Een huis voor boeken, cultuur en ontmoeting. Literair, progressief en coöperatief.

Moederteit van Lucy Jones (Boekvoorstelling)

17
Mei

Samen met Uitgeverij Nieuwezijds nodigen wij u uit voor de boekpresentatie van Moederteit van Lucy Jones op vrijdag 17 mei, om 19.30 uur. Lucy Jones wordt geïnterviewd door Joke Struyf. De voertaal is Engels.

Moederteit - Over de metamorfose van zwangerschap, geboorte en moederschap

Behalve de puberteit is er geen periode in het leven die zulke dramatische veranderingen met zich meebrengt als de zwangerschap, de bevalling en het prille moederschap. Toch is deze overgang verwaarloosd door de wetenschap, geneeskunde en filosofie. Sterker nog, spreken over moederschap als iets anders dan een rooskleurige droom is grotendeels taboe.

In dit baanbrekende en persoonlijke onderzoek brengt de veelgeprezen wetenschapsjournaliste Lucy Jones het concept van ‘matrescentie’, oftewel moederteit, aan het licht. Aan de hand van nieuw onderzoek uit verschillende hoeken – neurowetenschap, biologie, psychologie, sociologie – laat Jones zien hoe de veranderingen in de hersenen en de rest van het lichaam van de moeder veel diepgaander, wilder en langduriger zijn dan we dachten.

In Moederteit onthult Jones de gevaarlijke gevolgen van de verwaarlozing van de moederlijke ervaring en stelt ze de patriarchale en kapitalistische systemen ter discussie die de onhoudbare situatie hebben gecreëerd waarin moeders zich vandaag de dag bevinden.

Lucy Jones (1985) is schrijfster en wetenschapsjournaliste in Hampshire, Engeland. Ze werkte eerder bij pop-en cultuurwebsite NME en The Daily Telegraph. Haar artikelen over cultuur, wetenschap en natuur zijn gepubliceerd in BBC Wildlife, The Sunday Times, The Guardian en The New Statesman.

Joke Struyf doet als doctoraatsstudent filosofie aan de Universiteit Antwerpen al enkele jaren onderzoek naar normatief moederschap, de praktijk van het moederen, feminisme en het gevoel van controle. Haar werk wordt geïnspireerd door Zwart feminisme, kritische theorieën (vb. queer/crip theory) en activisme.

Praktisch: 
Waar:  De Groene Waterman - Wolstraat 7, 2000 Antwerpen
Wanneer: Vrijdag 17 mei om 19.30 uur
Inschrijving is gratis, maar graag aanmelden via groenewaterman@groenewaterman.be

Tags:
Terug naar overzicht