Hieronder stelde onze collega Jan Dertaelen voor jullie een lijst op met zijn meest geanticipeerde boeken van 2024. Alvast veel leesplezier.
Chantal Akerman – Mijn moeder lacht – Koppernik - 28 maart
Filmliefhebbers dragen haar op een voetstuk, maar dat de Belgische filmmaker Chantal Akerman ook bedreven was met het geschreven woord is minder bekend. Ze schreef – in het Frans – een ontroerend memoir waarin ze de complexe relatie met haar moeder uit de doeken doet. Een mooie elegie voor een moeder en een dochter, aangevuld met beelden uit Akermans rijke oeuvre. Over de Engelse vertaling schreef The Guardian vol lof: ‘een kunstwerk dat net zo zorgvuldig is gemaakt als een van Akermans films’.
Alessandro Baricco – Abel – De Bezige Bij – 30 mei
Al van kinds af aan was de Italiaanse schrijver Alessandro Baricco gefascineerd door westernfilms en cowboyverhalen. In zijn nieuwe roman laat hij die voorliefde voor revolverhelden en paardendieven de vrije loop, maar verwacht bij de immer enigmatische meesterstilist geen brave genre-oefening. De auteur van ‘Zijde’ en ‘Mister Gwynn’ trakteert zijn lezers op een verhaal dat spiritueel en filosofisch is, een visionaire, meeslepende western.
Bart Moeyaert – Een ander leven – Arbeiderspers - 23 april
Literaire alleskunner Bart Moeyaert schreef voor de prestigieuze Privédomeinreeks een intiem en autobiografisch boek. In 1996 ondernam Moeyaert met zijn moeder een citytrip naar Parijs. Met die reis als leidraad en alles wat tijdens de trip ongevraagd en onbesproken bleef, schetst hij een intiem portret van zijn moeder. Aan de hand van brieven, foto’s, herinneringen en dagboekfragmenten vertelt hij openhartig over zijn late coming of age – de zoekende periode na zijn vroege schrijversdebuut.
Sanne Huysmans – Iemand moest het doen – Koppernik - 2 mei
Na haar gelauwerde debuut ‘Rafelen’ uit 2017 is het reikhalzend uitkijken naar de nieuwe roman van de Belgische Sanne Huysmans. Met ‘Iemand moest het doen’ schreef ze een ‘onheilspellende roman over de onvermijdelijkheid van vooruitgang’. Een dorpskapel verkommert, een dochter droomt van de verre stad en een oude notelaar zet zich schrap. In haar bewierookte stijl schetst Huysmans het portret van een gemeenschap die vasthoudt aan de waarden die ze dreigt te verliezen.
Haruki Murakami – De stad en zijn onvaste muren – Atlas Contact – 24 mei
Het is ondertussen zes jaar geleden sinds de laatste roman van de Japanse meesterverteller verscheen, en dat doet de verwachtingen hoog oplaaien. Murakami borduurt in zijn nieuwe werk losjes voort op zijn roman ‘Hard-boiled Wonderland en het einde van de wereld’. Een zeventienjarige jongen wordt verliefd op een meisje van zestien dat hem vertelt over een ommuurde droomstad, de enige plek waar ze zichzelf kan zijn. Wanneer het meisje verdwijnt begint er voor de jongen een levenslange zoektocht.