Een huis voor boeken, cultuur en ontmoeting. Literair, progressief en coöperatief.

Naar welke boeken kijkt collega Jan het meeste uit? (januari '23)

24
Januari

Hieronder stelde onze collega Jan Dertaelen voor jullie een lijst op met zijn meest geanticipeerde boeken van 2023. Alvast veel leesplezier.

Cynan Jones – ‘Alles wat ik vond op het strand’ – 12 januari – Koppernik

Cynan Jones is de Welshe meester van het uitgebeende, tot zijn essentie uitgezuiverde proza. ‘Alles wat ik vond op het strand’ wordt aangekondigd als ‘een existentialistische thriller, eigentijdse kroniek én gevoelige karakterstudie’. Over een man die tijdens een koude zwarte nacht op het strand de oplossing vindt voor al zijn problemen. En zich onherroepelijk in zijn noodlot stort.

Prijs: € 19,50 -  Prijs voor aandeelhouders: € 17,55 -   136 blz. – Uitgeverij Koppernik - Bestellen

Origineel: Everything I found on the beach - Prijs: €13,95 - Prijs voor aandeelhouders:  €12,55 - Bestellen

Annie Ernaux – ‘De jonge man’ – 31 januari – De Arbeiderspers

De Franse Nobelprijswinnares keert terug in haar verleden en vertelt over een voorbije liefdesrelatie met een man die dertig jaar jonger is dan zij, zelf dan al halverwege de vijftig. Het was een ervaring die haar gedurende meerdere maanden terugwierp naar het ‘schandalige meisje’ van haar jeugd: een reis naar een episode die beslissend bleek voor haar ontwikkeling als schrijver. ‘De jonge man’ wordt aangekondigd als ‘een sleuteltekst’ in het oeuvre van Ernaux.

Prijs: € 10,00 -  Prijs voor aandeelhouders: € 9,00 - 48 blz. - Uitgeverij De Arbeidspers - Bestellen

Origineel: Le Jeune Homme - Prijs: € 8,00 - Prijs voor aandeelhouders: € 7,20 - Bestellen

Salman Rushdie – ‘Victoriestad’ – 9 februari – Pluim

In augustus vorig jaar werd de schrijver van ‘De duivelsverzen’ neergestoken tijdens een lezing in New York. Sindsdien is het erg stil rond de ernstig verwonde auteur maar in februari verschijnt er wél een nieuw boek van zijn hand. De roman vertelt het verhaal van een vrouw in de veertiende eeuw in Zuid-Indië, en haar rol in de opkomst van de machtige stad Bisnaga.

Prijs: € 26,99 - Prijs voor aandeelhouders: € 24,29 - 300 blz. - Uitgeverij Pluim - Bestellen

Origineel: Victory City - Prijs: € 26,95 - Prijs voor aandeelhouders: € 24,26 - Bestellen

J.M. Coetzee – ‘De Pool’ – 2 maart – Cossee

Het is altijd uitkijken naar nieuw werk van de Zuid-Afrikaanse Nobelprijswinnaar. In deze compacte roman krijgt Dante’s passie voor Beatrice een hedendaagse update. Coetzee voert de stroeve romance op tussen de jonge Beatriz en een Poolse pianist op leeftijd. Geremd door barrières van taal, leeftijd en sekse lijkt de liefde gedoemd te mislukken, maar de hartstocht kruipt waar ze niet gaan kan.

Prijs: € 21,99 - Prijs voor aandeelhouders: €19,8 - 160 blz. - Uitgeverij Cossee - Bestellen

Terug naar de lijst