Een huis voor boeken, cultuur en ontmoeting. Literair, progressief en coöperatief.

Herman de Coninckprijs 2024 gaat naar Robin Block met 'Handleiding voor ontheemden'

25
Maart

Op 21 maart 2024 werd Robin Blocks dichtbundel Handleiding voor Ontheemden bekroond met de Herman de Coninckprijs. Dit werd bekendgemaakt tijdens een feestelijke soirée bij Platform in Antwerpen.

De jury over de bundel

‘[E]en poëtische reis langs […] plantages, langs de vele tongen en de lijnen van het bloed. Waar in het eerste gedicht de stem van een voorvader door de keel van de dichter galmt, blijkt gaandeweg vooral die van de oermoeder belangrijk: een oermoeder die is weggekrast op foto’s, een leven leefde van verzwegen leed. Het moment dat de dichter haar naam vindt, is een van de hoogtepunten van deze bundel, die kenmerken heeft van magisch reisverslag, avonturenroman, datingapp, liefdesverhaal en autobiografische familiegeschiedenis, maar bovenal poëzie blijft.’

'[De kern van de bundel] is de zoektocht naar onrecht en het recht om te bestaan en op iedere pagina is duidelijk dat de taal nodig is bij deze zoektocht. Met gebruikmaking van alle mogelijke vormen biedt Handleiding voor ontheemden plaats aan de modderstromen én het zonlicht uit het verleden: wrang, confronterend, komisch en in alle opzichten speels.'

Over de auteur en de bundel

Toen de grootouders van Robin Block na de Indonesische onafhankelijkheid naar Nederland kwamen, wachtte hun een kille ontvangst waar geen inburgeringsboekje tegen opgewassen was. Want hoe maak je van een nieuw land je thuis?

Block spiegelt, balancerend tussen verschillende culturen en nationaliteiten, zijn eigen zoektocht naar identiteit aan die van zijn grootouders. Tijdens zijn reis naar het moderne Indonesië komt 400 jaar koloniale geschiedenis tot leven door de stemmen van en ontmoetingen met verschillende personages. Zo zijn er de eigenzinnige Javaanse oermoeder die voortdurend overhoopligt met de afstandelijke Europese voorvader, een jonge Jakartaanse influencer die haar geheimen letterlijk op haar lijf draagt en een grillige gids die de onderwereld en geestenwereld met elkaar verbindt.

Met rijke beelden en subtiele humor leest deze dichtbundel als een intiem en meeslepend reisverhaal, waarin Block het diep persoonlijke verbindt met een grotere geschiedenis. Voor iedereen die een plek zoekt tussen landen en vlaggen.

Terug naar de lijst