Dirk Holemans brengt in Grondgenoten een helder pleidooi voor een rechtvaardig en veerkrachtig landbouwsysteem dat breekt met het idee dat de natuur een machine is. Tijdens de boekvoorstelling gaat hij in gesprek met Lien Vrijders en Katrien vanden Bleeken.
Dirk Holemans is coördinator van Oikos, de denktank voor sociaalecologische verandering. Bij EPO publiceerde en copubliceerde hij verschillende boeken, waaronder Vrijheid & zekerheid (2016) en Omgroei (2023).
Lien Vrijders is boerin bij Grassroots, de klimaarboerderij die ze opstartte, brengt ze voedselproductie en natuurbehoud samen.
Katrien Van den Bleeken is actief binnen de Antwerpse korte-ketenbeweging. Ze werkte mee aan de organisatie van verschillende boerenmarkten (MARTA, kraakvers) en lokale voedselinitiatieven die veld en stad, producent en consument dichter bij elkaar brengen. Sinds 3 jaar werkt ze vast bij RICO (winkel in Deurne) waar ze mee bouwt aan een alternatief, kleinschalig voedselsysteem dat rust op samenwerking tussen boeren, makers en buurtbewoners. Om zich verder te verdiepen ging ze hiernaast ook aan de slag op de markt en het veld binnen biologische landbouwbedrijven. Met haar werk ondersteunt ze een community die streeft naar transparantie, lokale economie en respect voor bodem en omgeving.
We maken tijd voor een interessante uitwisseling van gedachten met het publiek.
Over het boek:
De voedingsindustrie heeft veel weg van de tabaksindustrie. Zeventig procent van het eten in de supermarkt is ‘ultrabewerkt’: eerst raken mensen eraan verslaafd, daarna worden ze er ziek van. Voor big agro is voeding koopwaar. Ook de boeren, in de greep van schaalvergroting en multinationals, kunnen ervan meespreken. Daar komt nog de klimaatontwrichting bovenop. Steeds vakermislukken oogsten. Boeren en burgers moeten weer bondgenoten worden. Alleen zo raken we uit het moeras. Dit boek toont aan dathet kan en dat het cruciaal voor klimaat én gezondheid is. Centraal staat de agro-ecologie met zijn ‘spiraaldenken’. Zorg voor mens, boer en natuur vormt er de basis van. En het herstel van relaties: tussen boer en consument, tussen voeding en natuur, tussen voeding en lichaam. Een helder pleidooi voor een rechtvaardig en veerkrachtig landbouwsysteem dat breekt met het idee dat de natuur een machine is. Over het afbreken van dijken, energieverslindende supermarkten versus korte ketens, inheemse landbouw, kortom, over de nood aan een voedselrevolutie.
Praktisch:
Waar: De Groene Waterman (Wolstraat 7, 2000 Antwerpen)
Wanneer: Woensdag 17 december om 19.30 uur
Gratis inschrijven kan via groenewaterman@groenewaterman.be. Een vrije bijdrage wordt gewaardeerd.