Een huis voor boeken, cultuur en ontmoeting. Literair, progressief en coöperatief.

De filosofen en het fascisme


Nederlands | 27-03-2023 | 152 pagina's

9789464598339

Paperback / softback


€ 24,99


 Beschikbaarheid

   Bestelbaar
Tekst achterflap

‘Het grote Europese beest van de twintigste eeuw heeft een uitgesproken voorkeur voor het fascisme.’ — Simone Weil

De schokgolf die het fascisme vanaf 1922 in Europa teweegbracht, had ook een impact op de filosofie. Denkers van allerlei slag deden hun best om deze nieuwe en uiterst succesvolle partijen te begrijpen. Welke nieuwe concepten bedachten ze daarvoor?

In dit boek brengt filosoof Thomas Crombez een rijk spectrum aan filosofen uit Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en hun toenmalige kolonies samen. Allemaal maakten ze de opmars van het fascisme mee. Sommigen waren zelf het slachtoffer van de opkomende vervolging, zoals Hannah Arendt. Anderen hielpen juist het fascisme intellectueel te rechtvaardigen – denk aan Carl Schmitt of Martin Heidegger. Nog anderen kozen de andere kant en wilden het bekampen: Georges Bataille of Georg Lukács. Ten slotte waren er ook diegenen die afstand trachtten te nemen. Tot die categorie behoorden Simone Weil of Wilhelm Reich.

Elk van de filosofen uit dit boek heeft een theorie van het fascisme voorgesteld. Ze onderzochten thema’s als de massapsychologie, de nieuwe bestuurlijke structuren van het fascisme (Gleichschaltung), de “gedachteloosheid” die het systeem bij individuen teweegbracht, de esthetisering en de onderdrukte seksuele energie.

Details

EAN :9789464598339
Auteur: 
Uitgever :Letterwerk
Publicatie datum :  27-03-2023
Uitvoering :Paperback / softback
common.Language :Nederlands
Hoogte :201 mm
Breedte :122 mm
Dikte :15 mm
Gewicht :260 gr
Status : Bestelbaar
Aantal pagina's :152
Keywords :  20ste eeuw;fascisme;filosofie;politieke filosofie