De boeken waar Jan naar uitkijkt (27 januari 2021)

'Shuggie Bain' van Douglas Stuart (net verschenen)

De Schots-Amerikaanse debutant Douglas Stuart won met zijn eersteling meteen de Man Booker Prize 2020. Een pijnlijk eerlijk relaas van zijn jeugdjaren in het verpauperde Glasgow van de jaren tachtig. Volgens de jury: 'een indrukwekkend intiem, meelevend en aangrijpend portret van verslaving, doorzettingsvermogen en liefde'.

Kijk hier het boek in of bestel je exemplaar.

'Verzamelde verhalen' van Ingeborg Bachmann (februari)

De Oostenrijkse 'dichterprinses' schreef niet alleen bevlogen poëzie maar toonde zich ook een meesterlijk auteur van romans en verhalen. Voor het eerst verschijnt er een vertaling van haar volledige oeuvre van kortverhalen, en dat is iets om bijzonder gelukkig van te worden. Bachmann schrijft sensitief én intellectueel, vol van gevoel en geworteld in een levenslange existentiële zoektocht.

Kijk hier het boek in of reserveer je exemplaar.

'De stilte' van Don Delillo (februari)

Niet wetend wat er stond te gebeuren, legde Don Delillo de laatste hand aan deze kleine roman vlak voor COVID-19 toesloeg. Over een wereld die in de greep is van een alles verlammende catastrofe. Een klein groepje mensen verzamelt zich in een appartement in Manhattan. Het gesprek dat zich ontspint gaat over de fundamenten van ons mens-zijn, gevat in de spaarzame taal van de Amerikaanse meesterstilist.

Kijk hier het boek in of reserveer je exemplaar.

'De verdwenen piano's van Siberië' van Sophy Roberts (februari)

Ballingschap, bittere kou en strafkampen: Siberië heeft zijn reputatie niet echt mee. De Britse onderzoeksjournaliste Sophy Roberts onthult echter een rijke cultuur waarin kunst en muziek levensnoodzakelijk zijn. Ze raakte gefascineerd door een verloren gewaande piano en begon aan een drie jaar durende zoektocht doorheen de ijsvlakten en bevroren steden. Een obsederend verslag van de jacht op een instrument.

Kijk hier het boek in of reserveer je exemplaar.

'Het spel meespelen' van Joan Didion (april)

Een actrice 'fin de carrière' rijdt in haar eentje door de Mojavewoestijn en het Hollywood van de jaren zestig. Haar bestaan is doelloos en oppervlakkig, tot een onverwachte wending de boel op zijn kop zet. Didion schrijft sober en dwingend. Meedogenloos ontleedt ze het leven in de sixties in de V.S. en stelt ze de culturele en morele chaos aan de kaak.

Kijk hier het boek in of reserveer je exemplaar.

'Homo Poëticus' van Danilo Kis (mei)

Met zijn romans en verhalen bewees Danilo Kis zichzelf als een van de meest getalenteerde en eloquente auteurs van naoorlogs Europa. De 'laatste Joegoslavische schrijver' was niet alleen een inventieve vernieuwer van de romankunst maar ook een luis in de pels die zich verzette tegen alles wat rook naar totalitarisme en onderdrukking. In de reeks privédomein verschijnt een selectie van zijn autobiografische geschriften, essays en reisverhalen.

Reserveer hier je exemplaar.