Iedereen eigenaar van de boekhandel
De Groene Waterman is een coöperatieve boekhandel in het historische hart van Antwerpen, met een literair en maatschappelijk relevant aanbod. In de kelder van de boekenwinkel bouwen we onder charmante, bakstenen gewelfbogen een cultuurkelder uit waar iedereen terecht kan voor leesgroepen, boekvoorstellingen, optredens en debatten. En het goede nieuws is: iedereen die wil, kan mee eigenaar worden van de boekhandel.
Al sinds de oprichting in 1968 streeft De Groene Waterman naar een gezond evenwicht tussen een belangeloos, uitgesproken maatschappelijk engagement en het verwerven van voldoende financiële middelen om een literaire en maatschappelijk relevante boekhandel uit te bouwen. Dankzij de huidige coöperatieve organisatiestructuur is er geen commerciële druk van winstgedreven eigenaars of aandeelhouders.
Adem- en experimenteerruimte
Alle inkomsten vloeien terug naar de werking zelf en dat creëert ruimte. Ademruimte voor minder voor de hand liggende boeken en experimenteerruimte voor prikkelende, kritische ideeën.
In De Groene Waterman mag een boek trager verkopen en even in de kast blijven staan. Minder bekende uitgeverijen, debuterende en lokale auteurs, vertalingen van boeken uit kleine taalgebieden, vrijwel vergeten literaire klassiekers krijgen hierdoor bij ons een kans.
Op vlak van non-fictie zetten we in op een breed assortiment in domeinen zoals filosofie, sociologie, economie, geschiedenis, wetenschappen, ecologie, welzijn en zelfs levenskunst. De mensen die vaak boeken bij ons kopen of bestellen maken ons daarbij vaak attent op nieuwe, kritische of vooruitstrevende denkers. Zo voeden trouwe bezoekers en coöperanten mee het aanbod.
Ook niet onbelangrijk: achteraan in de winkel vind je onder enkele kleurrijke slingers feestelijk veel kinderboeken. En ook bij dat aanbod mikken we op onverwachte, verfrissende of prikkelende verhalen.
Bijna 10.000 coöperanten
In 1997 schakelde de boekhandel over naar een coöperatieve structuur. Sindsdien sloten bijna 10.000 coöperanten zich aan– gemiddeld genomen besliste dus bijna elke dag iemand om coöperant te worden. Er zijn een aantal goede redenen om hun voorbeeld te volgen.
Eerst en vooral is coöperant worden een daad van vertrouwen en optimisme, het is een keuze voor ‘gemeenzamen’. Je koestert de boekhandel als een gedeeld gemeenschappelijk goed – een ‘common. Samen met andere coöperanten zorg je er mee voor dat de boekhandel kan blijven bestaan en wars van commerciële logica een breed, rijkgeschakeerd boekenaanbod kan blijven aanbieden.
5 voordelen voor coöperanten
Wie eenmalig een aandeel van 31 euro koopt, wordt mee eigenaar van de boekhandel. Dat biedt ook persoonlijke voordelen:
- * 10% korting op bijna alle boeken, ook in onze webwinkel
- * Exclusieve acties tijdens het jaarlijkse koopjesweekend in de winkel
- * Korting in reisboekhandel AltaVia en aan de balie van Toneelhuis
- * Een stoel en stem aan tafel op onze jaarlijkse algemene vergadering in april
- * Altijd als eerste op de hoogte van het moois dat onze cultuurkelder biedt
Coöperant ben je trouwens voor de rest van je leven. We laten je zelf even uittellen hoeveel boeken je ooit nog gaat kopen, en hoeveel voordeel je doet met je besluit om een aandeel te kopen.
Praktisch: hoe kan je coöperant worden?
In de winkel kunnen onze medewerkers je lidmaatschap van de coöperatie samen met je in orde maken. Je korting op de boeken wordt dan meteen verrekend.
Wil je graag nu meteen een aandeel kopen? Volg dan dit stappenplan:
- Vul dit online formulier in.
- Schrijf 31 euro over op rekeningnummer BE13 0011 6609 9139 (BIC: GEBABEBB). Vermeldt als mededeling 'Aandeel: familienaam, voornaam en adres.)
Tot slot nog een originele cadeautip: je kan ook een aandeel van De Groene Waterman cadeau geven. Dit regel je best in de winkel, je krijgt dan een fysieke cadeaukaart mee die je kan overhandigen.