Een huis voor boeken, cultuur en ontmoeting. Literair, progressief en coöperatief.

Succesvol boekenforum op Manifiesta

13
September

In het weekend van Manifiesta verkochtten we aan de stand van Epo-De Groene Waterman maar liefst 1897 boeken, of 111 boeken per uur. Het andere boek leeft!

Vijay Prashad - de Indische journalist en auteur die nu al de nieuwe Chomsky genoemd wordt - staat met stip op nummer één. Zijn boek "Imperialisme voor beginners" (org. Washington Bullets) was in één dag uitverkocht.

Wil je volgend jaar bij Manifiesta zijn? Blokkeer 17 en 18 september dan al in je agenda.

De volledige Manifiesta Boekentop-10:

1. Imperialisme voor beginners - Vijay Prashad

De geschiedenis van Washington staat bol van terreur tegen volkeren, volksbewegingen en democratisch verkozen regeringen in Afrika, Latijns-Amerika en Azië. Het poëtisch boek dat de Indiase marxist Vijay Prashad erover schreef had een rauwe elegie kunnen zijn. In de plaats daarvan werd het een hymne van hoop en verzet. Een loflied op wie zijn of haar rug rechtte tegen het imperialisme, van iconen als Thomas Sankara tot onbekende, naamloze helden en heldinnen. Over staatsgrepen van Iran tot Guatemala en van Turkije tot Zuid-Korea, tot de strijd tegen het communisme en de strijd tegen drugs.

Prijs: 19,90 euro - Aantal blz.: 240 - Uitgeverij: EPO - Bestellen

2. We are one - David Pestieau

Wordt 2024 een kantelmoment voor België? Sommige partijen willen ons land verder opsplitsen en Brusselaars, Walen en Vlamingen tegen elkaar opzetten. De overgrote meerderheid van de Belgen heeft zijn buik vol van de versplintering en wil net méér samenwerking, méér solidariteit en méér eenheid. Wat ons bindt, maakt ons sterker; wat ons verdeelt, maakt ons zwakker. Dat weet de werkende klasse al lang. Samen hebben die van Luik, Gent, Brussel, Charleroi, Antwerpen en alle andere regio’s de arbeidersbeweging opgebouwd. Zij hebben onze welvaart opgebouwd en een sterke sociale zekerheid mogelijk gemaakt. We are one wil meebouwen aan een beweging voor de eenheid van ons land, tegen de dreigende splitsing. Want een scheiding is asociaal, duur, absurd en brutaal. Terwijl meer eenheid sociaal, goedkoop, efficiënt en humaan is.

Prijs: 12,50 euro - Aantal blz.: 140 - Uitgeverij: EPO - Bestellen

3. Strijd en metamorfose van een vrouw - Edouard Louis

Haar hele leven is de moeder van Édouard Louis het slachtoffer van het geweld van mannen. Op haar negentiende heeft ze twee kinderen, geen opleiding en een man die ze is gaan haten. Hij komt elke nacht dronken thuis en valt haar steeds vaker aan. Ze vecht altijd terug, en na een paar jaar verlaat ze hem. Ze wordt verliefd op een nieuwe man, en een jaar later krijgen ze samen een zoon, Édouard. Heel even zijn ze gelukkig. Maar dan mag ze van haar nieuwe man niet meer werken, en mag ze geen make-up dragen, want dat is voor ‘sletten’. En ook hij komt steeds later thuis. Édouard groeit op met het idee dat zijn moeder alles heeft opgegeven. Ze is nog jong, maar ze lijkt wel een schaduw. Hij droomt van een andere moeder. Een moeder die lacht, die straalt. Hij loopt weg van huis en gaat studeren in Parijs. De afstand tussen moeder en zoon wordt steeds groter, ze spreken elkaar niet meer. Dan, midden in een nacht, belt ze haar zoon. Ze vertelt hem dat ze haar man heeft verlaten, en een baan en een eigen appartement heeft gevonden. Als Édouard haar daarna in Parijs ontmoet herkent hij haar nauwelijks: ze maakt grapjes, ze lacht. Strijd en metamorfose van een vrouw is het verhaal van haar bevrijding – de bevrijding van een vrouw.

Prijs: 17,99 euro - Aantal blz.: 80 - Uitgeverij: De Bezige Bij - Bestellen

4. Waarom vrouwen betere seks hebben onder het socialisme - Kristen Ghodsee

Hadden Oost-Duitse vrouwen écht meer orgasmes dan hun West-Duitse zusters? Het lijkt een idiote vraag. Maar tijdens haar veldwerk na de val van de Muur raakt de Amerikaanse antropologe Kristen Ghodsee erdoor gefascineerd. In haar geboorteland had ze al gezien dat ongebreideld kapitalisme nefast is voor vrouwen. In het voormalige Oostblok ontdekt ze dat vrouwen daar decennialang verworvenheden hadden waar westerse vrouwen alleen maar van kunnen dromen – van gelijke kansen op de arbeidsmarkt tot gratis crèches en overheden die mannen aanmoedigden hun deel van het huishoudelijk werk te doen. En dan is er dus nog dat ‘socialistisch seksleven’. Voor alle duidelijkheid: Ghodsee politiseert seks en relaties maar je kan haar niet van Ostalgie verdenken, ze is een Amerikaanse liberal, geen marxiste. ‘In wezen gaat dit boek over wat er gebeurt als vrouwen niet langer economisch afhankelijk zijn en de opvoeding van hun kinderen gecollectiviseerd wordt’, aldus The Guardian in een enthousiaste bespreking. Geestig, provocerend en actueler dan ooit.

Prijs: 22,50 euro - Aantal blz.: 240 - Uitgeverij: EPO - Bestellen

5. Het moois dat we delen - Ish Ait Hamou

Soumia en Luc wonen in dezelfde buurt, maar kennen elkaar niet. Zij probeert wanhopig het verleden achter zich te laten. Hij leeft in en met het verleden. Wanneer ze elkaar bij toeval leren kennen, komen ze voor verscheurende keuzes te staan.

Prijs: 21,99 euro - Aantal blz.: 320 - Uitgeverij: Standaard Uitgeverij - Bestellen

6. Wildevrouw - Jeroen Olyslaegers

Beer verloor drie vrouwen in het kraambed. Zijn derde echtgenote baarde een kind alvorens te sterven, de andere twee stierven met een kind in hun buik. Na al dat verlies acht hij zichzelf vervloekt. Vanuit Amsterdam blikt Beer terug op zijn laatste jaren in het zestiende-eeuwse Antwerpen, de stad die hij ontvluchtte. Antwerpen floreert in handel en geld, maar er heerst tegelijk een grote onrust. Beer maakt deze oplopende spanningen van dichtbij mee in zijn herberg waar vrije gedachten en zoete wijn vloeien, en waar plannen worden gesmeed door een geheim genootschap. Alles wordt op scherp gesteld wanneer als gevolg van overmoedige wereldveroveraars een wildevrouw in zijn herberg terechtkomt. Wildevrouw is een wervelende, monumentale roman over het verlangen naar eenheid en het veroveren van een innerlijke waarheid, vol vlees en geuren, vol narren en blinden, vol handelaars en woekeraars, profiteurs en bedriegers, vroedvrouwen, cartografen, schilders, drukkers en astrologen, waarbij verlangen en zelfbedrog dansen door de straten van een gedoemde stad.

Prijs: 26,99 euro - Aantal blz.: 480 - Uitgeverij: De Bezige Bij - Bestellen

7. Ze hebben mijn vader vermoord - Edouard Louis

Ze hebben mijn vader vermoord van Édouard Louis is een uitzonderlijke aanklacht tegen de Franse staat én een aangrijpende liefdesbetuiging van een zoon aan zijn afgetakelde vader. Louis keert terug naar het grauwe stadje van zijn jeugd en ziet met eigen ogen de schaamteloze uitbuiting en minachting van de Franse werkende klasse door de politieke elite. Met nauwelijks verholen woede probeert Louis te doorgronden wat zijn vader als arbeider in zijn leven heeft moeten doorstaan. Zijn kijk op hun relatie, jarenlang geteisterd door schaamte, armoede en homofobie, zal er blijvend door veranderen. ‘Dit is het verhaal van mijn vaders leven en de gebeurtenissen die dat leven hebben verwoest, van zijn geboorte tot zijn naderende dood. Het is een poging om hem, en de wereld waarin hij leeft, te begrijpen. Dit is het verhaal van een man uit de arbeidersklasse, wiens verwachtingen, geluk, passies en dromen langzaam maar zeker verpletterd worden door de samenleving en de politiek. Dit is het verhaal van een man, of een persoon, waar het in de literatuur bijna nooit om draait.’ – Édouard Louis

Prijs: 17,99 euro - Aantal blz.: 96 - Uitgeverij: De Bezige Bij - Bestellen

8. Alle moeders wenen dezelfde tranen - Sophie Pirson & Fatima Ezzarhouni

Twee vrouwen verenigd door de gruwel. Twee krachtige stemmen over schaamte en pijn. Op het eerste gezicht hebben ze weinig gemeen, Sophie Pirson en Fatima Ezzarhouni. De eerste heeft een dochter die zwaargewond raakte bij de aanslagen van 22 maart 2016 in metrostation Maalbeek, de tweede een zoon die zich bij IS aansloot en vanuit Syrië met aanslagen dreigde. Op een dag ontmoeten ze elkaar op een bijeenkomst die families van geradicaliseerde jongeren rond de tafel brengt met slachtoffers van de aanslagen. Het begin van een onmogelijk geachte vriendschap. ‘Wanneer je beseft wat ik in die donkere uren heb doorgemaakt, Fatima, laat je je tranen de vrije loop. Ze vermengen zich met die van mij. Alle moeders wenen dezelfde tranen, zeg je.’ De tranen zijn niet het einde. Ze zijn het begin van een zoektocht naar wat het is, mens te zijn en lief te hebben. Twee moeders die samen wenen. Twee moeders die samen uit de begrenzing van verdriet en onmacht breken. Twee moeders die tonen dat je, ook met gekwetste vleugels, hoop en toekomst kunt doorgeven. Aan je kleinkinderen, aan de wereld.

Met een voorwoord van David Van ReybrouckUit het Frans vertaald door Marijke Persoone

Prijs: 9,90 euro - Aantal blz.: 80 - Uitgeverij: EPO - Bestellen

9. Je pijn te lijf - Leen Vermeulen

Zonder pijn ga je dood. Stel je voor dat je niet zou voelen dat je gewond of ziek bent! Pijn is een alarmsignaal. Maar wat als het alarm blijft loeien en de pijn chronisch wordt? Jarenlang zag dokter Leen Vermeulen patiënten met chronische pijn van specialist naar specialist hollen. In Je pijn te lijf pleit ze om daarmee te stoppen en de puur biomedische kijk te overstijgen. Want pijn zit tussen je oren. Letterlijk: de alarmknop wordt aangezet door je brein. Betekent dat dat pijn ingebeeld is? Neen. Maar het is duidelijk meer dan alleen weefselschade die je op een CT-scan ziet. Ook factoren als stress, herinneringen, gedachten, emoties of beweging spelen een rol. ‘Blijf niet bij de pakken zitten, maar neem zelf terug je leven in handen’, aldus Koen Van Boxem, voorzitter van de Vlaamse Anesthesiologische Vereniging voor Pijnbestrijding. ‘Dat is kortweg de boodschap die dokter Vermeulen geeft. Begrijp hoe je lichaam werkt en begin met de moeilijke overgang om pijn in je dagelijkse leven te aanvaarden en ermee om te gaan.’ Met een voorwoord van Janneke Ronse en een nawoord van Koen Van Boxem. Met illustraties van Judith Vanistendael.

Prijs: 19,90 euro - Aantal blz.: 124 - Uitgeverij: EPO - Bestellen

10. Nu het nog kan - Extinction Rebellion

We leven in een uitzonderlijke tijd. Alles staat op het spel: ons welzijn, onze toekomst, onze planeet. Samen kunnen we een einde maken aan de wereldwijde klimaatcrisis en de ecologische ramp die zich aan het voltrekken is. Niemand hoeft machteloos toe te kijken. Maar het is nu of nooit. Dit boek geeft je hoofd de kennis, je hart het vuur en je handen de instrumenten om in actie te komen tegen extinctie en vóór het leven. Lees, leer en rebelleer. Nu het nog kan.

Prijs: 10,00 euro - Aantal blz.: 192 - Uitgeverij: De Bezige Bij - Bestellen

Terug naar de lijst