Een huis voor boeken, cultuur en ontmoeting. Literair, progressief en coöperatief.

Recordaantal Leesjury-leden kiest favoriete boeken

06
Mei

Op vrijdag 3 mei maakte de Leesjury haar winnaars bekend. De juryleden lazen het afgelopen jaar de genomineerde titels en stemden voor hun favoriet. De leesjury bestond dit jaar uit een recordaantal van 17.268 kinderen en jongeren die meestemden. 

De Leesjury wordt gecoördineerd door Iedereen Leest en is al jaren de grootste jonge lezersjury van Vlaanderen en Brussel. Een heel leesjaar lang - van september tot april - lezen en bespreken kinderen en jongeren tussen 4 en 18 jaar zes of acht boeken en kiezen ze hun winnaars. De leden komen samen om de boeken te lezen en te bespreken, om hun meningen te formuleren en hun leessmaak te ontwikkelen. Deze bijeenkomsten worden begeleid door 1300 volwassenen en ook dat waren er nooit eerder zo veel. Dat recordaantal aan juryleden en begeleiders schuift dit jaar per leeftijdscategorie de volgende winnaars naar voor:

Voor auteurs en illustratoren is het winnen van een Leesjury-prijs een grote eer: het is namelijk één van de weinige prijzen die door kinderen en jongeren zelf, en niet door een volwassen jury worden toegekend.  Aan een Leesjury-prijs is geen geld verbonden, maar alle auteurs en illustratoren krijgen wel een exclusieve Leesjury-trofee.

Terug naar de lijst