In de kijker: Uitgeverij Vleugels

Uitgeverij in de kijker: Uitgeverij Vleugels
In amper acht jaar tijd heeft Marc Vleugels van zijn naam een keurmerk gemaakt. Wat bij Uitgeverij Vleugels verschijnt verdient uw aandacht. Het is prikkelende literatuur, altijd op het scherp van de snede. Met auteurs als Marguerite Duras, Olivier Rolin, Paul Valéry, Jean Giono, Samuel Beckett en Thomas Bernhard wordt er een keur uit de Europese en vnl. Franse literatuur aangeboden, niet zelden geworteld in de avant-garde. Grote namen als Apollinaire en Simone de Beauvoir staan broederlijk naast ontdekkingen als Cecile Wajsbrot en Sigizmoend Krzjizjanovski. Het is Marc Vleugels te doen om de boeken die uitdagen, die je een klap durven verkopen en tegelijk een balsem zijn. Boeken waarin niet alleen inhoudelijk maar ook stilistisch iets op het spel staat, waarin de taal leeft en revolteert.

Bij Marc Vleugels spat de liefde voor het uitgeversvak ervan af. Gedurende het hele proces houdt hij de touwtjes zelf in handen: van de initiële selectie van titels tot de finale vormgeving van de boeken. En dat doet hij met de grootste zorg en vakkundigheid. Zelf blijft hij daar vrij droog en bescheiden over: 'ik wil gewoon mooie boeken maken'. En mooi zijn ze zeker, niet alleen inhoudelijk maar ook qua vorm. Een uitgave van Vleugels herken je meteen aan de strakke, egale cover, de opvallende letterzetting en het lichtjes atypische formaat. Het zijn boeken die je graag in je kast wil (alleen al om het mooie kleurenpalet).

Die passie voor het uitgeven toont zich misschien nog het meest in de bibliofiele uitgaven die Vleugels van tijd tot tijd laat verschijnen. Een enkel gedicht of een kort verhaal, prachtig vormgegeven en gedrukt op een van zijn eigen persen. Het zijn beperkte oplages van soms niet meer dan 20 exemplaren, parels voor wie er snel bij is.

Uitgeverij Vleugels is een huis van vertrouwen. Er worden titels uitgegeven waar geen andere uitgever zich aan waagt. Wars van iedere commerciële logica wordt er steevast gekozen voor kwaliteit. En dat loont. De uitgeverij heeft zich stevig verankerd in het literaire landschap en is op haar eigen, bescheiden manier incontournable geworden. Een huis waar iedere literatuur-aficionado zijn gading vindt.

Alle info op de website van Uitgeverij Vleugels: https://www.uitgeverijvleugels.nl/