Een huis voor boeken, cultuur en ontmoeting. Literair, progressief en coöperatief.

De Herman de Coninckprijs van 2022 gaat naar Tijl Nuyts

De nieuwe winnaar van de Herman de Coninckprijs is bekend gemaakt. De prijs werd afgelopen maandag op de wereld poëziedag, 21 maart 2022, uitgereikt aan niemand minder dan Tijl Nuyts voor zijn gedichtenbundel Vervoersbewijzen (Wereldbibliotheek Amsterdam). Eerder in 2017 bracht hij al een andere gedichtenbundel uit, Anagrammen van een blote keizer (Pelckmans), die voor de C. Buddingh’-prijs genomineerd werd. Naast een schrijver is Tijl Nuyts ook eindredacteur poëzie bij het literaire tijdschrift Kluger Hans en een academicus. Hij studeerde aan KU Leuven Engelse en Spaanse Taal- en letterkunde samen met een diploma Westerse literatuur en een leerkrachtlicentie. Later deed hij zijn doctoraat over “Mystiek erfgoed en moderne identiteiten: receptie en appropriatie van de middeleeuwse ‘Vlaamse’ mystica Hadewijch in het interbellum in België”. Momenteel is hij ook onderwijsassistent aan KU Leuven.

Over de Herman de Coninckprijs
De Herman de Coninckprijs is vernoemd naar de Antwerpse dichter Herman de Coninck die in 1944 geboren werd te Mechelen. In 1997 overleed hij aan een hartstilstand te Lissabon.De eerste editie werd georganiseerd door het ondertussen failliete boek.be in 2007 en werd gewonnen door Erwin Mortier met Uit één vinger valt men niet. Vanaf 2018 werd de prijs georganiseerd door Literatuur Vlaanderen en Behoud de Begeerte in samenwerking met Antwerpen Boekenstad. De andere auteurs die kans maakten op de prijs uit 2022 waren Vesper van Anne Broeksma (Atlas Contact), Doe het toch maar van Babs Gons (Atlas Contact), Virgula van Sasja Janssen (Querido), In mijn mand van Lieke Marsman (Pluim) en Aarduitwrijvingen van Charlotte Van den Broeck (De Arbeiderspers).

Over het boek
Vervoersbewijzen gaat over de mobiele mens en het openbaar vervoer in Brussel. Voor deze bundel is Tijl Nuyts overgestapt van Pelckmans naar Wereldbibliotheek Amsterdam. Uitgeverij Wereldbibliotheek is gespecialiseerd in vertaalde wereldliteratuur maar brengt ook Nederlandstalige literatuur uit. De jury van 2022 bestond uit: Anne ter Beek, Kristien Bonneure, Elke Brems, Kristien Hemmerechts en Sophie Kok. In hun Juryrapport schreven ze dat er een augmented reality in de dichtbundel zat. “De reiziger beleeft de werkelijkheid als in een visioen, wat hij of zij ziet is misschien zintuiglijk niet waarneembaar, maar is in de subjectieve ervaring van deze poëzie wel werkelijk.”

Vervoersbewijzen
Tijl Nuyts
Wereldbibliotheek Amsterdam
92 paginas
zachte paperback kaft
Publicatiedatum: 05-10-2021
Taal: Nederlands
ISBN: 9789028451988

Bestel hier uw boek