Genomineerden Confituurboekhandelsprijs 2025

24
February

Sinds 2016 reikt Confituur - het kleurrijk verbond van onafhankelijke boekhandels – jaarlijks de Confituur Boekhandelsprijs uit aan een van oorsprong Nederlandstalig boek dat een opvallende, verrassende, vernieuwende of verfrissende bijdrage leverde aan het literaire landschap en waarvan onze boekhandelaars vinden dat het best wat meer in de schijnwerpers mag staan. De Confituurboekhandelsprijs is een juryprijs, bepaald door de 24 Confituurboekhandels. Op Werelddag van het boek (23 april 2025) maken we de winnaar bekend. Feestelijke prijsuitreiking gaat door in samenspraak met de winnende auteur. De wijze waarop en de locatie worden later bekend gemaakt. Hoewel gestart als een symbolische prijs, ontvangt de laureaat sinds 2022 een bedrag van 2500 euro.

Maak kennis met de genomineerde titels voor de 10de Confituurboekhandelsprijs: 

Marieke De Maré - Ik ga naar de schapen (genomineerd door Lies van Letters & Co in Deinze)

‘Ik ga naar de schapen’ van Marieke De Maré is een heerlijk gewone roman over gewone mensen in eenvoudige gewone taal. De personages hebben elk een verleden waar ze moeilijk of niet over kunnen praten. Ze denken veel en ze zwijgen veel en Marieke slaagt erin om met héél weinig woorden toch héél veel te vertellen. Na haar bejubelde debuut ‘Bult’ opnieuw een roman om in alle stilte van te genieten en waar gewone mensen centraal staan.

Paul Verrept – Het jaagpad (genomineerd door Jan van De Groene Waterman)

in AntwerpenHeden en verleden schuiven over elkaar heen in deze donkere tweede roman van Paul Verrept. Terwijl de oudere Lucas zich steeds meer in herinneringen aan zijn jeugd verliest, laat de jonge Claus alles achter om in de grote stad aan een nieuw leven te beginnen. Verrept zet zijn personages neer met enkele rake, vluchtig geschetste potloodlijnen. Het gaat hem vooral om de leegte die binnen die contouren zichtbaar wordt. Hij schreef een knap, strak gecomponeerd boek over hoe kwetsbaar wij mensen zijn en giet het allemaal in een nuchter, tot op het bot uitgebeend proza. Wat uit zijn flitsende zinnen oprijst, is de genadeloze eenzaamheid van zijn personages en de rusteloosheid die hen voortjaagt.

Tomas Lieske - Wij van de Ripetta (genomineerd door Mark van Barboek in Leuven)

De Ripetta is een wat louche straatje in het Rome van 1600. Wij, dat zijn de stamgasten van café Da Emile, arme sloebers die de toestand van de wereld bespreken en zich graag laten trakteren. Vaste bezoeker van de kroeg is de opkomende schilder Caravaggio. De jonge Cecco en de knappe Lena vergezellen hem in zijn rusteloze artistieke zoeken doorheen de stad. En dan komt er een vreemde Engelse (protestantse?) snuiter binnenvallen in het café, een gul iemand met vreemde gewoonten, een schrijver en acteur. Wat wordt zijn rol in de driehoek Caravaggio–Cecco–Lena? Hoe beïnvloeden beide artiesten elkaar? En hoelang worden ze geduld door de spiedende katholieke puriteinen? Je leest het allemaal in deze heerlijke historische roman.

Tim 's Jongers - Armoede uitgelegd aan mensen met geld (genomineerd door Gert van Het Voorwoord in Heist-Op-Den-Berg)

Noodzakelijk en grondig uitgewerkt leesvoer. Tim 'S Jongers groeide zelf op in armoede en verbaast zich er nog dagelijks over hoe theoretisch en onwetend beleidsmakers het concept armoede bekijken en hoe weinig kaas ze gegeten hebben van wat armoede écht is en wat het doet met iemand.Dat mensen die in armoede leven 'de tering maar naar de nering moeten zetten of maar een bijbaantje moeten nemen' is de grondslag van de misvattingen die over armoede bestaan. Met prima argumenten, gestaafd met cijfers en - waar dat een meerwaarde is - aangevuld met eigen ervaringen, legt 'S Jongers uit dat armoede veel dieper zit en veel meer impact heeft dan de meeste mensen (met geld) denken.Het is als lezer erg confronterend om te leren/lezen hoe armoede generaties lang doorwerkt op zelfbeeld en fysieke of psychische gezondheid van mensen en hoe het beleid daar zelden of nooit op afgestemd werd.

Safae El Khannoussi – ‘Oroppa’ (genomineerd door Jan van De Groene Waterman in Antwerpen)

Het debuut van Safae El Khannoussi (30) laat zich alleen maar vergelijken met de grote namen van de Zuid-Amerikaanse literatuur. Roberto Bolaño is nooit ver weg in deze uitbundige vertelling over een groep outcasts die betrokken raakt bij de verdwijning van een beroemde kunstenares. Het boek is vooral een wilde woekering van verhalen, verteld door een eindeloze stoet personages. Het zijn de zonderlingen en de eenzaten die aan het woord komen, de rustelozen en de trekvogels die in Europa een toevluchtsoord zochten maar bedrogen uitkwamen. ‘Oroppa’ is een zeldzaam genereus boek: groots van opzet, speels van aanpak en bovenal getuigend van een scherpzinnig inzicht in de wereld van vandaag en de mensen die erin rondlopen.

eerdere laureaten waren:




Terug naar de lijst