Welkom bij De Groene Waterman. Een huis voor boeken, cultuur en ontmoeting. Literair, progressief en coöperatief.
editor

Vissers Karel

Karel werkt drie dagen in de week bij ons en is de man achter de schermen. Hij draagt de verantwoordelijkheid voor onze boekhouding en springt bij in de administratie. Ook hij is een fervent lezer, met een zwak voor de klassieken en taalboeken.

   Van nieuw naar oud 

De meeste mensen deugen
Rutger Bregman

"De meeste mensen deugen" van Rutger Bregman is een medicijn tegen cynisme en verslagenheid. Is de mens van nature slecht? Is onze beschaving niet meer dan een dun laagje, dat we van ons afschudden zodra we daar de kans toe krijgen? Integendeel, onze solidaire natuur blijkt veel dieper te zitten. Schaamteloze machtshonger en egoïsme blijken kenmerken van een kleine groep uitzonderingen en bovendien maatschappijgebonden. Tegenover de mythe dat de mens van nature een wolf zou zijn voor zijn medemens, wijst wetenschappelijk onderzoek volgens Bregman consequent in een andere richting: een optimistisch mensbeeld is niet naïef, maar realistisch. Een hoopgevend boek!

31/08/2020

De graal
Chrétien de Troyes

De graal, de raadselachtige gouden schaal waarin het bloed van Onze-Lieve-Heer is opgevangen, is bedacht door Chrétien de Troyes (1135-1183), beroemd vanwege zijn boeken over de ridders van de Ronde Tafel. In zijn laatste en ambitieuste Arthur-roman, Le conte du Graal, gaf hij dit genre een totaal nieuwe dimensie, die ver uitstijgt boven wat de lezer van een avontuurlijke ‘ridderroman’ zou verwachten. Chrétien versmaadt de rechtlijnigheid van het heldenepos waarin moreel superieure ridders als onomstreden voorvechters van het christendom ten strijde trekken. In plaats daarvan biedt hij een veel diepzinniger visie op de menselijke psyche en de als ambivalent ervaren werkelijkheid. De graal is een onomstreden hoogtepunt van de middeleeuwse literatuur.

31/08/2020

Fighting Fascism
Clara Zetkin

De teksten van Clara Zetkin in Fighting Fascism: how to struggle and how to win dateren al uit 1923, toen het fascisme nog hooguit in zijn kinderschoenen stond. Toch slaagt ze erin om het fascisme niet alleen te analyseren en te beschrijven, waarbij ze een klassenanalyse maakt die verder gaat dan de verschijningsvormen, maar ook strategieën aan te reiken om fascisme te bestrijden. Maar haar waarschuwende analyse geraakten in vergetelheid, tot Dimitrov ernaar teruggreep toen het fascisme zijn kinderschoenen inmiddels ontgroeid was, in het midden van de jaren dertig. In een tijd waar de vergelijking met de jaren dertig nogal snel gemaakt wordt, maakt dat alleen al haar teksten in dit boekje ook relevant voor vandaag.  

29/08/2020