Een huis voor boeken, cultuur en ontmoeting. Literair, progressief en coöperatief.

Raaf


Nederlands | 21-03-2022 | 144 pagina's

9789464369229

Paperback / softback


€ 23,50


 Beschikbaarheid

   Bestelbaar
Korte beschrijving/Annotatie

Geen vogel zo vermaledijd, zo zwart gemaakt, als de raaf. Kristof Smeyers verkent de eeuwenlange gedeelde geschiedenis van mens en vogel.

Tekst achterflap

Onder de vleugels van een raaf ontluikt de hele wereldgeschiedenis. We trekken van hindoegodinnen naar alchemisten, van Odins kompanen in het walhalla naar Hitchcocks filmset. Wanneer mensen samenzitten bij de eerste kampvuren, houden raven hen al nieuwsgierig in de gaten. Te pas en te onpas duiken ze op in ons verleden.

Wat hebben de mens en de raaf overgehouden aan die gedeelde geschiedenis? Een kater, zo lijkt het. Geen vogel heeft zo’n onheilspellende reputatie als de ‘grimmige, akelige vogel uit het donk’re schimmenheer’, zoals Poe in 'The Raven' schreef. Geen vogel is de voorbije eeuwen zo zwartgemaakt, zo verjaagd en bejaagd als de raaf. Maar vandaag kijken we naar raven met nieuwe ogen.

Kristof Smeyers schrijft een natuur- en cultuurgeschiedenis van de vaak verguisde raaf in vogelvlucht. En de raaf? Die kijkt terug: aarzelend nestelt hij zich na lange afwezigheid weer in de Lage Landen. Snijden we zo een nieuw hoofdstuk aan in onze gedeelde geschiedenis?

Slogan/Promotie

Een mooi eerbetoon aan een hoogvlieger die een moeilijke geschiedenis achter de rug heeft in de Lage Landen. — BEGIJN LE BLEU, comedian, vogelkijker, podcast Fwiet! Fwiet!

Raven zijn net als wolf en zeearend een spiegel van onze beschaving. — BEN KOKS, internationaal kiekendiefonderzoeker

Details

EAN :9789464369229
Auteur: 
Uitgever :Ertsberg B.V.
Publicatie datum :  21-03-2022
Uitvoering :Paperback / softback
common.Language :Nederlands
Hoogte :185 mm
Breedte :121 mm
Dikte :19 mm
Gewicht :220 gr
Status : Bestelbaar
Aantal pagina's :144
Keywords :  cultuurgeschiedenis;raaf;raven;vogels