Een huis voor boeken, cultuur en ontmoeting. Literair, progressief en coöperatief.

Schwob, vergeten klassiekers

20
Juli
Hier laten we u kennismaken met een aantal vergeten klassiekers: 'de mooiste boeken die u nog nooit hebt gelezen', geproefd en goedgekeurd door de deskundige ploeg van Schwob. Als u daar nog niet mee vertrouwd bent: Schwob is een initiatief van het Nederlands Letterenfonds, genoemd naar de Franse schrijver en vertaler Marcel Schwob (1867 - 1905). In samenwerking met de boekhandels en uitgevers gaan zij op zoek naar must-reads uit de twintigste eeuw die niet iedereen kent: vergeten klassiekers, cultboeken, en tips van insiders uit alle hoeken van de wereld. Kortom: boeken die zo goed zijn dat je ze niet wilt wegleggen. Vier keer per jaar wordt een selectie van recente herontdekkingen gepresenteerd. 
Vergeten reis - Silvina Ocampo
Silvina Ocampo is een van de meest originele en iconische schrijvers uit Argentinië. Ook zij, een goede vriendin van Jorge Luis Borges, vertegenwoordigt waar de Argentijnse literatuur in uitmunt: fantastische literatuur met een speels, intellectualistisch karakter. De achtentwintig korte verhalen in Vergeten reis hebben alle een eigen toon, een eigen sfeer en een eigen kinderlijk vileine, dramatische thematiek. Door hun suggestieve aanpak lijken de verhalen stuk voor stuk een hele roman te bevatten. Meestal zijn meisjes, bij wie angsten en verlangens nog niet door schade en schande zijn bijgesteld, de hoofdpersoon. De jeugd die Ocampo daarbij oproept is echter niet onschuldig en lieflijk, integendeel. In deze subtiele verhalen onderzoekt ze de werking van het geheugen, de aard van familiebanden en de onzekerheden van de liefde.
€ 18,50 - € 16,65 voor coöperanten144 pagina's - harde kaft - Uitgeverij Orlando - vertaling Jacqueline Visscher 

Honger - Knut Hamsun
De roman Honger, over de bittere armoede, honger en wanhoop van een jonge schrijver die in Kristiania (vandaag de dag Oslo) leefde, schildert een onvergetelijk portret van een man die tot op de rand van zelfvernietiging gedreven wordt. Bij een tussenstop in 1888 in Oslo tijdens zijn terugreis uit Amerika herinnerde Knut Hamsun zich zijn eigen pogingen om tot twee jaar eerder daar te overleven. Nog dezelfde avond schreef hij de eerste zinnen van Honger. Hij schetst zowel de fysieke honger als de mentale pijn van de naamloze hoofdpersoon, die vecht voor een plaats in de maatschappij. Dat deed hij in een stijl die haaks stond op het realisme van zijn tijd.Het boek is een klassieker die tot op de dag van vandaag zijn fascinerende werking heeft behouden. Na vijfenveertig jaar verschijnt hiermee de een nieuwe, frisse vertaling, gemaakt door Adriaan van der Hoeven en Edith Koenders.
€ 22,50 - € 20,25 voor coöperanten280 blzn. - pocket uitgave - Uitgeverij Oevers - vertaling Edith Koenders & Adriaan van der Hoeven

De familie Aubrey - Rebecca West
In het huis van de familie Aubrey hoor je tijdens theetijd arpeggio’s op de piano en flarden geëngageerde discussies. Dit excentrieke gezin woont in Londen, vlak voor de Eerste Wereldoorlog. Vader Piers is journalist, moeder Clare een voormalig concertpianiste, die haar carrière opzij heeft gezet om voor hun vier kinderen te zorgen: de muzikale tweeling Mary en Rose, de talentloze Cordelia en de kleine Richard Quinn. Ook nicht Rosamund vindt onderdak bij de Aubreys. De spilziekte van vader Piers dreigt de familie voortdurend de financiële ondergang in te helpen, telkens slechts ternauwernood afgewend door moeder Clare. De Aubreys hopen dat kunst hen zal redden van een leven in armoede.Tussen muziek, politiek, vervulde en gebroken dromen door, zoeken de drie dochters in dit eerste deel van de Aubrey-trilogie hun eigen stem in een patriarchale samenleving.
€ 25,99 - €  23,39 voor coöperanten608 pagina's - zachte kaft - Uitgeverij Signatuur - vertaling Anke ten Doeschate & René van Veen

Algerijnse kronieken (1939 - 1958) - Albert Camus
Twintig jaar lang, van 1939 tot 1958, schreef Albert Camus over de koloniale misstanden in zijn geboorteland Algerije. Er waren grondige hervormingen nodig om zijn ideaal te bereiken: een land met gelijke rechten voor iedereen, waar alle bevolkingsgroepen vreedzaam zouden samenleven. In de loop der jaren moet Camus vaststellen dat die hervormingen uitblijven, de vele beloftes van de Franse regering ten spijt. De spanningen in Algerije nemen toe en in 1954 breekt de onafhankelijkheidsoorlog uit. Toch blijft Camus tot zijn vroegtijdige dood hopen op de harmonieuze samenleving waar hij al die jaren voor heeft gepleit.Hoewel Camus zich al vroeg uitsprak tegen het koloniale onrecht, heeft hij de Algerijnse onafhankelijkheidszaak nooit willen steunen en dat is hem op felle kritiek komen te staan. Als Camus in 1958 besluit een dertigtal artikelen over Algerije te bundelen onder de titel Algerijnse kronieken, kan dat worden gezien als zijn laatste stellingname in het debat.
€ 24,50 - € 19,80 voor coöperanten176 pagina's - Uitgeverij Vleugels - zachte kaft - vertaler Eva Wissenburg

Het blauwe uur - Alexander Lernet-Holenia
In augustus 1939 neemt een Oostenrijkse militair deel aan een legeroefening. Tijdens de broeierige avonden gaan de gesprekken met zijn mede-officieren over leven en dood, en met name over het gebied daartussen. Op een vrije avond wordt hij verliefd op een raadselachtige vrouw. Hij belooft haar snel terug te keren, maar de dag erna trekt hij onverwacht met zijn legereenheid naar de Poolse grens en valt Polen binnen. De Tweede Wereldoorlog is begonnen. Tijdens de heftige gevechten maakt hij rare dingen mee: duizenden krabben die naar het oosten trekken, een gesprek met zijn gesneuvelde commandant, een voltreffer die hij zonder een schrammetje overleeft, de ontmoeting met een vrouw waarin hij zijn geliefde herkent, hoewel ze in niets op haar lijkt, op een paradijselijke plek in een bos.
€ 22,99 - € 20,69 voor coöperanten208 pagina's - Wereldbibliotheek - zachte kaft - vertaler Gerrit Bussink

Een tamme gazelle - Barbara Pym 
Dit is de onnavolgbare wereld van een klein Engels dorpsleven, waarin twee ongehuwde zusters van middelbare leeftijd eeuwig onbeantwoord verliefd zijn op allerhande geestelijken. Belinda droomt al sinds haar studententijd in stilte over de zeer humeurige dominee, terwijl Harriet het liefst jonge, bleke hulppredikanten bemoedert en vetmest.Ze wonen samen in het dorp, waar ze een belangrijke rol spelen in het sociale leven. Het verhaal volgt hun dagelijks leven, van triviale bezigheden als het stoffen van de slaapkamer – om van daaruit beter de buren te kunnen bespieden – tot hoogtepunten als de huwelijksaanzoeken van een ietwat louche bibliothecaris. Iedere vileine dialoog, iedere weergegeven gedachte bevat een dubbele bodem, en de tragiek van deze onzinnige levens wordt des te groter door Pyms mildironische blik die er op los wordt gelaten.
€ 21,99 - €19,80 voor coöperanten280 pagina's - Uitgeverij Van Maaskant Haun - zachte kaft - vertaling Anda Schippers

Hierheen naar het gas, dames en heren - Tadeusz Borowski 
In 1951 maakte de Poolse schrijver Tadeusz Borowski, achtentwintig jaar oud, een einde aan zijn leven. Hij liet een uitzonderlijk oeuvre na, waarin hij zijn oorlogs- en kampervaringen verwerkte.Op twintigjarige leeftijd, in 1943, was Borowski als niet-Joodse Poolse verzetsstrijder gedeporteerd naar Auschwitz, vervolgens in 1944 naar Dachau. Zijn geliefde Maria, die al eerder was opgepakt, vond hij na de oorlog terug. Drie dagen voordat Borowski stierf, werd hun kind geboren. Zijn oorlogservaringen, zoals het afscheid van zijn geliefde, de dagelijkse realiteit in het kamp, de onderlinge strijd om te overleven en de ontmenselijking, verwerkte hij in harde, nietsontziende verhalen en gedichten, die tot de indrukwekkendste literatuur van de twintigste eeuw behoren.Arnon Grunberg (die met de titel van zijn boek Bij ons in Auschwitz een eerbetoon bracht aan Borowski) en gelauwerd vertaler Karol Lesman verzamelden Borowski’s deels niet eerder vertaalde verhalen en gedichten voor deze uitgave. 
€ 23,99 - € 21,59 voor coöperanten416 pagina's - Uitgeverij Querido - zachte kaft - vertaling Karol Lesman & Charlotte Pothuizen

Terug naar de lijst