Een huis voor boeken, cultuur en ontmoeting. Literair, progressief en coöperatief.

DE GENOMINEERDEN VAN DE POËZIEDEBUUTPRIJS 2024 ZIJN BEKEND

06
Mei

Sinds 2017 reiken deAuteurs en Poëziecentrum jaarlijks de Poëziedebuutprijs uit, de prijs voor het beste poëziedebuut van het voorgaande jaar.  De Poëziedebuutprijs zet niet in op een officiële prijsuitreiking, maar wil dichters vooral meer zichtbaarheid geven aan het begin van hun carrière.

Dit jaar bestond de jury uit Jeroen Dera (juryvoorzitter), Lies Van Gasse en Dirk De Geest. Samen selecteerden ze deze drie dichters omwille van hun bijzonder poëziedebuut in 2023:

Erwin Hurenkamp (Deventer, 1993) begon met schrijven toen hij merkte dat de leugen wel gewaardeerd wordt als je haar verhaal noemt. Zijn debuut werd eerder genomineerd voor de Herman de Coninckprijs en stond op de longlist van de Grote Poëzieprijs.

Hannah Chris Lomans studeerde in 2017 af aan Creative Writing ArtEZ met de experimentele novelle Een mensvormig gat, en houdt van teksten die zich niet laten vangen in een genre. Hen vertrekt vanuit zowel een verlangen naar als een geloof in transformatie. Tekst is voor hen een plek waar hen een radicale maar precaire vloeibaarheid kan belichamen.

Bob Vanden Broeck houdt van vogels en is docent Kunst- en Cultuurgeschiedenis aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen. Zijn debuutbundel  is genomineerd voor de Cees Buddingh'-prijs 2024. Momenteel werkt hij aan Je zit op een stoel, een roman die zich afspeelt in een kantoor omgeven door mist en duisternis.

Maak je graag uitgebreider kennis met de drie genomineerden? In de zomereditie van Poëziekrantworden ze voorgesteld a.d.h.v. een gedicht en kort interview. Kom ook zeker naar Theater Aan Zee! De drie genomineerde debutanten zijn te gast tijdens Apéro Poëzie in KAAP (Oostende), hét poëzieprogramma op TAZ.

Bekendmaking winnaar

Op zaterdag 24 augustus 2024 maken Poëziecentrum en deAuteurs de winnaar van de Poëziedebuutprijs 2024 bekend in De Standaard der Letteren en via de eigen kanalen. Dezelfde dag zal de winnaar ook optreden tijdens een aflevering van Apéro Poëzie op Kunstenfestival Watou. Bovendien ontvangt de winnaar een geldprijs van 1500 euro. Daarnaast is de winnaar ook te gast in onze podcast Beeldspraak. Op deze manier willen Poëziecentrum en deAuteurs beginnende auteurs een duwtje in de rug geven.

Bron: https://www.poeziecentrum.be/nieuws/genomineerden-poeziedebuutprijs-2024-bekend 

Terug naar de lijst