Een huis voor boeken, cultuur en ontmoeting. Literair, progressief en coöperatief.

Nina Polak valt met "Buitenleven" in de prijzen.

12
September

De roman Buitenleven van Nina Polak is uitgeroepen tot het BruutTAAL Regenboogboek van het jaar 2022. De shortlist van het BruutTAAL Regenboogboek van het jaar 2022 laat een divers en hoogstaand aanbod zien. Het boek werd door de jury gekozen uit een lijst van negentien oorspronkelijk Nederlandstalige fictiewerken die in het afgelopen jaar zijn verschenen. Daarnaast is de titel ook te vinden op de longlist van de Boekenbon Literatuurprijs.

Hoewel Polak nog maar in 2014 debuteerde is dit niet de eerste literatuurprijs die ze in de wacht sleept. Haar bejubelde debuutroman We zullen niet te pletter slaan werd genomineerd voor de Anton Wachterprijs, de ANV Debutantenprijs en de Opzij Literatuurprijs. Haar tweede roman, Gebrek is een groot woord (2018), werd bekroond met de BNG Bank Literatuurprijs, De Inktaap en het Charlotte Köhler-stipendium.

Daarnaast won zij zonet ook de nieuwe culturele prijs de Jonge Veer. De prijs werd onlangs gelanceerd door het bestuur van Stichting De Gouden Ganzenveer en dit jaar voor het eerst uitgereikt. Het bestuur beschrijft de prijs als ‘een aanmoedigingsprijs die is bestemd voor jong talent dat zich onderscheidt door een virtuoze omgang met taal, het geschreven woord en de versterking van de leescultuur onder jongere generaties’.

De winnaar van De Gouden Ganzenveer van dit jaar, Nelleke Noordervliet, draagt de kandidaat voor de Jonge Veer voor. Noordervliet: ‘Nina Polak is nog jong – althans vanuit mijn perspectief – maar heeft al duidelijk de contouren van een mooi oeuvre neergezet in haar romans tot nu toe. Daarnaast is ze actief in de journalistiek en het theater. Ze is eigenzinnig maar bescheiden, en een betrokken, scherp observator. Schrijvers als zij geven de toekomst van literatuur inhoud en glans.’

Over Buitenleven:

Wat deden twee vrouwen, geliefden, hier in het noorden?

Rivka en Esse houden na een paar hobbelige jaren nog steeds van elkaar. Ze verlaten de stad en betrekken op het platteland een oud huis met een diepe tuin.Hier hopen ze te aarden, maar het buitenleven heeft op hun binnenwerelden een verschillende uitwerking. En wanneer een tv-psychiater uit een naburig dorp in hun leven verschijnt, trekt er een schaduw over de idylle.

In Buitenleven laat Nina Polak het uitgestrekte noorden het strijdtoneel zijn voor grote dromen, demonen, vrouwelijke ego’s en vooroordelen.

Andere titels van deze auteur:

Terug naar de lijst