / softback


  Bekijk inkijkexemplaar

€ 19,50


 Beschikbaarheid

   Bestelbaar
Tekst achterflap

Met Franz Kafka in het mijnenveld Berlijn

Duitsland wordt geplaagd door politiek geweld en een gierende inflatie als Franz Kafka zich eind september 1923 vestigt in Berlijn. In de stad van zijn dromen ambieert hij de opbouw van een zelfstandig schrijversbestaan. Hoewel zijn tuberculose hem uitput, gooit de veertigjarige Kafka zijn vrijgezellenbestaan overboord om gelukkig te gaan samenleven met zijn nieuwe grote liefde, de vrijgevochten Oost-Joodse Dora Diamant.

Toch is Kafka’s breuk met Praag, de stad die een metafoor is voor alles wat zijn emancipatie in de weg staat, niet totaal. Onderhuids gaat de confrontatie met de tirannieke vader, die geen begrip opbrengt voor de schrijverij van zijn zoon, onverminderd door. Geen wonder dat de macht het thema is dat Kafka’s hele oeuvre beheerst.


Met Kafka in Berlijn biedt een bijzondere kijk op de materiële en intellectuele problemen waaraan Kafka en Dora het hoofd moeten bieden op de drie Berlijnse adressen waar ze hebben gewoond.

Met welke Duitse uitgevers wil hij in zee? Waaruit bestaat de magie van Berlijn? En of zijn ouders hem niet het Prager Tagblatt kunnen bezorgen in plaats van hem zeep te sturen?

Piet de Moor (Wetteren, 1950) is journalist, publicist en auteur van romans en essays. Hij schreef onder meer het essayistische reportageboek Schemerland. Stemmen uit Midden-Europa (NRC: ‘Verslavend mooi’), het literair-maatschappelijke dagboek Grimmig heden (de Volkskrant: ‘Briljant’) en Berlijn. Leven in een gespleten stad (VRT Radio 1: ‘Een magistraal portret’). De auteur woont en werkt in Berlijn.

Details

EAN :9789463836241
Auteur: 
Uitgever :Pelckmans uitgevers
Publicatie datum :  17-06-2024
Uitvoering :Paperback / softback
Taal/Talen : Nederlands
Hoogte :200 mm
Breedte :125 mm
Dikte :11 mm
Gewicht :176 gr
Status : Bestelbaar
Aantal pagina's :128