Een huis voor boeken, cultuur en ontmoeting. Literair, progressief en coöperatief.
editor

Vanegeren Merel

Studente Taal- en letterkunde (UAntwerpen) die na haar stage bij ons aan de slag ging als onze vaste jobstudente.

   Van nieuw naar oud 

De zwarte driehoek
Rense Havinga

Ieder jaar worden er ontzettend veel boeken over de Tweede Wereldoorlog gepubliceerd, dit maakt het (voor zij die geen tijd hebben om honderden boeken per jaar te lezen) bijzonder moeilijk om een keuze te maken. Met deze tip probeer ik die keuze wat te vergemakkelijken. De zwarte driehoek beschrijft hoe men voor en na de Tweede Wereldoorlog omging met de 'asocialen'. Zij kregen, zoals de titel verklapt, geen gele ster maar een zwarte driehoek opgenaaid. 

De zogenoemde ‘asocialen’ zijn mensen van de laagste stand die omwille van omstandigheden al voor de oorlog als afval van de maatschappij werden beschouwd. Tijdens de oorlog werden zij vaak aan de nazi’s overgeleverd door mensen die hen net moesten beschermen, zoals zorgverleners en het stadsbestuur. Na de oorlog werden de ‘asocialen’ niet bij de oorlogsslachtoffers gerekend en moesten zij vaak nog jaren in kampen leven. 

Ondanks al dit onrecht is hun verhaal helemaal niet zo wijdverspreid als zou moeten. Dit maakt van het boek echt een iets wat iedereen zou moeten hebben gelezen. Zelfs zij die al ontzettend veel over de Tweede Wereldoorlog weten, zullen nog bijleren. De auteur, Rense Havinga, bezorgt haar lezer een helder overzicht en een kritische blik op de situatie in Duitsland en Nederland.

Het boek is vlot geschreven en slechts 118 pagina’s lang, wat het ook enorm toegankelijk maakt. Kortom, De zwarte driehoek is een boek waar u niets mis mee kunt doen als u opzoek bent naar een eyeopener. 


20/03/2023

The Fires of Lust
Katherine Harvey

The Fires of Lust opent met ons te vertellen dat de barbaarse en incestueuze vorm van ‘middeleeuwse’ seks die we in tal van populaire feuilletons, zoals Game of Thrones, lezen, complete fictie is. Meer zelfs, met de manier hoe we vandaag de dag naar seks kijken, kunnen we ons simpelweg niet inbeelden hoe het er in de middeleeuwen aan toeging.  Zo werd incest bijvoorbeeld breder bekeken dan we vandaag de dag doen, en werd seks tussen mensen met een leeftijdsverschil groter dan 10 jaar strenger bestraft dan in het heden.

Katherine Harvey slaagt er in The Fires of Lust in om genuanceerd en helder te schrijven over seks in zijn meest enge en tegelijkertijd ook meest brede begrip. Haar duidelijke vertelstijl wordt aangevuld met historische documenten en afbeeldingen, bijvoorbeeld van een nonnetje dat gaat oogsten van een boom vol fallussen. Verder is het boek zo vlot en verhalende geschreven dat het niet eens uitmaakt of het onderwerp je echt aanspreekt, je hebt er sowieso een fijne leeservaring aan.

20/03/2023

Richard Osmans Moordclub op donderdag is een ideaal boek om een druilerige najaarszondag mee te spenderen. Met zijn gevatte humor en tekenende beschrijvingen maakt Osman het onmogelijk om niet te houden van zijn extravagante hoofdpersonages. Vier kranige bejaarden onderzoeken een moord die mogelijks gelinkt kan worden aan de baas van hun luxueuze bejaardentehuis en interfereren hiermee met het onderzoek van de charmante lokale politie. Het fijne aan het boek is dat je er luidop mee zal lachen, maar ook mee zal huilen. Het is een aangenaam mysterie voor zij die niet erg van enge thrillers houden, maar wel perplex willen staan van de uiteindelijke ontrafeling. Daarbovenop zijn er ondertussen al 3 losstaande delen uit, waardoor je niet direct afscheid moet nemen van je nieuwe favoriete personages.

09/11/2022