Een huis voor boeken, cultuur en ontmoeting. Literair, progressief en coöperatief.
editor

Merckx Katrien

Coördinator De Groene Waterman - Tussen de boeken door bouwend aan een solidaire samenleving en mama van drie - U kan Katrien volgen op Instagram en Goodreads.

   Van nieuw naar oud 

De dikke dame zingt
Jacqueline Roy

"He views it as a black thing, a savage thing, I see it in his eye. All the time they just keep on provoking us. Then when we strike back, it proves all the prejudice they carry in their hearts."

? Jacqueline Roy slaagt er in "De dikke dame zingt" heel goed in om een zwaar thema in een leuke, humoritische roman te verwerken. Het is vooral Gloria die met haar onaangepast sociaal gedrag en het besef ervan een plaatsje in je hart inneemt.

Roy baseerde zich voor dit boek deels op haar eigen ervaringen als zwarte vrouw in de psychiatrie. Het resultaat is een treffend portret van twee vrouwen die kracht vinden in hun gedeelde kwetsbaarheid, terwijl ze moeten navigeren door een systeem dat hen niet beschermt.

09/11/2022

Het recht op seks
Amia Srinivasan

Het vertrekpunt van Srinivasan is dat seks zich nu teveel in de privé-sfeer bevindt met focus op consent. Seks wordt gezien als iets natuurlijks dat buiten de politiek staat. Het feminisme laat zien dat dat een verzinsel is. De rollen die we spelen, de emoties die we voelen, wie geeft, wie neemt, wie eronder lijdt: al die regels waren allang bepaald voordat we ter wereld kwamen. In deze reeks essays probeert ze de politieke kritiek op seks opnieuw vorm te geven en na te denken over de complexe relatie tussen seks, ras, klasse, handicap, … En zo komt ze uit bij meerdere cruciale, politieke thema’s – gaande van #MeToo, Incels, carceralisme, white privilege, consent, porno, kapitalisme, wages for housework, vrijheid, anti-racisme...Name it en het komt aan bod.

Hier en daar duikt de kritiek op dat Srinivasan te weinig laat zien hoe ze er zelf over denkt, vooral veel standpunten verzamelt en veel grijze zones laat. Maar geef je door de vragen die je opwerpt, de feministes waar je naar refereert (zoals Angela Davis, Audre Lorde, Silvia Federici), de bronnen die je leest niet al heel veel weg? Er valt wel wat te lezen tussen de lijnen en in de voetnoten.

Wil je meer weten over het feminisme in de 21ste eeuw? Dit boek geeft je een goed overzicht van de belangrijkste thema’s, strekkingen, kritieken en - niet onbelangrijk - uitdagingen. Voor de beginner vaak wat doorbijten, voor de doorwinterde feministe misschien niet veel nieuws maar het boek brengt alle lijntjes heel mooi samen en is bijzonder leesbaar.

10/10/2022

Parable of the Sower
Octavia Butler

Een van de leuke dingen aan een leesgroep is dat je boeken leest die je anders nooit zou uitkiezen. Zo zijn sci-fi en boeken met teveel fantasie niet echt mijn ding. Gelukkig zijn mijn Femina Libera kompanen volhardend. Er moet en zal elk jaar een science-fiction boek op de leeslijst staan, een veel te ondergewaardeerd genre vinden ze. En zo las ik Parable of the Sower van Octavia Butler, dat ik wel kon smaken.

Parableof the Sower is een postapocalyptische roman uit 1993 die zich afspeelt in 2024-2027 (tot zover de verre toekomst ?). Door wereldwijde klimaatverandering en economische crisissen heerst er totale chaos. Massa's zwervers proberen te overleven. Zo ook de vijftienjarige predikantendochter Lauren die al snel een groepje rond zich kan verzamelen. Wat begint als een strijd om te overleven, leidt tot ??de geboorte van een nieuw geloof en de zoektocht naar een plek om een gemeenschap te stichten.

"De titel alleen al, veel te religieus", denk je nu? Helemaal niet?! Of toch?

Juist dat was het leuke aan de bespreking in de groep. Zij die vertrouwd zijn met religie en de bijbel ontdekten de ene verwijzing na de andere, terwijl de anderen - zoals ik - daar allemaal overgelezen hadden. Zij lazen het meer als een hoopvol verhaal over samenhorigheid, empathie en solidariteit terwijl de wereld naar de verdommenis gaat.

10/10/2022

De wonderen
Elena Medel

Dit is zo´n roman waarbij ik meteen van de daken wil dat het wat in me teweeg brengt.
Het vertelt het verhaal van twee vrouwen María en Alicia. De eerste is de grootmoeder van de tweede maar ze kennen elkaar niet. María laat al vroeg haar kind achter bij haar familie en trekt naar de stad om geld te verdienen. Alicia groeide in welvaart op tot haar familie alles kwijtgeraakt. Ze zit gevangen in een laagbetaalde baan en een onbevredigende relatie. María raakt betrokken in de wijkvereniging en gaat meer en meer op haar zelfstandigheid staan, zich bewust van de grenzen die ze steeds weer moet bevechten. De grenzen van haar vrouw zijn, arbeidster, van de wijk waar ze in wonen, de opleiding die ze niet kregen,...het geld en de macht die ze niet hebben.
De Spaanse dichteres Elena Medel weeft de ontelbare vormen van fysiek, structureel en emotioneel geweld op vrouwen in elkaar in een heel sterk en realistisch verhaal. En geeft zo een gezicht aan de onzichtbare vrouwen die zoveel in hun mars hebben.
Dit boek verdient om gelezen te worden, voor alle María´s en Alicia´s van deze wereld.


Quote:
"María, kijk eens naar je handen, zou Pedro tegen haar willen zeggen: kijk eens naar je gebarsten handen, ik heb je nooit met andere handen gekend, maar in de loop der tijd zijn ze bedekt geraakt met de stront van anderen, laag na laag van familie zus en zo, en die en die directeur. María, voel eens aan je rug, zou Pedro tegen haar willen zeggen: voel eens aan je rug die zeurt van al dat dweilen uitwringen, van al dat bukken om hardnekkige vlekken van de vloer te schrobben. ....Goed dan Pedro...we gaan samenwonen.....En dan? Wat voor plaats zal ik dan hebben?...Wat zal mijn positie zijn in onze relatie?"

Meer: bekijk hier het inkijkexemplaar

04/05/2022

Met Against the Loveless World schreef Susan Abulhawa opnieuw een prachtige roman over het dagelijks leven van de Palestijnen. Het is meeslepend, angstaanjagend, revolterend en hartverscheurend. Onmogelijk om weg te leggen.
Er kan nu niet meer over getwijfeld worden: Susan Abulhawa toont definitief en onweerlegbaar aan dat ze een literaire hoogvlieger is. Wie haar twee vorige boeken al kende en apprecieerde wordt niet teleurgesteld.
Meer zelfs, Abulhawa zet een stap verder en toont dat ze haar literair talent kan inzetten voor een intens verhaal dat boeit van de eerste pagina tot de laatste slotzin.”, schrijft Lode Vanoost van De Wereld Morgen. Hij is wellicht haar grootste fan in ons land maar ik ben het helemaal met hem eens.

Meer info:
- recensie Lode Van Oost op De Wereld Morgen
- 2020: Winner Palestine Book Award

04/05/2022

Moonshot
Mariana Mazzucato

Mariana Mazzucato liet zich al eerder opmerken met “De ondernemende staat”, waarin ze de mythe ontkracht dat alle ontwikkeling en vooruitgang vanuit de privésector komt. In “Moonshot” buigt ze zich verder over de rol van de overheid, die zich vandaag maar al te vaak opstelt als een reparateur die intervenieert bij crisis (bijvoorbeeld bij de bankencrisis, covid-pandemie,...). Volgens Mazzucato zijn deze tussenkomsten in crisis alleen maar effectief wanneer de staat beschikt over relevante vaardigheden om op te treden en wanneer ze effectief slagkracht heeft in cruciale domeinen zoals economie, gezondheid, milieu,... . Nu zijn die vaak uitbesteed aan de privé. Tevens moet de overheid hierin ambitieuze doelen durven stellen (de zogenaamde moonshots, zo ambitieus als ooit het plan was om naar de maan te gaan) en zich afvragen wat er nodig is om een beleid te voeren waarbij alle mensen gebaat zijn en de grenzen van onze planeet gerespecteerd worden. Zoals de ondertitel (grootse missies voor de hervorming van het kapitalisme) aangeeft, ziet Mazzucato veel heil in de samenwerking tussen publieke en private actoren en wil ze het kapitalisme herdenken. Iets waar ik minder optimistisch over ben. Niettemin is dit een zeer interessant boek dat ons uitdaagt om na te denken over een meer actieve, vooruitkijkende en innovatieve overheid, in dienst van haar bevolking. Iets wat nu te vaak en te snel als onrealistisch bestempeld wordt.

21/03/2022

Zwijgmannen
Jaan Robben

Een heel mooi klein boekje dat toont hoe waardevol het is je open te stellen voor die vreemde andere. Een ode aan de empathie.

08/03/2022

De tunnel
Anna Woltz

Vier jongeren zoeken hun weg naar volwassenheid met op de achtergrond een oorlog die de hunne niet is. Levendig, spannend, emotioneel, gelaagd en filmisch. Kortom: een aanrader voor 12+

15/02/2022

De poëzie van Babs Gons gaat recht naar mijn hart.

15/02/2022

Ik zeg Emily
Yentl Van Stokkum

Prozaïsche poëzie in een spooky sfeertje.

15/02/2022

Circusnachten
Angela Carter

Welkom in de wondere wereld van Angela Carter, een smeltkroes van verbeelding en intellect. Een boek zo vol dat het je hoofd doet tollen en je het meteen opnieuw wil lezen om nog meer te genieten en te zien wat je allemaal gemist hebt.

15/02/2022

De fluistering van de sterren
De fluistering van de sterren - Nagieb - Mahfoez

Deze bundel was mijn eerste kennismaking met het werk van Nobelprijswinnaar Nagieb Mahfoez. Mahfoez presenteert in deze (zeer korte) verhalen tafereeltjes uit het dagelijks leven van de gewone Egyptenaren, met elkaar verbonden door de wijk waarin ze leven en hun gemeenschappelijke geschiedenis. De verhalen gaan vaak gehuld in een nevel van (bij)geloof en mysterie en zijn van een bedrieglijke eenvoud, mooi en doorspekt van heel wat levenservaring. Wie Egypte al eens bezocht, ziet Mahfoez er vanuit een theehuis de mensen observeren en denkt er de geuren van het land met gemak bij.

05/01/2022

Het Alles
Het Alles - Dave Eggers

"Kudos to Dave Eggers", titelde The Guardian. Andere reviews zijn minder enthousiast. Totale voorspelbaarheid, geen fantasie,...de kritische recensenten vinden het een drammerig boek dat niets aan de verbeelding overlaat. Maar is dat niet net de wereld die Eggers wil schetsen? Surveillance capitalism tot in het detail uitgewerkt. Het is een spel dat Eggers ook in “A Hologram for the King” speelde, waarbij je je tijdens het lezen dood verveelt. Net zoals het hoofdpersonage dat dagen in de woestijn zit te wachten op die ene ontmoeting. Toegeven, het verhaal van “The Circle” was spannender en verrassender, maar ook “Het Alles” heb ik graag gelezen. Ik ben een Eggers-fan. Ik heb gelachen, ik heb de wenkbrauwen gefronst bij elke nieuwe app die kritiekloos aanvaard werd en de roep naar meer controle, zekerheid en minder keuze deed groeien. Ik heb mezelf en de wereld rondom me herkend en tegelijk heb ik me verbaasd afgevraagd waar het allemaal naartoe gaat. “Het Alles” is grappig, grotesk en zet je aan tot nadenken. Wat mij betreft een geslaagde satire.

05/01/2022

== 25 november: Dag voor de Uitbanning van geweld tegen vrouwen == Vandaag 61 jaar geleden, in de nadagen van het schrikbewind van generaal Trujillo in de Dominicaanse Republiek worden drie jonge vrouwen (de Mirabal-zussen) in een hinderlaag gelokt en vermoord. Als eerbetoon aan de zussen werd hun sterfdag, eerst in Latijns-Amerikaans en later ook elders in de rest van de wereld, uitgekozen als Dag tegen geweld op Vrouwen. Julia Alvarez schreef hun verhaal neer in het fantastische en meeslepende“In de tijd van de vlinders”. Al jaren een van mijn favorieten.

02/12/2021

"Meer dan een broer" van de Franse schrijver David Diop start heftig. Het neemt je meteen mee naar de verschrikkingen van de oorlog, de scenes zijn ruw en hard. De vele herhalingen geven het een bezwerend, poëtisch ritme. Het is even wennen aan de toon en stijl maar al snel wil je het in een ruk uitlezen. Diop won met dit boek niet alleen verschillende Franse literaire prijzen, hij is ook de eerste Fransman die de International Booker Prize won. Ik las de laatste drie winnaars - waaronder het onterecht onbekende "Celestial Bodies" van Jokha al-Harthi dat tot mijn verbazing nog steeds niet vertaald werd (uitgevers waar zitten jullie?) - en krijg de indruk dat de jury van deze prijs het voor boeken heeft die je op een of andere manier emotioneel raken en ongemakkelijk doen voelen. "Meer dan een broer" is dan ook een pakkend boek dat een gezicht geeft aan de Senegalese soldaten die in de Eerste Wereldoorlog meevochten met hun kolonisator (Frankrijk), over de impact van vriendschap en de verschrikkingen van de oorlog.

09/09/2021

More Than a Woman
Caitlin Moran

Ik hou zo van Caitlin Moran haar openheid, eerlijkheid en humor: herkenbaar en zelfrelativerend. Moran lezen doet zoveel deugd. En oh diegene die mijn dochter wil huwen en Caitlin Moran niet kent :-)))

09/09/2021

De wand
Marlen Haushofer

"De wand" van Marlen Haushofer stond al een tijdje op mijn wil-ik-lezen-lijstje en kwam door de mooie heruitgave van bij uitgeverij Orlando terug onder mijn aandacht. Een vrouw vertrekt op weekend met vrienden en blijkt na de eerste nacht door een onzichtbare wand omgeven te zijn. In het gezelschap van een koe, kat en hond is ze helemaal op zichzelf aangewezen om te overleven. Om niet gek te worden van haar gedachten houdt ze een nauwkeurig verslag bij. Verwacht geen vreselijke verhalen van ontbering en angst, integendeel ze berust verrassend snel in haar lot. En toch zit je op het puntje van je stoel tijdens het lezen. Bijzonder mooi verhaal over het samenleven van mens en natuur, goed voor vier sterren op Goodreads.

09/09/2021

Meisje, vrouw, anders
Bernardine Evaristo

Spitant! Urgent! Wervelend! Een bom, geschreven met een vaart van jewelste. Het vertelt, toont, klaagt aan zonder ooit belerend of pamflettair te worden. Meeslepend tot het einde. Lang geleden dat ik zoiets gelezen heb. Van Londen tot Schotland, van een non-binaire socialmedia-influencer tot een 93-jarige vrouw op een boerderij. Meisje, vrouw, anders volgt twaalf personages van kleur die op zoek zijn naar iets – een gedeeld verleden, een onverwachte toekomst, een plek om thuis te komen, een geliefde, een sprankje hoop. Evaristo brengt hen op meesterlijke wijze samen en herinnert ons aan datgene wat ons verbindt in tijden van verdeeldheid.

29/04/2021

Een broeierige en mysterieuze roman waarin Jean Rhys een stem geeft aan krankzinnige Bertha, de eerste mevrouw van Rochester uit de beroemde klassieker van Emily Bronte. Schitterend. En nu ga ik eindelijk “Jane Eyre” eens lezen.

02/04/2021

"Zo'n leuke leeftijd" is een meeslepende debuutroman over een jonge zwarte oppas die terecht komt bij een klassiek Amerikaans gezin. Een boek over volwassen worden en onbezonnen jong zijn, maar ook over alledaags racisme in een door en door witte samenleving (vaak microracisme en niet het openlijke getier op sociale media). "Dé literaire ster" zoals The Thimes het omschreef lijkt me misschien wat overroepen en ik betrap me erop dat ik aarzelde om het boek in de kijker te zetten omdat het door sommigen wordt wegggezet als "lichtere literatuur". Maar wat is dat toch met het beoordelen van literatuur dat niet (of minder) leeft bij series en een avondje bingewatchen? Dus heb je zin in een relaxe avond met een leuk boek? Gewoon doen: leg je achterover in de zetel en laat je entertainen. Heerlijk ontspannend.

19/02/2021

=== "I am afraid of being the disruptive woman. And of not being disruptive enough. I am afraid, but I'm doing it anyway." ==== Open, eerlijk, herkenbaar en mooi.

18/02/2021

Op een schitterende manier wekt Jaume Cabré het Spanje onder Franco, de falangisten en de anonieme verzetshelden tot leven. Hij slaagt er wonderwel in om de verschillende tijdsperiodes naadloos in elkaar te laten overgaan, zorgt voor spanning en een onverwacht einde. Een meeslepend verhaal over heldendom, collectieve herinneringen, lafheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Heel blij met deze herdruk.

18/02/2021

In “Samenloop van omstandigheden”, naar de gelijknamige theatervoorstelling, ligt een man wakker. Hij wordt geteisterd door herinneringen. De enige weg naar nachtrust is de confrontatie aangaan met zijn verleden. Hier begint de reis door zijn jeugd. Het is niet een verhaal over vluchten, dit is een verhaal over aarden. Want als je eenmaal die reis hebt gemaakt, en je bent ‘aan de goede kant van het hek’ beland, wat dan? De donkere paginagrote tekeningen van Tom Jager - soms beperkt tot wat letters die de wanhoop uitschreeuwen - ondersteunen het verhaal op een zeer geslaagde manier. Woord en beeld gaan naadloos in elkaar over, waardoor het verhaal keihard binnen komt.

08/01/2021

Sterfelijk zijn
Atul Gawande

Een iets minder voor de hand liggend thema, maar al sinds de lessen van Manu Keirse op het Hoger instituut van Gezinswetenschappen trekt palliatieve zorg me wel aan. Als ik ooit moet herscholen, dan....Een gedachte over de verre toekomst die er misschien nooit van komt. Maar ook bij het rusthuis had ik eerder romantische gedachten. Ik hoor nog hoe ik als jongvolwassene die niets van ouder worden wist met mijn oma in gesprek ging: “samen stoelturnen en kerststukjes maken, een koffietje met de vriendinnen in de cafetaria, veel minder eenzaam dan alleen thuis”. Dit boek gaf me niet alleen een ander beeld over rusthuizen, het deed me stilstaan bij wat belangrijk is bij het ouder worden, over hoe we het leven de moeite waard kunnen maken als we oud en afhankelijk zijn, over leven met behoud van zelfgevoel en welke gesprekken we best allemaal ooit aangaan. Wat ben ik blij dat ik dit (nu al) gelezen heb. Een mooi en warm pleidooi voor een menselijke omgang en aanpak. Eentje waar ik heel veel aan gehad heb en zeker nog naar terug zal grijpen.

26/11/2020

Brieven in de nacht
Hoda Barakat

Hoda Barakat vertelt het verhaal van mensen op de vlucht en geeft een stem aan de meest ontheemden in onze samenleving. We kruisen ze dagelijks, maar wat weten we eigenlijk van hen? Ondanks de zware thematiek leest het boek vlot. De briefvorm maakt het intiem en persoonlijk, maar zet je als lezer ook soms aan het twijfelen. Hoe betrouwbaar is de verteller? Een boek dat veel emoties oproept zonder ergens sentimenteel te worden en dat is dankzij de doordachte, pure en intense taal van Barakat. Relevant en mooi.

09/10/2020

Dit is echt een heel leuk boek. Eco-feministisch moordverhaal, meerlagig, humoristisch en bij wijlen ontroerend. Janina is een heerlijk hoofdpersonage, koppige outcast en wijze vrouw. Ze geeft niet alleen een stem aan de natuur en de dieren maar ook aan de afgeschreven oude vrouwen. Zo oud worden lijkt me wel wat.

01/10/2020

Weet u wat groen geneuzel is? Douche wat korter, doe het licht uit, scheid je afval. Allemaal groen geneuzel! Journalist Jaap Tielbeke van De Groene Amsterdammer schreef er een interessant boek over. Volgens Tielbeke zetten de oproepen die de consument moeten aanzetten om beter voor het milieu te zorgen, de ware verantwoordelijken buiten schot. We moeten onze pijlen richten op de grote vervuilende industrie en de politiek die maatregelen kan afdwingen. Het boek is ook een goede kennismaking met verschillende stromingen in de klimaatbeweging en veel auteurs. De boodschap van Tielbeke is hoopvoller dan de titel van zijn boek laat vermoeden, maar hij zegt wel waar het om draait en dat is noodzakelijk als we het tij willen keren.

01/10/2020

De debuutroman van de dichter Ocean Vuong is een schokkend familieportret en een indringend relaas van een eerste liefde, waarin de bezwerende kracht van taal en verhalen wordt aangewend als middel om te overleven en kloven te overbruggen.

01/10/2020

Ik was ondersteboven van “Ik zal de wereld nooit meer zien” van Ahmed Altan. Altan is de oprichter en hoofdredacteur van het Turkse dagblad Taraf. Na de mislukte staatsgreep in 2016 werd het blad verboden en werd Altan veroordeeld tot levenslang. Het boek is een hartverscheurend relaas over vrijheid, literatuur, tijd en gevangenschap waardoor alles in een ander daglicht komt te staan. Toen op een vroege ochtend in de zomer van 2016 werd aangebeld bij de Turkse journalist en schrijver Ahmet Altan wist hij meteen dat de politie voor de deur stond. Hij en zijn broer Mehmet werden gearresteerd in de nasleep van de mislukte staatsgreep in Turkije. De verdenking: verspreiding van verborgen boodschappen ter aanmoediging van de coupplegers. Begin 2018 werd Altan veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. De rest van zijn leven zal hij drieëntwintig uur per dag doorbrengen in eenzame opsluiting. In Ik zal de wereld nooit meer zien beschrijft Altan op urgente wijze de politieke situatie in Turkije en zijn leven in de gevangenis. Hij overstijgt daarmee zijn eigen tragedie en schrijft indrukwekkend over universele thema’s als vrijheid en het verloop van de tijd, die in een ander licht komen te staan als je weet dat je voor altijd opgesloten zit. Vanuit zijn cel kan Altan nog maar één ding doen: een verhaal vertellen dat zijn lezers niet meer loslaat. Ik zal de wereld nooit meer zien is een oprecht en belangrijk verhaal voor iedereen die gelooft in de kracht van het woord.

31/08/2020

Als dochter van arbeidersmigranten stond haar parcours op voorhand vast. Huisvrouw of poetsvrouw, op school gedoemd tot het watervalsysteem. Ze zou geen hoge ogen gooien. Het stond in de statistieken geschreven, zoals ze het zelf schrijft. Maar Rachida Aziz nam daar geen genoegen mee. Op school deed ze het goed, werd ontwerpster en onderneemster. Ondertussen kennen we haar als een vurige stem in het actuele debat. Recent schreef ze haar persoonlijk verhaal op in "Niemand zal hier slapen vannacht". Met een kritische blik kijkt ze naar de samenleving vandaag. Ze haalt het discours van de superioriteit van westerse waarden en normen grondig onderuit en houdt een vurig pleidooi tegen alle structureel onrecht, onrecht tegen migranten, holebi's, vrouwen, e.v.a. Aziz heeft een scherpe pen, stof genoeg voor een interessant boek.

31/08/2020

Howard Zinn is een van de invloedrijkste Amerikaanse geschiedkundigen. Een aantal jaren geleden heeft hij de alternatieve geschiedenis van Amerika neergepend. Hij vertelt het ontstaan van de VS vanuit het perspectief van de indianen, slaven, feministes, textielarbeiders, zwarte jongeren,....Heel leerrijk om uit ons witte dominante denkbeeld te stappen. En laat je niet afschrikken door de dikte van het boek: je kan het ook in stukjes lezen.

31/08/2020

Niet voor de winst
Martha Nussbaum

Om de zoveel jaar neem ik dit boek nog eens vast. Een sterk pleidooi voor de terugkeer naar meer geesteswetenschappen en tegen de kortzichtige focus op enkel nuttige en economisch inzetbare vaardigheden. In het boek gefocust op het onderwijs maar in mijn ogen ook van toepassing op eigenzinnige boekhandels === “Een menselijke en menswaardige samenleving krijg je niet zomaar… Dat betekent dat mensen moeten kunnen onderzoeken, wegen, argumenteren en debatteren. Traditie of autoriteit mogen niet zomaar de doorslag geven. Ze hebben ook het vermogen nodig om bij alle verschillen de menselijkheid van andere personen te onderkennen en zich in anderen te kunnen verplaatsen…En ook oordeelsvorming is belangrijk, over politieke leiders, over wat er goed is voor de groep, de gemeenschap…” Een democratie heeft kritische, mondige burgers nodig. De geesteswetenschappen dragen daar volgens Martha Nussbaum aan bij. Voor hun aandacht voor taal, geschiedenis en filosofie zijn ze een voedingsbodem voor kritisch (na)denken, argumenteren en debatteren. Literatuur, drama, dans en beeldende kunst bevorderen een speelse creativiteit en nodigen ertoe uit je te verplaatsen in het leven van anderen en je te verwonderen.

31/08/2020

The Essential Feminist Reader
Estelle B. Freedman

The Essential Feminist Reader, geredigeerd door Estelle B. Freedman, laat je kennis maken met een zeer divers scala aan femistische teksten van vroeger en nu. Denk je aan een feminist(e), de kans is groot dat ze(hij) er met een tekst in staat. Susan B. Anthony, Simone de Beauvoir, W.E.B. Du Bois, Hélène Cixous, Betty Friedan, Charlotte Perkins Gilman, Emma Goldman, The Guerrilla Girls, Ding Ling, Audre Lorde, John Stuart Mill, Christine de Pizan, Adrienne Rich, Margaret Sanger, Huda Shaarawi, Sojourner Truth, Mary Wollstonecraft en Virginia Woolf, ... om er maar enkele te noemen. Een geweldige introductie.

31/08/2020

The hate u give
Angie Thomas

Brandend actueel (helaas) - meeslepend - goed leesbaar. Starr Carter woont in een armoedige, zwarte buurt, maar gaat naar een dure witte school. De balans die Starr tussen deze werelden heeft gevonden, wordt overhoop gehaald als haar beste vriend Khalil voor haar ogen wordt doodgeschoten door een politieagent, onschuldig. Verslagen door emoties probeert Starr zichzelf te herpakken in een samenleving vol ongelijkheid, overleven in de twee werelden wordt steeds lastiger en de waarheid spreken krijgt een hoge prijs.

30/08/2020

Vuile lakens
Heleen Debruyne & Anais van Ertvelde

Vuile lakens, een hedendaagse visie op seksualiteit”: open en eerlijk, vrij en vrank, ernstig en luchtig, provocerend en beschouwend. Heerlijk! Geef dit aan uw vriendin, uw lief, uw jongvolwassen kinderen cadeau. Ja, het kan zelfs in het pakje van tante Jeanne. Een citaat om u te overtuigen: “Kennis komt uit vele hoeken. School, internet, vrienden, verdwaalde foldertjes in dokterskabinetten. Gretig grijp je naar die snippertjes kennis, je houdt ze bij, gebruikt ze. Zelden reflecteer je over welke feiten jouw kant op zijn gewaaid, welke weg ze hebben afgelegd. Maar wat je weet, en waarom, is niet neutraal”. Gewoon doen en lees het zeker ook eens!

30/08/2020

Celestial Bodies
Jokha Alharthi

Vorig jaar won Celestial Bodies de International Booker Prize. In allerlei opzichten een boek van eersten. Naast het feit dat ze als eerste vrouwelijke Omaanse auteur vertaald werd in het Engels, is het ook het eerste Arabische boek dat deze prestigieuze prijs wint. De roman vertelt het verhaal van drie generaties in een welgestelde Omaanse familie en hun ruime omgeving, verbonden via traditie, huwelijken en vriendschappen. Drie dochters vormen de kern van het verhaal. Alle personages zoeken hun weg in een wereld gevormd door tradities en verwachtingen, dit alles tegen de achtergrond van grote socio-economische veranderingen in Oman. Een Nederlandse vertaling laat helaas op zich wachten, maar in het Engels is er de mooie vertaling van Marilyn Booth. Booth omschrijft het boek zelf heel mooi: "A complete world of social relations, practices and customary usages is collapsing ….. It is a precarious edge between one era and another, the border between the world of masters and that of slaves, between the worlds of the human beings and of supernatural jinn, between living reality and nightmare, between genuine love and imagined love, between the society’s idea of person and a person’s sense of self."

30/08/2020

“Ik hou van de hoop, die het tegenovergestelde is van de angst. De angst roept op tot passiviteit, lethargie, ze jaagt je bevend onder je bed. De hoop leert je op te staan en te zingen, misschien eerst nog schuchter zoals een zwaluw, maar van langsom vastberadener.” Dirk, wat een leven. Wat een overwinningen. Nu even heel stil.

30/08/2020

Kindertijd
Tove Ditlevsen

Zo mooi. Veel meer kan ik er niet over schrijven. Elke omschrijving zou haar taal, haar toon en haar blik tekort doen'

30/08/2020

Dit is een van de favoriete boeken van mijn zoon. De zomer voor hij dertien werd heeft hij het niet gelezen maar verslonden. Dit is dus eigenlijk zijn tip. Wist je dat:- een giraf z'n oren kan uitlikken?- we al duizenden jaren onze tanden poetsen?- je je hoofd kunt wegen door het in een emmer water te stoppen?- bamboe soms meer dan een meter per dag groeit?- astronauten in een stofzuiger plassen?321 verrassende weetjes over dieren, wetenschap, geschiedenis, aardrijkskunde en nog veel meer.

30/08/2020

“Als je mensen buiten de wereld houdt door ze naïef te noemen, sterft hun manier van kijken vanzelf uit. En is zo bezien iemand naïef noemen niet veel gevaarlijker dan de naïviteit zelf?” Herinneringen, anekdotes, beschouwingen en vooral veel vragen over denken en zelf denken. Over het heersende discours en hoe het komt dat dat nu eenmaal zo dominant is en blijft. Over hoe we naar de dingen (aan)kijken om dan vast te stellen dat de maatschappelijke orde eigenlijk nét bepaalt hoe we ernaar kijken en handelen. Of dat is alvast wat ik ervan onthoud. Persoonlijk en ontwapenend geschreven. Mooi & Fris.

30/08/2020

De debuutroman van de dichter Ocean Vuong is een schokkend familieportret en een indringend relaas van een eerste liefde, waarin de bezwerende kracht van taal en verhalen wordt aangewend als middel om te overleven en kloven te overbruggen.

30/08/2020

Deze jonge Franse auteur beschrijft zijn jeugd in "Weg met Eddy Bellegeule" en "Ze hebben mijn vader vermoord". Hij groeit op in een arm arbeidersgezin in Picardië, gaat studeren in Parijs, ontdekt dat hij homo is. De kloof met zijn familie wordt steeds groter. Het verhaal is rauw, hard, wreed, het choqueert. En het breekt je hart, met zijn ongemeen sterke maatschappelijke dimensie.

30/08/2020

Steeds hoger, steeds sneller, steeds gelukkiger. We zijn steeds op zoek naar het grootste geluk. Straffer nog, je eigen geluk maak je zelf. Maar voor Dirk De Wachter is het goed genoeg om gewoon te doen en bedachtzamer te leven. De Wachter zijn boodschap is niet nieuw maar daarom niet minder waardevol. Dit essay doet je stil staan bij wat er echt toe doet: zin, verbinding en engagement.

30/08/2020

De shockdoctrine
Naomi Klein

Een bankencrisis, een verwoestende storm, een terroristische aanslag,... steeds staat de elite klaar om er gebruik van te maken om radicale beleidsveranderingen door te voeren in de nasleep van de shock: de schockdoctrine. Maatregelen die in "normale tijden" zeker protest zouden uitgelokt hebben. Naomi Klein blaast de mythe op dat de "vrije markt" voor "vije mensen" zorgt. Voorbeeld na voorbeeld onthult ze de gedachten, het geldspoor en de werkelijke macht achter de meest aangrijpende crises en oorlogen van de afgelopen jaar. Wie dit boek gelezen heeft, kan er niet meer naast kijken.

30/08/2020

We moeten allemaal feminist zijn
Chimamanda Ngozi Adichie

De Nigeriaanse schrijfster Chimamanda Ngozi Adichie behoort tot de invloedrijkste hedendaagse Afrikaanse schrijfsters. Ze is spitant, welbespraakt en heeft gevoel voor humor. In haar romans en speeches verweeft ze haar persoonlijke ervaringen in een breder politiek en historisch kader. Thema’s zoals racisme, identiteit, migratie, feminisme en oorlog zijn nooit ver weg. Nu is er We should all be feminists, een vurig pamflet (gebaseerd op haar TedTalk) waarin Adichie het feminisme van de 21ste eeuw een nieuw gezicht geeft. Geen militantisme, geen nieuwe theorie maar een persoonlijk relaas dat aantoont hoe actueel feminisme vandaag nog is. Ze geeft voorbeelden van schaamteloze discriminatie, maar ook van de kleinere, alledaagse, vernederende gewoontes en denkpatronen. Adichie roept op tot een krachtige verandering van ons denken en doen: “Culture does not make people. People make culture. If it is true that the full humanity of women is not our culture, then we can and must make it our culture”. Hebt u na het lezen van dit kleinood zin in meer Adichie? Bekijk dan zeker ook eens The danger of a single story waarin ze waarschuwt voor een eenzijdige kijk op de zaken. Een vurig pleidooi tegen vooroordelen.

29/08/2020

Schaarste
Sendhil Mullainathan

Waarom wachten drukbezette mensen vaak tot het laatste moment om een deadline te halen? Waarom is armoede een vicieuze cirkel? Waarom is het moeilijk te blijven weerstaan aan dat koekje wanneer we op dieet zijn? Deze vragen lijken niets met elkaar te maken hebben, maar worden in dit boek op interessante wijze met elkaar verbonden. In 'Schaarste' bieden Harvard-econoom Sendhil Mullainathan en Princeton-psycholoog Eldar Shafir een baanbrekend nieuw perspectief op het menselijk gedrag. Aan de hand van verschillende experimenten tonen ze aan dat een gebrek aan tijd of geld ons denkpatroon en handelen beïnvloedt. Hun psychologie van de schaarste is gebaseerd op principes uit de gedragswetenschappen en de economie. De theorie wordt ondersteund door anekdotes en experimenten die in klare taal worden uitgelegd. Het is toegankelijk en bevattelijk en dus voor iedereen aan te raden.

29/08/2020

De opstand tegen het westen en het nieuwe Azië 'Waarom haten ze ons, terwijl we toch zo aardig zijn ?” (George Bush na 9/11) Als je hier graag een antwoord wil op krijgen, lees dan het boek van de Indiase schrijver Pankaj Mishra. Het is een boeiende studie waarin de intellectuele reactie op het westers imperialisme grondig verkend wordt. De dominantie van het Westen heeft namelijk niet allen geleid tot grote geopolitieke uitdagingen, ook existentiële vragen over het verlies van de eigen identiteit en tradities zorgen nog steeds voor grote problemen. Pankaj Mishra heeft in zijn analyse gebruik gemaakt van drie denkers die een belangrijke weerspiegeling zijn van de manier waarop Aziatische samenlevingen gereageerd hebben op de opkomst en inmenging van de westerse moderniteit : Jamil al-Din-al Afghani, Liang Qichao en Rabindranath Tagore. Deze eerste moderne Aziaten stonden tevens aan het begin van het proces waarin de haat tegen het Westen en de westerse overheersing omgevormd wordt tot massale nationalistische bevrijdingsbewegingen. 'Op de ruïnes van het imperialisme' onthult het ware en niet erg fraaie gezicht van de westerse koloniale onderdrukking in Azië en verbindt tevens de huidige problemen met de onverzadigbare hebzucht waarin leugens en halve waarheden nog steeds onze kijk op de wereld vertroebelen. Pankaj Mishra verdient zeker een plekje naast Franz Fanon en Edward Saïd.

29/08/2020

Bult
Marieke de Maré

Eenvoud, rust en vertraging, met personages die al snel in je hart kruipen. Veel gedachten, in weinig woorden en veel witregels. Mooi, poëtisch. Een ideaal lockdownboekje, en wellicht nog mooier als we straks met zijn allen terug een versnelling hoger schakelen.

14/07/2020

Ségou, 'de tuin der listen', is de hoofdstad van een machtig rijk in Noordwest-Afrika. De burgers aanbidden hun fetisjen en genieten van hun voorrechten als heersers over vele onderworpen volkeren in de omstreek. Totdat in het midden van de vorige eeuw vanuit het noorden de roep naar Allah doorklinkt - en zich in dezelfde tijd de eerste blanke voor de poorten van Ségou aandient. De priesters raadplegen de heilige voorwerpen en duiden de tekens: het einde van het leven zoals zij het kennen is in zicht; niets meer zal zijn zoals het was...

14/07/2020

Mr Gwyn
Alessandro Baricco

Jasper Gwyn woont in Londen en is een succesvol romanschrijver. Daarnaast schrijft hij regelmatig artikelen voor gerenommeerde kranten, en zonder zelf te begrijpen waarom, levert hij ineens een stuk in waarin hij aankondigt te stoppen met het schrijven van fictie. Al snel voelt Gwyn dat hij niet kan leven zonder iets te scheppen en wordt het hem duidelijk wat hij wil gaan doen: portretten schrijven. Als een echte kunstschilder laat hij mensen naakt voor zich poseren in zijn atelier, al houdt poseren in dit geval in dat ze wekenlang dag in, dag uit ‘zichzelf moeten zijn’ in die ruimte, zonder op hem te letten. Het resultaat is een uniek portret, dat alleen door de persoon in kwestie gelezen mag worden. Niemand begrijpt aanvankelijk waar hij mee bezig is, totdat zijn eerste model en assistente Rebecca langzamerhand het mysterie van Jasper Gwyn ontrafelt.

14/07/2020

Oksana
Donald Niedekker

In korte suggestieve scènes beschrijft Donald Niedekker het leven van Lena. Ze wordt geboren in een dorp bij Tsjernobyl en groeit op bij haar grootmoeder nadat ze haar ouders bij de ramp heeft verloren. Ze wil balletdanseres worden, maar als die carrière na een zware blessure is afgesloten, besluit ze haar geluk in het Westen te zoeken. Na een nachtmerrieachtige boottocht raakt ze verstrikt in de vrouwenhandel. Oksana is een roman en een dans, zwart en licht, een continent en een tijdperk doorkruisend. Rivieren, snelwegen, repetitielokalen, bordelen en buitenwijkvilla's vormen het decor voor een tegelijk lyrisch en bitter relaas. "Poëtisch en lyrisch waar het kan, nuchter en suggestief waar het kwaad eenvoudigweg te groot is," zo omschrijft de jury van de Fintro Literatuurprijs Oksana.

14/07/2020

Schorshuiden
Annie Proulx

Het was lang wachten op deze nieuwe roman van Pulitzerprijswinnaar Annie Proulx. Maar het was het waard. Op zoek naar geld komen twee blanke kolonisten aan in Noord Amerika. Doorheen het boek krijgen we verhaal van hun nakomelingen dat eigenlijk het verhaal vertelt van onderdrukkers en onderdrukten, de relatie tussen mens en natuur (met een prominente rol voor het bos) en het hebzuchtige kapitalisme. Een dik boek met een boodschap, maar de verteldrift van Annie Proulx neemt je zonder probleem 800 pagina’s mee in deze geschiedenis.

14/07/2020

Wreed schoon
Marita de Sterck

Antropologe Marita de Sterck toonde met vorig werk al dat ze een rasvertelster is. In deze bundel verzamelde ze sprookjes over heel de wereld, op zoek naar verschillen en gelijkenissen met de sprookjes die we kennen. Ze doet dat ongecensureerd, zonder de sprookjes te verkinderen en in een vlotte stijl. Laat je verrassen en maak kennis met Cinderella’s uit alle continenten, duivels en heksen, slimme dappere meisjes en vrouwen, liefde en lust in alle tinten van de wereld.

14/07/2020

In de jaren dertig is het miserie troef op het Amerikaanse platteland. Carson McCullers volgt verschillende personages in een kleine gemeenschap tijdens hun dagelijkse strijd met het harde leven. Ze doet dat in een fantastisch geschreven en heldere stijl: met weinig woorden weet ze veel te zeggen. Het boek kreeg me helemaal in de greep omdat het erg beklijvend vertelt over de veerkracht van de mens. Een terecht weer opgevist literair pareltje.

14/07/2020

Verbroken beloftes
Jenny Offill

Ze is jong, dapper en heeft onbezonnen, hoopvolle toekomstplannen. Ze trouwt, krijgt een kind en is gelukkig. Maar dan, langzaam en stilletjes, verandert er iets. Hoewel ze had gehoopt dat de liefde voor twee mensen haar compleet zou maken, voelt ze zich niet zo. Er zit nog zo veel scheef in haar hart. Ze becommentarieert haar leven, terwijl het uit haar vingers dreigt te glippen.

14/07/2020

Palmen op de Noordpool
Marc Ter Horst

Palmen op de Noordpool Ooit stonden er palmbomen op de Noordpool. Zie je het voor je? Over een tijdje staan ze er misschien wel weer. Want het klimaat verandert voortdurend. In de ijstijden was het veel kouder. In de tijd van de Dino's veel warmen. Maar de opwarming van nu is toch écht een ander verhaal. Het is bitter ernst en dat toont Marc ter Horst in alle eerlijkheid. Een paar jaar lang verzamelde hij alle informatie, op internet, in de krant, in boeken en bij mensen die er veel over weten. Hij zette alles op een rijtje en stelt de dingen niet zonniger voor dan ze zijn. Als ze even doorzetten begrijpen je kinderen het zeker en worden ze en echte klimaatspecialist.

14/07/2020

Wat behouden blijft
Wallace Stegner

Deze tip van ex-collega Nikki was goud waard. Over dromen, vriendschap, het huwelijk en ouder worden. Zo eerlijk, zo ontroerend, zo mooi! Ten tijde van de Grote Depressie ontmoeten twee jonge stellen elkaar voor het eerst. Charity en Sally zijn in verwachting, Sid en Larry werken beiden aan de faculteit Engels van de Universiteit van Wisconsin. Een levenslange vriendschap is geboren. Bijna vier decennia lang delen de echtparen lief en leed. Wat behouden blijft, geschreven vanuit het perspectief van de oude Larry, is een roman die uitblinkt in stil realisme en een diep mededogen, waaruit de levenswijsheid blijkt van de auteur, die het boek – zijn laatste roman – op 78-jarige leeftijd schreef.

14/07/2020

'They’ve done it before and they’ll do it again and when they do it — seems that only the children weep. Good Night' In Spaar de spotvogel zien we Scout en Jem Finch opgroeien in een small southern town in het Alabama van de jaren '30. Hun vader Atticus verdedigt als plaatselijke advocaat een zwarte man die beschuldigd werd van het verkrachten van een blank meisje. Door de ogen van Scout onderzoekt Harper Lee de ingebakken irrationaliteit van menselijke vooroordelen. Bij het verschijnen werd dit boek een onmiddellijk succes: het won de Pullitzer Prize en het staat tot op de dag van vandaag op de verplichte leeslijst van talloze scholen. Deze klassieker schuwt de zware thema’s dan ook niet: klasse en ongelijkheid, racisme en geweld, schuld en onschuld, moed en mededogen. Lee weet het echter een dansende lichtvoetigheid mee te geven en dat is vooral dankzij de kinderen Finch. Hun nieuwsgierigheid en speelsheid leiden ons door de eindeloze, droge zomers langs de vele excentrieke personages van Maycomb met hun vader als immer standvastig moreel kompas. Met een kinderlijk onschuldige blik volgen we Atticus’ strijd voor rechtvaardigheid en de vele hordes op dat pad. Het wordt al snel duidelijk waarom Atticus Finch voor velen nu nog steeds dient als het rolmodel voor rechtschapen advocaten. Het verhaal is simpel en laat ons eerlijk zijn, moraliserend: maar het is ook een teder en hartbrekend verhaal over menselijke hypocrisie, over kinderen en het onvermijdelijke verlies van hun onschuld. Het is doorspekt met warmte, humor en liefde. Eigenlijk is er maar één leesvoorschrift: laat uw cynisme huis. Haal de idealist in u naar boven. Neem eens een klassieker uit de kast en zet u voor een haardvuur. Dit werkt beter dan een Disneyfilm.

14/07/2020

Oil on Water
Helon Habila

Als de vrouw van een buitenlands petrochemicus in de Nigerdelta door rebellen ontvoerd wordt, zoekt haar man een journalist die kan bewijzen dat ze nog leeft. Hij wendt zich tot de tweederangskrant Star en Zaq. De ooit zo gerespecteerde Zaq twijfelt niet. Dit is het ideale verhaal: een Brits staatsburger ontvoerd door plaatselijke militanten die strijden om hun omgeving te beschermen voor inhalige multinationale oliemaatschappijen. Perfect. Een prachtverhaal voor elke krant. Rufus, een jonge ambitieuze bureaujournalist, trekt met zijn grote voorbeeld Zaq, het binnenland in om Isabel Floode te zoeken. We krijgen het hele verhaal vanuit het standpunt van Rufus. Rufus’ hoogste ambitie is te worden zoals Zaq: een doorgewinterd reporter, geen universitaire studie, autodidact die alles wat hij wist geleerd had op de redactie, op straat en uit boeken en die in het hele land gerespecteerd werd vanwege zijn sterke liberale opvattingen. Rufus is vastbesloten om redactionele artikelen te schrijven die vol ontzag gelezen zullen worden. Hij wil geen deel uitmaken van de nieuwe, oppervlakkige, brutale en op glamour uitzijnde krantengeneratie. Hij wil daar zijn waar de geschiedenis ontstaat en er met zijn taal getuige van zijn. Helon Habila schrijft in zeer beeldende taal over het door oorlog verscheurde Nigeria, waar de olie alomtegenwoordig is, waar rivieren vervuild zijn en onbruikbaar als viswater. Hij schetst ons een grimmig en desolaat landschap waarop enkel nog gasfakkels en pijpleidingen groeien: “dezelfde lege, lage woningen, dezelfde overheersende stank van rotting, de kaalheid, de olievlekken en dezelfde ondefinieerbare droefheid in de lucht”. Habila brengt ons tot bij de doodsbange inwoners die het het zwaarst te verduren krijgen. Zij zitten klem tussen de militanten en het leger, en houden zich doof, stom en blind. De enige manier om niet volledig verpletterd te worden. Olie op water kan je lezen als een pageturner over ambitie, liefde en vriendschap maar is bovenal een meeslepend verhaal over de gevolgen van onze honger naar olie en de vernietigende kracht van hebzucht.

14/07/2020

Stoner
John Williams

Stoner is het donkere levensverhaal van een universiteitsdocent in de letteren. William Stoner wordt eind 19e eeuw geboren in een klein gezin van hardwerkende boeren, krijgt tijdens zijn landbouwstudies een fascinatie voor letterkunde en kan achteraf lesgeven aan een kleine universiteit. Hij ondergaat stoïcijns zijn tragische levenslot: de afwezigheid van liefde, zowel in opvoeding, vriendschap en huwelijk. Hij werkt met toewijding en leeft in stilte, maar tussen de regels voel je het innerlijke vuur smeulen. Niet alleen het hoofdpersonage blinkt uit in het zwijgen: door de onderkoelde schrijfstijl suggereert de schrijver een gevoelsleven dat niet expliciet wordt beschreven. Of hoe een grijze muis bewondering afdwingt in een prachtig geschreven roman.

14/07/2020

Census
Census van Jesse Ball

Als een getuige stap je in het leven van de volksteller, zijn zoon en iedereen die ze ontmoeten. Soms hartelijk, soms wreed en onverschillig...een kaleidoscoop aan ervaringen. Het boek leest als een sprookje over empathie, verhalend, filosofisch, soms wispelturig en grillig. Lees, geniet en val als een blok voor de weduwenaar, zijn zoon en de literatuur van Jesse Ball.

13/05/2020