Een huis voor boeken, cultuur en ontmoeting. Literair, progressief en coöperatief.

De inspirerende leeslijst voor onze leesgroep literatuur ligt vast.

19
Juli

Boeiende boeken tussen pot en pint: dat zijn de leesgroepen van boekhandel De Groene Waterman. U kan à la carte kiezen per boek of voor de hele cyclus.

Als deelnemer verbindt u zich ertoe het gekozen boek op voorhand te lezen, zodat een rijke uitwisseling met de ideeën van andere lezers kan plaatsvinden.

De leesgroep wordt begeleid door Edith Aerts en Frans Buelens.

Praktisch:

-        De leesgroepen gaan door op zaterdag van 10u30 tot 13u00.

-        Inschrijven via mail naar groenewaterman@groenewaterman.be is verplicht.

-        Deelname is gratis, een vrije bijdrage wordt gewaardeerd.

Onze selectie bestaat uit volgende:

Gerber - Friedrich Torberg (Uitgeverij Van Maaskant Haun) - zaterdag 2 september 2023

'In de wurggreep van het eindexamen, verstikkend en pijnlijk herkenbaar, ook voor wie nog geen faalangst heeft. Met Gerber schreef Friedrich Torberg een magistraal en beklemmend boek.' (Thomas Rosenboom)

‘Dit is geen schoolroman meer, dit is een heldere, waakzame, visionaire blik op ons totale bestaan. Het raadsel “school” is in alle opzichten ingebed in het grotere raadsel dat “leven” heet.’ (Max Brod)

Friedrich Torberg (1908-1979) was een Oostenrijks/Tsjechische schrijver die als tiener in Praag het Duitse Realgymnasium doorliep. Voor zijn debuutroman kon Torberg putten uit zijn eigen (helse) schoolervaringen: In 1927 zakte hij voor zijn eindexamen, wat traumatische sporen achterliet. Nadat hij in 1928 alsnog slaagde, en begon als journalist, stortte hij zich direct ook op het schrijven van Gerber (1930), een boek waarin hij zijn pas doorleefde angsten en gevoelens van zich afschreef.'In de wurggreep van het eindexamen, verstikkend en pijnlijk herkenbaar, ook voor wie nog geen faalangst heeft. ' (Thomas Rosenboom)‘In de wurggreep van het eindexamen, verstikkend en pijnlijk herkenbaar, ook voor wie nog geen faalangst heeft. Met Gerber schreef Friedrich Torberg een magistraal en beklemmend boek.’ Thomas Rosenboom ‘Dit is geen schoolroman meer, dit is een heldere, waakzame, visionaire blik op ons totale bestaan. Het raadsel “school” is in alle opzichten ingebed in het grotere raadsel dat “leven” heet.’ Max Brod Friedrich Torberg (1908-1979) was een Oostenrijks/Tsjechische schrijver die als tiener in Praag het Duitse Realgymnasium doorliep. Voor zijn debuutroman kon Torberg putten uit zijn eigen (helse) schoolervaringen: In 1927 zakte hij voor zijn eindexamen, wat traumatische sporen achterliet. Nadat hij in 1928 alsnog slaagde, en begon als journalist, stortte hij zich direct ook op het schrijven van Gerber (1930), een boek waarin hij zijn pas doorleefde angsten en gevoelens van zich afschreef.

Het Zout Der Aarde - Józef Wittlin (Park Uitgevers) - zaterdag 28 oktober 2023

‘Vooral voor liefhebbers van de al eerder herontdekte Joseph Roth, die wat stijl en ironie betreft sterk aan Wittlin doet denken. Je kunt je zelfs afvragen wie van beiden de betere schrijver is.’ - (Michel Krielaars, NRC)

Het is juli 1914 en de keizer van Oostenrijk-Hongarije tekent een oorlogsverklaring aan Servië. De ceremonie vindt plaats op een onmetelijke afstand van Piotr, die in een uithoek van het immense Habsburgse keizerrijk woont. Piotr is een simpele ziel, ongeletterd en goedgelovig, en hij vereert de keizer als een godheid. Hij doet klusjes op het dorpsstationnetje en zijn kostbaarste bezit is een afgedankte baanwachterspet.

Na enkele weken bereikt het wereldgebeuren Piotr dan toch. Wanneer hij zijn dienstoproep krijgt, aan hem voorgelezen door een gendarme, is het alsof God zelf hem een bevel heeft gegeven. Hij begint zijn reis naar het front en probeert te begrijpen wat er in de wereld om hem heen gebeurt, terwijl hij wordt verslonden door de onmenselijke machinaties van het oorlogsapparaat.

De eerste Nederlandse vertaling van 'Het zout der aarde' werd in 1937 gezamenlijk uitgegeven door de uitgeverijen Allert de Lange en Wereldbibliotheek. Zij waren getipt door Joseph Roth, die goed bevriend was met Józef Wittlin. De vertaling werd gemaakt door Abraham Elias Boutelje, die zes jaar later in Sobibor omkwam.

Kassa 19 - Claire-Louise Bennett (Uitgeverij Koppernik) - zaterdag 9 december 2023

Een levendige en betoverende reis door de kleine trauma’s en triomfen die ons definiëren – als lezers, als schrijvers, als mensen.

In een arbeidersstadje ten westen van Londen krabbelt een schoolmeisje, betoverd door de eerste vonken van haar verbeelding, verhalen achter in haar oefenschrift. Terwijl ze opgroeit verandert alles en iedereen in brandstof voor haar vurige talent. De grote Russische man met de kleine bruine auto die rondloopt in de supermarkt waar ze als caissière werkt en die haar een exemplaar toestopt van Jenseits von Gut und Böse. De toenemende stapels met andere boeken waarin ze zichzelf verliest en vindt. Zelfs het op een verwoestende manier ontsporen van een vriendschap. De opwinding waarmee ze personages en scenario’s in haar hoofd oproept, wordt geëvenaard door de vreugde waarmee ze haar eigen weg door de wereld creëert. Kassa 19 is een levendige en betoverende reis door de kleine trauma’s en triomfen die ons definiëren – als lezers, als schrijvers, als mensen.

De Ringen Van Saturnus - W.G. Sebald (Uitgeverij De Bezige Bij b.v.) - zaterdag 20 januari 2024

De ringen van Saturnus is een formidabele en tot nadenken stemmende reis, die een eigen vorm zoekt tussen rapportage en fictie, autobiografie en geschiedschrijving. Het is een weergaloos ‘Europees’ boek van een van de belangrijkste schrijvers van de twintigste eeuw.

Een man doorkruist te voet het graafschap Suffolk, een dunbevolkt gebied aan de Engelse oostkust. De omgeving waarin de man zich bevindt, leidt tot filosofische bespiegelingen over de mensen en culturen die hem voorgingen. Overal om hem heen ziet hij sporen van vergane glorie en voorbije schande. Scherven en relikwieën herinneren aan de Taiping-opstand, aan de slavernij in het voormalige Belgisch Kongo, aan de verwoestingen van de Eerste Wereldoorlog en de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog.

De ringen van Saturnus is een formidabele en tot nadenken stemmende reis, die een eigen vorm zoekt tussen rapportage en fictie, autobiografie en geschiedschrijving. Het is een weergaloos ‘Europees’ boek van een van de belangrijkste schrijvers van de twintigste eeuw.

Honger - Knut Hamsun (Uitgeverij Oevers) - zaterdag 9 maart 2024

Dwalend door de straten van de Noorse hoofdstad zoekt een berooide jonge schrijver inspiratie terwijl hij wanhopig probeert de eindjes aan elkaar te knopen. Tot het uiterste gedreven, slapend onder de sterrenhemel met een lege maag, wordt het gedrag van de schrijver steeds irrationeler en verandert zijn wereld in chaos.

Verboden Schrift - Alba de Céspedes (Meridiaan Uitgevers) - zaterdag 27 april 2024

Hoe het schrijven een uitlaatklep voor vrijheid kan worden, hoe het je kan bevrijden van dwang en vastgeroeste structuren, van voorgeschreven rollen en de verlammende denkpatronen van het patriarchaat, zonder dat je dat überhaupt beseft – daarover vertelt Alba de Céspedes in een heldere, discrete taal, waarvan de naklank ons laat voelen hoe verbazend actueel dit boek nog altijd is. (Nino Haratischwili)

Paradijs - Abdulrazak Gurnah (Meulenhoff Boekerij B.V.) - zaterdag 22 juni 2024

Paradijs is een rijk verhaal verweven met mythes, dromen en Bijbelse en Korantradities, het verhaal van een jonge jongen die opgroeit in een Afrika dat steeds meer gecorrumpeerd is door kolonialisme en geweld.

Terug naar de lijst