Een huis voor boeken, cultuur en ontmoeting. Literair, progressief en coöperatief.

Shortlist Gouden Poëziemedaille 2024 is bekend

13
Mei

Sinds 2014 reiken Poëziecentrum en CANON Cultuurcel (Departement Onderwijs en Vorming) de Gouden Poëziemedaille en Poëziesterren uit: de belangrijkste kinderen- en jongerenpublieksprijs voor poëzie in de Lage Landen. Zo blijft kinderpoëzie onder de aandacht, op school en daarbuiten!

Een vakjury bekroont de beste Nederlandstalige kinderpoëziebundel met een Gouden Poëziemedaille. Daarnaast kennen leerlingen uit het basisonderwijs 4 Poëziesterren toe, een publieksprijs, waarbij leerlingen uit de kleuter- en lagere school per graad hun favoriete gedicht kiezen.

shortlist gouden poëziemedaille 2024:

Bundels die in aanmerking komen zijn verschenen in de afgelopen twee jaar (2022-2023) en zijn geschikt voor kinderen van 3 tot 12 jaar. De vijf laureaten die met hun bundel genomineerd werden voor de Gouden Poëziemedaille 2024 zijn...

 • Zo voelt dat – door  Bette Westera (Gottmer)
 • In 'Zo voelt dat' duiken de veelbekroonde Bette Westera en Sylvia Weve in de emoties en gevoelens van de dingen in ons leven. Achter alledaagse dingen gaat een wereld van emoties schuil. Een donderbui kan heel opvliegend zijn, een losgelaten knoop bedroefd en een lantaarnpaal onbewogen. In treffende gedichten ontsluit Bette Westera het gevoel van doodgewone dingen. De expressieve illustraties van Sylvia Weve zetten die veelheid van gevoelens kracht bij.  Met verve, humor en - vooral - veel gevoel laten Westera en Weve de lezer op een andere manier naar de wereld om zich heen kijken.
 • Kapitein in hangmat – door Kasper Peters (Loopvis)
 • Dit pareltje van een gedichtenbundel combineert speelse gedichten met ambachtelijke lino-prenten in sobere kleuren. Een mooie combinatie die van het geheel een must-have maakt. De 45 gedichten zijn divers en zetten je telkens aan het denken. Kasper Peters speelt met woorden, haalt ze uit hun context, verbindt ze met veel dichterlijke vrijheid en creëert zo nieuwe beelden die bij je blijven hangen.
 • Gelukkig en blij – door Edward van de Vendel (Querido)
 • De katten Hannes en Hassan, de ezeltjes, de schildpadden, het mamavarken met haar biggetjes, het dwergkonijn en de goudvis, de vogels: ze leven gelukkig en blij op de boerderij. Hoe voorspelbaarder hun dagen zijn, hoe liever het ze is. Maar soms wordt hun rustige bestaan opgeschud en zit er niets anders op dan wennen aan iets nieuws. Toch blijkt geluk vaak heel dichtbij!  In deze bundel - bekroond met een Zilveren Griffel en een Zilveren Penseel 2023 en genomineerd voor de Shortlist de Boon voor kinder- en Jeugdliteratuur 2024 - laten Edward van de Vendel en Martijn van der Linden ontroerende, grappige en soms ernstige gedichten zien dat geluk kan schuilen in heel verschillende dingen.
 • Dat boek met die bananen – door Erik van Os (Gottmer)
 • Erik van Os, succesvol auteur van onder andere (kinder)boeken, liedjes, versjes en leesmethodes, schreef absurde versjes over ieders gele lievelingsfruit waarvan jonge en oude lezers krom zullen liggen. De kleurrijke illustraties van Jan Jutte, illustrator van het Prentenboek van het Jaar 2023, wekken sommige bananen tot leven, maar sommige blijven gewoon, nou ja, banaan!
 • Ik denk dat ik ontvoerd ben – door Pim Lammers (Querido)
 • Sprankelend en hedendaags poëziedebuut vol gedichten over de bijzondere band met broers, zussen, vaders, moeders, opa’s, oma’s, ooms en tantes. Over traditionele of juist heel moderne families.  Van gevoelig tot grappig: Zilveren Griffel-winnaar Pim Lammers weet moeiteloos in de huid van kinderen te kruipen en hun gevoelens te beschrijven. Sarah van Dongen maakte er eigenzinnige illustraties bij vol humor.

de vakjury

De selectie van de gedichten werd gemaakt door een vakjury die bestaat uit volgende leden: 

 • Frauke Pauwels, juryvoorzitter (postdoctoraal onderzoeker kinder- en jeugdliteratuur Universiteit Antwerpen)
 • Heleen Rijckaert (beleidsadviseur onderwijs Taalunie)
 • Marlies Algoet (lector & onderzoeker taal Educatieve Bachelor Kleuteronderwijs / coördinator PG Leescoach)
 • Trui De Waele (leerkracht-leeskracht basisschool Crombeen Gent).

bekendmaking winnaars

Op 3 juni maken we bekend welke gedichten door de leerlingen basisonderwijs met een Poëziester bekroond worden en welke van bovenstaande bundels de Gouden Poëziemedaille 2024 in de wacht sleept.

De winnaar van de Gouden Poëziemedaille wordt vereerd met een Poëziemedaillelied en een filmpje. Een gedicht uit de winnende bundel wordt op muziek gezet door Anna Vercammen en Joeri Cnapelinckx (van het muzikale sprookje De Bleke Baron). Joop Pareyn maakt een videoclip.

De gedichten die een Poëziester winnen, worden vormgegeven op prachtige poëzieposters met illustraties van Anggita Soeryanto.

Zo creëren Poëziecentrum en CANON Cultuurcel de ideale gelegenheid om de allerleukste jeugdpoëzie te (her)ontdekken.

Terug naar de lijst